Likier z tataraku
Składniki : 50g kłączy tataraku,50g goździków,500g cukru,2 młode zielone kistki tataraku,3 szklanki wody,1 litr spirytusu.
Wykonanie : Kłącza tataraku najlepiej kopać w maju lub w pierwszych dniach czerwca.Wykopane oskrobujemy,dokładnie myjemy,osuszamy na ściereczce.Dokładnie wyszorowane i drobniutko pokrojone kłącza i listki tataraku i goździki wrzucamy do słoja,zalewamy spirytusem,szczelnie zamykamy i zostawiamy na 10 dni,codziennie potrząsając słojem.
Zagotowujemy syrop z wody i cukru,odszumowujemy ,zestawiamy z ognia ,powoli wlewamy przecedzony macerat,dokładnie mieszamy.Przykrywamy,zostawiamy na noc.Następnego dnia przefiltrowujemy,rozlewamy do butelek,korkujemy i wynosimy w ciemne ,chłodne miejsce na 3-4 miesiące.
Na jesień jak znalazł.-Uzupełnienie tematu Zielonych Światek z wątku Polskie tradycje świąteczne
Polskie Tradycje Świąteczne - H .Szymanderska