Autor Wątek: Kocmołuch  (Przeczytany 2114 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5521
  • Płeć: Kobieta
Kocmołuch
« dnia: 24 Sie, 2008, 00:27:14 »
Kocmołuch.

Składniki:- 3 szklanki mleka,
                   - 3 szklanki mąki pszennej,
                   - 1 szklanka cukru,
                   - 2 łyżki kakao,
                   -  pół szklanki oleju,
                   - 1 słoik dżemu porzeczkowego [w wersji orginalnej -żurawinowego]
                   - bułka tarta i tłuszcz do formy.
       Polewa:                            -2 łyżeczki sody,
                                              - sól,
                                              -1 szklanka cukru pudru,
                                              - aromat migdałowy.
Przyrządzenie:-mąkę przesiać ze szczyptą soli,sodą i kakao.
                          - dodać mleko ,cukier,olej i dżem,dokładnie wymieszać,a jeszcze lepiej zmiksować na jednolitą masę.
                          - wlać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą płaskiej blaszki lub tortownicy i wstawić do nagrzanego pie-
                            karnika [180 stopni C] na 45 min.
Polewa: -do cukru pudru dodać klika kropel aromatu migdałowego i tyle wody,aby powstał gęsty lukier.
                                       - posmarować lekko ostudzony placek i pozostawić do zastygnięcia.

Ekspresowy placek na każdą okazję.

Kuchnia kresowa- M.Caprari