lLeśne grzyby z kurczakiem
Składniki:-1 kg leśnych grzybów,
- 3 piersi z kurczaka,
- 2 średnie cebule,
- 100 ml.śmietany 12%,
- łyżka mąki,
- sól,pieprz,olej,margaryna lub masło do smażenia.
Przygotowanie:- Posiekaną cebulę obsmażyć na złocisty kolor na tłuszczu.
- Oczyszczone grzyby [jeśli były duże ,to je pokroimy]łączymy z cebulą i dusimy na małym ogniu 15 min.Pamię-
tajmy o mieszaniu ,ponieważ lubią przywierać do patelni.
- Piersi z kurczaka myjemy ,osuszamy,kroimy na małe kawałki i obsmażamy.
- Łączymy mięso z grzybami i nadal dusimy ok.15-20min.Doprawiamy solą i pieprzem.
- W kubeczku mieszamy śmietanę z mąką i dokładnie roztrzepujemy.Dodajemy do grzybów ,mieszamy i zosta-
wiamy na ogniu jeszcze około 3-4 min. Jeżeli trzeba doprawiamy do smaku.
Jeżeli uznajecie obgotowywanie grzybów ,to je lekko obgotujcie.Kiedyś zaznaczałam ,że ja grzyby gotuję tylko do marynat.
Śmietanę do wszelkiego zaprawiania używam tylko kwaśną,dlatego w składnikach nie zaznaczyłam ,ponieważ wiem ,że są różne
przyzwyczajenia i wiele osób używa śmiet. słodką.Wybierzcie same jaki wariant Wam odpowiada.