Naleśniki z farszem ruskim -10 porcji po: 114 kcal;3.8 g białka;9.6g tłuszczu;13.1 mg cholesterolu;0.3g błonnika
Składniki-Usmażyć 10 naleśników [mleko,jajko ,mąka ,szczypta soli- ciasto nie zagęste];20 dag białego sera;ugotowany duży ziemniak [20dag];3 łyżki masła;4 łyżki oleju;mała cebula; 1/2 łyżeczki suszonego oregano;sól;pieprz.
Przygotowanie-Ugotowany ciepły ziemniak rozetrzeć ,cebulę posiekać,podsmażyć na łyżce oleju.Roztarty ser wymieszać z ziemniakami ,cebulą i oregano,przyprawić solą i pieprzem.Naleśniki smarować przygotowanym farszem,składać w kopertę i obsmażyć na pozostałym oleju i maśle na złoty kolor.
Taki sam farsz stosujemy do zrobienia pierogów ruskich.