Autor Wątek: Karp po żydowsku  (Przeczytany 1660 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Karp po żydowsku
« dnia: 16 Gru, 2008, 21:23:25 »
Karp po żydowsku

Składniki:-1 sprawiony karp [1,5 kg];2 cebule;włoszczyzna;100g płatków migdałowych;4 dag  żelatyny;150g 
                      żelatyny;150g rodzynków. 
                    Przyprawy-sól;cukier;pieprz.

Sposób przygotowania:-Ugotować wywar z warzyw.

                                      - Do gotującego wywaru wsadzić sprawionego karpia.Gotować 10-15 min.

                                      - Delikatnie wyjąć rybę i ułożyć na półmisku.Wywar przecedzić.

                                      - Do klarownego wywaru włożyć drobno pokrojone w kostkę cebulę,rodzynki ,migdały.
                                        Wsypać przyprawy [smak musi być pieprzno słodki]

                                      -Żelatynę rozpuścić .Wymieszać z wywarem w ilości ok.2 litrów [gdyby było więcej wy-
                                        waru ,dodać odpowiednio więcej żelatyny 20g na 1 litr]
                                      - Wystudzić .Lekko tężejącym wywarem zalać karpia.Całość schłodzić.

                                      - Dekorować cytryną i owocami.