Kaczka z jabłkami.
Składniki:-1 kaczka,
-1 ząbek czosnku,
-tyle jabłek [niezbyt kwaśnych] ile wejdzie do środka kaczki [3-4 sztuki ,zależy jakie duże],
-4 łyżki masła,
-przyprawy:sól,majeranek,sól czosnkowa.
Sposób przyrządzenia:
1)Kaczkę sprawić ,opłukać ,natrzeć przyprawami,roztartym czosnkiem.Odstawić na godzinę.
2)Jabłka opłukać ,pokroić na ćwiartki ,usunąć gniazda nasienne i włożyć do środka kaczki,zaszyć lub spiąć.
3)Kaczkę ułożyć w naczyniu do pieczenia na gorących 2 łyżkach masła.Polać pozostałym tłuszczem.Skropić wodą .
4)Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec 1 1/2 godz,polewając sosem i skrapiając wodą.
5)Upieczoną kaczkę podzielić na porcje.Polać sosem powstałym podczas pieczenia.
Podawać z modrą kapustą i pyzami drożdżowymi.[nie mylcie z pyzami ziemniaczanymi]