Kurki w śmietanie.
Składniki :- -1/2 kg kurek, 1 duża cebula, 1/4 kostki masła , 1 opak. kwaśnej śmietany 12%,sól,pieprz,pół pęczku koperku.
Przyrządzenie:- kurki dokładnie umyć i osączyć ,
- cebulę obrać i pokroić w kostkę,
- roztopić masło ,podsmażyć cebulę,dodać grzyby[gdy są małe ,to w całości ,jezeli dość duże przekrawam je
wzdłuż na połowę]
- grzyby dusimy na wolnym ogniu,solimy ,pieprzymy do smaku,dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze 5 min.
- dorzucamy posiekany koperek i 2-3 min jeszcze dusimy.
Wiele osób grzyby odgotowuje,ja nigdy tego nie robię ,ponieważ uważam ,ze grzyby tracą na tej obróbce.Są mniej jędrne i smak
się wygotowuje.Ale to moja opinia .