Autor Wątek: Kurki w śmietanie  (Przeczytany 1939 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Kurki w śmietanie
« dnia: 11 Wrz, 2008, 15:22:47 »
Kurki w śmietanie.

Składniki :- -1/2 kg kurek, 1 duża cebula, 1/4 kostki masła , 1 opak. kwaśnej śmietany 12%,sól,pieprz,pół pęczku koperku.

Przyrządzenie:- kurki dokładnie umyć i osączyć ,
                          - cebulę obrać i pokroić w kostkę,
                          - roztopić masło ,podsmażyć cebulę,dodać grzyby[gdy są małe ,to w całości ,jezeli dość duże przekrawam je
                             wzdłuż na połowę]
                          - grzyby dusimy na wolnym ogniu,solimy ,pieprzymy do smaku,dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze 5 min.
                          - dorzucamy posiekany koperek i 2-3 min jeszcze dusimy.

Wiele osób grzyby odgotowuje,ja nigdy tego nie robię ,ponieważ uważam ,ze grzyby tracą na tej obróbce.Są mniej jędrne i smak
się wygotowuje.Ale to moja opinia .