Kociołek Suwalski
Składniki:- 1kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
-40dag parówek
- 1 szklanka śmietany 18%
- duża garść posiekanej zieleniny [szczypiorek,tymianek,bazylia,natka pietruszki]
- 3-4 ząbków czosnku
- sól ,olej lub margaryna
Sposób przygotowania:
1) Ziemniaki ostudzić ,obrać i pokroić w plasterki.
2) Parówki obrać z osłonek i pokroić w talarki
3) Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać [ja trę na małej tarce] 1 -ząbek pozostawić w całości.
4) Zieleninę wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem.
5) Formę do zapiekania przetrzeć przekrojonym pozostawionym ząbkiem czosnku ,natłuścić formę
6) W formie układać warstwami ziemniaki ,parówki,każdą warstwę posypując zieleniną i solą-ostatnią
warstwą powinny być ziemniaki.
7) Zapiekankę zalać śmietaną ,przykryć folią spożywczą i wstawić do nagrzanego piekarnika na go-
dzinę .Temperatura piekarnika 180-200 stopni C.
Smacznego!