Grzaniec - Grzane wino z rumem
Składniki -1 litr wytrawnego wina;100ml ciemnego rumu;2-3 laski cynamonu;10 goździków ;laska wanilii;1 pomarańcza;1 cytryna;100g cukru.
Sposób przygotowania-Wino podgrzać w rondelku,dodając:cynamon,wanilie,goździki i cukier.
--Pomarańczę i cytrynę sparzyć ,zetrzeć skórkę i wycisnąć sok do wina.
--Na koniec dodać rum
--Mocno podgrzać -nie gotować.
Kremowy grog
Składniki -250ml brandy;50ml ajerkoniaku;250ml gorącej wody;100ml mocnej gorącej kawy;4 jajka;50 g cukru.
Przygotowanie-Jajka z cukrem ubić na parze na kremową masę;ubijając dodawać kolejno -kawę ,brandy,ajerkoniak i wodę i od razu podawać.
Grzane wino z rumem i rodzynki
Składniki -1 litr słodkiego białego wina;1 litr czerwonego wina;50 ml rumu;2 laski cynamonu;1 liść laurowy;1 pomarańcza;100g rodzynek sułtańskich.
Przygotowanie-Wina wymieszać w rondlu,dodać cynamon,liść laurowy i skórkę startą z pomarańczy--podgrzać nie doprowadzać do wrzenia,odstawić na pół godziny--po tym czasie dodać rum i rodzynki.
Gotować wszystko na wolnym ogniu;następnie przecedzić i podawać gorące.
Grzane piwo z rumem
Składniki -1,5 litra jasnego piwa;100ml białego rumu;100g cukru;50g miodu;laska wanilii.
Przygotowanie-Podgrzać całe piwo,rozpuścić w nim cukier i miód; dodać rum i wrzucić laskę wanilii [należy ją wyjąć przed podaniem]
Kawa po irlandzku
Składniki-30 ml irish whisky;15 g cukru;100ml kawy;bita śmietana.
Przygotowanie-Whisky wlać do wysokiej szklanki; cukier rozpuścić w łyżeczce ciepłej wody;gotowy syrop wymieszać z whisky;
świeżo zaparzoną kawę powoli wlewać do whisky; na wierzch nałożyć łyżkę bitej śmietany.
Grzaniec po góralsku
Składniki-1 butelka słodkiego wina; 1/2 l jasnego piwa; 30ml rumu ;1/2 łyżki cukru waniliowego;3-4 gożdziki.
Przygotowanie-Wino podgrzać z piwem ,dodać cukier waniliowy i gożdziki ,podgrzać ;tuż przed podaniem dodać rum.