Autor Wątek: Korniszony  (Przeczytany 1854 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Korniszony
« dnia: 30 Lip, 2008, 15:41:09 »
    Korniszony

Składniki :1 1/2 kg.małych ogórków;1l.octu winnego lub 1/2 l octu zwykłego[wtedy pół na pół z wodą];3 ząbki czosnku;12 małych
             cebulek;pęczek świeżego tymianku i estragonu lub po 2 łyżki suszonych ziół[tymianek i estragon];2 listki laurowe;
             4 łyżki soli;szczypta cukru.
1)Ogórki umyć,włożyć do miski .3 łyżki soli rozpuścić w litrze zimnej wody.Zalać ogórki i odstawić na dwie doby.Następnie osączyć.
2)Ocet zgotować,zalać ogórki.Odstawić na noc.Potem ogórki osączyć i zachować ocet do póżniejszego użytku.
3)Czosnek oraz cebulę obrać,pokroić w plasterki.Świeże zioła umyć.
4)Ogórki ,cebulę,czosnek,listki laurowe oraz zioła włożyć do słoików.
5) Pozostawiony ocet,2 szklanki wody,cukier i łyżkę soli zagotować.
6)Zalać ogórki,zakręcić słoiki.Dobrze do ostygnięcia postawić je zakrętakami do dołu/szczelniej się zamkną.
     Będą dobre do jedzenia po 4 tygodniach.
    Przekładając do słoików należy tak podzielić składniki aby do każdego słoika włożyć trochę cebuli ,czosnku,liści laurowych.
     Lepiej nawet zamiast 2 listków zużyć większą liczbę małych ,tak aby w każdej porcji coś się znalazło.
    PRZEPIS JEST NA 5 SŁOIKÓW PO 500 ml