Karp po żydowsku
Składniki:-1 sprawiony karp [1,5 kg];2 cebule;włoszczyzna;100g płatków migdałowych;4 dag żelatyny;150g
żelatyny;150g rodzynków.
Przyprawy-sól;cukier;pieprz.
Sposób przygotowania:-Ugotować wywar z warzyw.
- Do gotującego wywaru wsadzić sprawionego karpia.Gotować 10-15 min.
- Delikatnie wyjąć rybę i ułożyć na półmisku.Wywar przecedzić.
- Do klarownego wywaru włożyć drobno pokrojone w kostkę cebulę,rodzynki ,migdały.
Wsypać przyprawy [smak musi być pieprzno słodki]
-Żelatynę rozpuścić .Wymieszać z wywarem w ilości ok.2 litrów [gdyby było więcej wy-
waru ,dodać odpowiednio więcej żelatyny 20g na 1 litr]
- Wystudzić .Lekko tężejącym wywarem zalać karpia.Całość schłodzić.
- Dekorować cytryną i owocami.