Kocmołuch.
Składniki:- 3 szklanki mleka,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżki kakao,
- pół szklanki oleju,
- 1 słoik dżemu porzeczkowego [w wersji orginalnej -żurawinowego]
- bułka tarta i tłuszcz do formy.
Polewa: -2 łyżeczki sody,
- sól,
-1 szklanka cukru pudru,
- aromat migdałowy.
Przyrządzenie:-mąkę przesiać ze szczyptą soli,sodą i kakao.
- dodać mleko ,cukier,olej i dżem,dokładnie wymieszać,a jeszcze lepiej zmiksować na jednolitą masę.
- wlać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą płaskiej blaszki lub tortownicy i wstawić do nagrzanego pie-
karnika [180 stopni C] na 45 min.
Polewa: -do cukru pudru dodać klika kropel aromatu migdałowego i tyle wody,aby powstał gęsty lukier.
- posmarować lekko ostudzony placek i pozostawić do zastygnięcia.
Ekspresowy placek na każdą okazję.
Kuchnia kresowa- M.Caprari