Autor Wątek: Kresowa zupa śliwkowa  (Przeczytany 2856 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Kresowa zupa śliwkowa
« dnia: 22 Sie, 2008, 22:23:24 »
Kresowa zupa śliwkowa.

Składniki:- 1 kg śliwek,
                    - 2 łyżki przesianej pszennej mąki,
                    - 2 łyżki śmietany
                    - cynamon,
                    - cukier waniliowy,
                    - ewentualnie 2-3 gożdzików.Jeśli będzie potrzeba ,to trochę cukru ,szczypta soli.
Przygotowanie:- śliwki umyć ,wypestkować,zalać wodą tak aby były zakryte,
                           - dodać cukier waniliowy,szczyptę cynamonu oraz ewentualnie potłuczone gożdziki.
                           - gotować około 30-40 min.na małym ogniu,śliwki powinny się rozgotować.
                           - zmiksować lub przetrzeć przez sito .
                           - mąkę rozprowadzić ze śmietaną,dodać kilka łyżek lekko ostudzonej zupy,wymieszać i wlać spowrotem do
                             garnka.Stale mieszając podgrzewać na małym ogniu ,dopóki zupa nie zacznie gęstnieć.
 Podawać najlepiej z drożdżowymi bułeczkami  w wersji bardziej wykwintnej z biszkoptami.Można zupę podać z odzielnie ugoto-
wanym makaronem ,najlepiej z łazankami. Można wykorzystać śliwki mrożone.

Warto ją przygotować ,kiedy śliwek jest w bród-naprawdę smakuje doskonale -zarówno najmłodszym ,jak i tym starszym,
ponadto przypisuje się jej działanie zdrowotne : ma usprawniać trawienie.

Znam dziecko,które na zupy owocowe mówi: zupa kompotowa.