Kresowa zupa śliwkowa.
Składniki:- 1 kg śliwek,
- 2 łyżki przesianej pszennej mąki,
- 2 łyżki śmietany
- cynamon,
- cukier waniliowy,
- ewentualnie 2-3 gożdzików.Jeśli będzie potrzeba ,to trochę cukru ,szczypta soli.
Przygotowanie:- śliwki umyć ,wypestkować,zalać wodą tak aby były zakryte,
- dodać cukier waniliowy,szczyptę cynamonu oraz ewentualnie potłuczone gożdziki.
- gotować około 30-40 min.na małym ogniu,śliwki powinny się rozgotować.
- zmiksować lub przetrzeć przez sito .
- mąkę rozprowadzić ze śmietaną,dodać kilka łyżek lekko ostudzonej zupy,wymieszać i wlać spowrotem do
garnka.Stale mieszając podgrzewać na małym ogniu ,dopóki zupa nie zacznie gęstnieć.
Podawać najlepiej z drożdżowymi bułeczkami w wersji bardziej wykwintnej z biszkoptami.Można zupę podać z odzielnie ugoto-
wanym makaronem ,najlepiej z łazankami. Można wykorzystać śliwki mrożone.
Warto ją przygotować ,kiedy śliwek jest w bród-naprawdę smakuje doskonale -zarówno najmłodszym ,jak i tym starszym,
ponadto przypisuje się jej działanie zdrowotne : ma usprawniać trawienie.
Znam dziecko,które na zupy owocowe mówi: zupa kompotowa.