Kartacze
Składniki :- 1,5 kg zienmiaków jeżeli chcecie możecie dodać 0,5 kg ziemniaków gotowanych i zmielonych,
- 0,5 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- sól
-0,50-0,75kg mielonego mięsa ,przyprawionego jak na klopsy,
Wykonanie: 1)Ziemniaki surowe obieramy i trzemy na tarce [na drobnych oczkach],po starciu odciskamy ,jeżeli są bardzo
wodniste można dodać przemielone ziemniaki gotowane.[Ja osobiście ich nie dodaję ,wolę mocniej odcisnąć
ziemniaki surowe,ale podałam ,ponieważ spotkałam się z tymi dwoma wersjami,pozostawiam Wam do wybo-
ru]
2) Mieszając przygotowane ziemniaki należy dodać surowe jajka i przesianą mąkę.Solimy do smaku.
3) Nabieramy łyżką porcje masy ziemniaczanej i mokrymi rękami formujemy kulkę,lekko ją rozpłaszczyć i zrobić
dołek w środku placuszka do którego nakładamy mielone mięso.Ponownie zaklejamy i kulamy okrągłą kulę,
ale lepiej udaje się ukulać mokrą ręką owalną kluchę.
4)Kłaść na wrzącą osoloną wodę ,kiedy kluski wypłyną zmniejszamy gaz i gotujemy do 20 min.-30 min.zależy
od wielkości kartaczy.
5) Wyjmujemy łyżką cedzakową ,podajemy polane skwareczkami lub samym masłem.
Najlepiej smakują podsmażane na wędzonce,podajemy do nich kapustę kwaszoną.
Na kresach z takiego samego ciasta jak na tradycyjne pyzy śląskie lub poznańskie szare kluski przygotowuje się kartacze vel ce-
peliny,to jest duże wrzecionowego kształtu kluchy nazwane tak na pamiatkę niemieckich sterowców wynalezionych na początku
XXwieku przez konstruktora nazwiskiem Zeppelin.Cepeliny robi się z większej niż pyzy ciasta,o objętości mniej więcej garści.
Gotuje się je dużo dłużej -około pół godziny.Nadziewa się je rozmaitym nadzieniem.Może być surowe mielone lub gotowane i zmie-
lone przyprawione mięso.
W Poznaniu z takiego ziemniaczanego ciasta nakłada się na wrzącą wodę ,posoloną -za pomocą łyżki kluski i dalej postępuje sie tak
jak z kartaczami.