Korniszony
Składniki :1 1/2 kg.małych ogórków;1l.octu winnego lub 1/2 l octu zwykłego[wtedy pół na pół z wodą];3 ząbki czosnku;12 małych
cebulek;pęczek świeżego tymianku i estragonu lub po 2 łyżki suszonych ziół[tymianek i estragon];2 listki laurowe;
4 łyżki soli;szczypta cukru.
1)Ogórki umyć,włożyć do miski .3 łyżki soli rozpuścić w litrze zimnej wody.Zalać ogórki i odstawić na dwie doby.Następnie osączyć.
2)Ocet zgotować,zalać ogórki.Odstawić na noc.Potem ogórki osączyć i zachować ocet do póżniejszego użytku.
3)Czosnek oraz cebulę obrać,pokroić w plasterki.Świeże zioła umyć.
4)Ogórki ,cebulę,czosnek,listki laurowe oraz zioła włożyć do słoików.
5) Pozostawiony ocet,2 szklanki wody,cukier i łyżkę soli zagotować.
6)Zalać ogórki,zakręcić słoiki.Dobrze do ostygnięcia postawić je zakrętakami do dołu/szczelniej się zamkną.
Będą dobre do jedzenia po 4 tygodniach.
Przekładając do słoików należy tak podzielić składniki aby do każdego słoika włożyć trochę cebuli ,czosnku,liści laurowych.
Lepiej nawet zamiast 2 listków zużyć większą liczbę małych ,tak aby w każdej porcji coś się znalazło.
PRZEPIS JEST NA 5 SŁOIKÓW PO 500 ml