Autor Wątek: Kapuśniak z grzybami  (Przeczytany 3618 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Kapuśniak z grzybami
« dnia: 07 Wrz, 2008, 15:14:13 »
Kapuśniak z grzybami.            [4 porcje]

Składniki :  -50 dag kiszonej kapusty,
                - 6 szklanek bulionu wołowego,
                - 1 cebula [10 dag ]
                - 1 marchewka [6 dag]
                - 3 suszone grzyby[1,5 dag]
                - 2 łyżki smalcu,
                - 2 łyżki mąki pszennej,
                - 1 liść laurowy,
                - 3 ziarna ziela angielskiego,
                - sól ,pieprz.
Przygotowanie:      - Grzybki opłukać ,zalać ciepłą wodą i moczyć 1 godz.
                        - Kapustę pokroić i włożyć do garnka,
                        - Marchewkę obrać oplukać ,zetrzeć na tarce do jarzyn i dodać do kapusty wraz z bulionem.
                        - Grzybki pokroić i dodać wraz z przyprawami do garnka z kapustą i bulionem.
                        - Gotować do miękkości minimum 30 min.
                        - Cebulę obrać ,posiekać a następnie zrumienić na smalcu i oprószyć mąką.Cebulę z zasmażką dodać do zupy,
                           zamieszać ,zagotować i doprawić solą i pieprzem wg. uznania.
Podawać z ziemniakami na sypko ,okraszonymi zrumienioną na smalcu cebulą.

Ja osobiście nie robię zasmażek,a przetapiam cebulkę z drobno pokrojonym boczkiem wędz. i tym zalewam zupę.Wtedy jest pikant-
niejsza.