Ponieważ reprezentuję ''pyralndię'' czuję się w obowiązku godnie przekazać ziemniaczane dania:
1)1kg.ziemniaków 2)3 łyżki masła 3) 1 mała cebula 4) 2 jajka 5) 4 łyżki mąki pszennej 6) 100g bułki tartej;zieloną pietruszkę,sól,
pieprz,tłuszcz do smażenia.
Ziemniaki obrać i ugotować następnie ostudzić; ostudzone przetrzeć przez maszynkę lub zetrzeć na tarce.
Cebulę drobno pokroić i zrumienić na maśle.
Do masy ziemniaczanej dodać jajka,mąkę,cebulę,posiekaną pietruszkę i przyprawy.
Wymieszać na pulchną masę,formować owalne kotlety i obtaczać w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor [około 2-3 min.z każdej strony]
Kotlety można podawać do mięs z surówkami lub innymi przystawkami.Sosów bym nie polecała [chociaż też można],ponieważ kotlety są wystarczająco tłuste ,a ich przypieczona postać jest najlepsza w smaku.
Ważne,że ziemniaki można ugotować dzień prędzej i przez to obiad szybciej się przygotuje.Wtedy danie jest szybkie do przygoto-
wania. Można podawać do kolacji . Smacznego
Proporcje podane na 4-5 porcji ,zależy od apetytów. 1 porcja==347kcal. gaga