U nas już pokazały się śliwki więc przyszły mi na myśl KNEDLE ZE ŚLIWKAMI:
Składniki
- 1 kg. ziemniaków - ugotować;
- 300g mąki (byle nie krupczatka);
- 1 jajko;
- 1/2 kg. śliwek;
- cukier.
Ziemniaki po ostudzeniu rozgnieść lub przepuścić przez maszynkę można też zetrzeć na tarce.
Dodać mąkę, jajko i wyrobić na gładkie ciasto.
Śliwki umyć ,osuszyć i usunąć pestki.
Z ciasta ziemniaczanego zrobić wałek. Odcinać kawałki równej wielkości, każdy kawałek spłaszczyć, nałożyć śliwkę odrobinę cukru
i zalepić,formować kulkę.
Knedle ugotować w lekko posolonej wodzie (ugotowane są wtedy, gdy wypłyną na powierzchnię wody i chwilkę jeszcze pogoto-
tować)
Tartą bułkę zrumienić na roztopionym maśle i polać ugotowane knedle.
Zamiast bułki można polać śmietaną lub dla łasuchów cukier wymieszać z cukrem waniliowym i szczyptą cynamonu.
Decyzja należy do konsumenta z czym woli mieć podane knedle, podałam kilka wariantów.
Smacznego ! gaga :-*Dzieciaki uwielbiają knedle.