Autor Wątek: Kiełbaski kresowe  (Przeczytany 1642 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Kiełbaski kresowe
« dnia: 20 Sie, 2008, 16:57:45 »
Kiełbaski kresowe.

   Składniki:  - 25 dag chudego mięsa ,
                         - 15 dag słoniny,
                         -  2 ząbki czosnku,
                         -  1 jajko,
                         -  1 łyżka przesianej mąki,
                         -  tłuszcz do nasmarowania blachy.

   Przyrządzenie : -Mięso przepuścić przez maszynkę razem ze słoninką .
                               - Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać,
                               - Mięso ,czosnek doprawić solą i pieprzem,wyrobić jednolitą masę.
                               - Wigotnymi rękami formować niewielkie kiełbaski ,obtaczać w mące i układamy na natłuszczonej blaszce.
                               - Jajko lekko ubić i posmarować kiełbaski .
                               - Wstawić do nagrzanego piekarnika [200 stopni C] i piec na złoty kolor.
  Niby mielone ,ale trochę inaczej-dobre na jesienną kolację .