Kabaczek z pomidorami. 1 porcja = 246 kcal.
Składniki dla 4 osób:-60dag kabaczka,
-50dag pomodorów,
- 2 ząbki czosnku,
-2-3 cebule,
- 6 łyżek oleju,
- kilka gałązek tymianku,
- sól,pieprz.
Przyrządzenie:1) Cebulę i czosnek oczyścić ,posiekać.
Pomidory umyć ,pokroić w plastry,
Kabaczek umyć ,obrać,wydrążyć,pokroić w kostkę.
2) Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju i smażyć na nim kabaczek około 10 min.
Cebulę i czosnek zeszklić na drugiej patelni na reszcie oleju,po czym dodać pomidory,przyprawić solą oraz
pieprzem,smażyć 5 min.
3)W naczyniu żaroodpornym warstwami ułożyć warzywa i zapiekać 10 min. w temp.180 stopni C.
Tymianek posiekać ,po czym posypać gotową potrawę.
Rada : kupując kabaczka należy zwrócić uwagę na jego skórę -bez względu na odmianę musi być twarda i jędrna.Kabaczek
wzięty do ręki powinien być ciężki stosownie do swej wielkości.