Autor Wątek: Grochówka  (Przeczytany 898 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5521
  • Płeć: Kobieta
Grochówka
« dnia: 07 Wrz, 2008, 15:42:40 »
Grochówka    [6-8 porcji]
                        Składniki:          -25 dag wędzonego boczku,
                                       - 25 dag łuskanego grochu,
                                       - 8 ziemniaków [70 dag]
                                       - 1 porcja włoszczyzny bez pory[30dag]
                                       - 1 cebula[10 dag]
                                       - 2 ząbki czosnku,
                                       - 2 łyżki smalcu,
                                       - 2 łyżki mąki pszennej,
                                       - 1 liść laurowy,
                                       - 4 ziarnka ziela angielskiego,
                                       - 7 ziaren pieprzu,
                                       - 1 łyżka majeranku,
                                       - szczypta soli [uwaga wędzona sama w sobie może być słona]pieprz.
Przygotowanie:-Groch opłukać ,nastepnie moczyć 3-4 godz.
                            -Włoszczyznę pokroić w kostkę,ziemniaki obrać umyć i też pokroić w kostkę.
                            -Cebulę przepołowić i przypiec na patelni bez tłuszczu.
                            -Do garnka włożyć boczek ,wlać 2.5 litra wody i zagotować,dodać włoszczyznę ,cebulę oraz groch razem z wo
                            dą w której się moczył.Posolić dodać liść laurowy,ziele angielskie,ziarna pieprzu i gotować do miękkości [45min]
                            - Na 15 min przed końcem gotowania dodać ziemniaki.
                            -Boczek wyjąć z zupy,pokroić w paski i z powrotem włożyć do zupy.
                            - Można ze smalcu i mąki zrobić zasmażkę,dodać do zupy,zagotować.
                             -Grochówkę doprawić majerankiem,czosnkiem[przeciśniętym przez praskę],solą pieprzem.
Podawać z pieczywem,lub grzankami.