Kapuśniak z grzybami. [4 porcje]
Składniki : -50 dag kiszonej kapusty,
- 6 szklanek bulionu wołowego,
- 1 cebula [10 dag ]
- 1 marchewka [6 dag]
- 3 suszone grzyby[1,5 dag]
- 2 łyżki smalcu,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 liść laurowy,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- sól ,pieprz.
Przygotowanie: - Grzybki opłukać ,zalać ciepłą wodą i moczyć 1 godz.
- Kapustę pokroić i włożyć do garnka,
- Marchewkę obrać oplukać ,zetrzeć na tarce do jarzyn i dodać do kapusty wraz z bulionem.
- Grzybki pokroić i dodać wraz z przyprawami do garnka z kapustą i bulionem.
- Gotować do miękkości minimum 30 min.
- Cebulę obrać ,posiekać a następnie zrumienić na smalcu i oprószyć mąką.Cebulę z zasmażką dodać do zupy,
zamieszać ,zagotować i doprawić solą i pieprzem wg. uznania.
Podawać z ziemniakami na sypko ,okraszonymi zrumienioną na smalcu cebulą.
Ja osobiście nie robię zasmażek,a przetapiam cebulkę z drobno pokrojonym boczkiem wędz. i tym zalewam zupę.Wtedy jest pikant-
niejsza.