Autor Wątek: Malinówka apteczkowa  (Przeczytany 1930 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Malinówka apteczkowa
« dnia: 24 Sie, 2008, 20:22:43 »
Malinówka apteczkowa:

 Składniki: -1 kg bardzo dojrzałych malin [najlepiej leśnych]
                     -  4 szklanki żródlanej wody[niegazowanej]
                     - 50 dag cukru,
                     - cukier waniliowy,
                     - pół litra spirytusu 90%

  Przyrządzenie: -stale mieszając zagotować na maleńkim ogniu wodę z cukrem i cukrem waniliowym.Zszumować,ostudzić.
                             - Maliny przebrać i przełożyć do małego gąsiorka lub większego słoja ,zalać syropem i wymieszać,energicznie
                               potrząsając.
                             - Następnie wlać spirytus i ponownie energicznie potrząsać ,aby składniki dobrze się wymieszały.
                             - Odstawić w zaciszne ciepłe miejsce na 2 tygodnie i codziennie energicznie potrząsać.
                             - Następnie przefiltrować [najlepiej przez bibułkowy filtr do kawy],a owoce wycisnąć i sok przefiltrować i do-
                               dać do nalewki .
                             - Przelać do butelek i odstawić na miesiąc w chłodne miejsce.
Tak przygotowana nalewka dojrzewa akurat na jesienne słoty,kiedy to jest najbardziej potrzebna. Mały kieliszek  wlany do herba-
ty doskonale rozgrzewa i podobno jest w stanie powstrzymać nawet rozwijającą się infekcję grypową
.

Kuchnia kresowa -M.C
« Ostatnia zmiana: 24 Sie, 2008, 20:25:10 wysłana przez gaga »