Malinówka apteczkowa:
Składniki: -1 kg bardzo dojrzałych malin [najlepiej leśnych]
- 4 szklanki żródlanej wody[niegazowanej]
- 50 dag cukru,
- cukier waniliowy,
- pół litra spirytusu 90%
Przyrządzenie: -stale mieszając zagotować na maleńkim ogniu wodę z cukrem i cukrem waniliowym.Zszumować,ostudzić.
- Maliny przebrać i przełożyć do małego gąsiorka lub większego słoja ,zalać syropem i wymieszać,energicznie
potrząsając.
- Następnie wlać spirytus i ponownie energicznie potrząsać ,aby składniki dobrze się wymieszały.
- Odstawić w zaciszne ciepłe miejsce na 2 tygodnie i codziennie energicznie potrząsać.
- Następnie przefiltrować [najlepiej przez bibułkowy filtr do kawy],a owoce wycisnąć i sok przefiltrować i do-
dać do nalewki .
- Przelać do butelek i odstawić na miesiąc w chłodne miejsce.
Tak przygotowana nalewka dojrzewa akurat na jesienne słoty,kiedy to jest najbardziej potrzebna. Mały kieliszek wlany do herba-
ty doskonale rozgrzewa i podobno jest w stanie powstrzymać nawet rozwijającą się infekcję grypową.
Kuchnia kresowa -M.C