Grochówka [6-8 porcji]
Składniki: -25 dag wędzonego boczku,
- 25 dag łuskanego grochu,
- 8 ziemniaków [70 dag]
- 1 porcja włoszczyzny bez pory[30dag]
- 1 cebula[10 dag]
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki smalcu,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 liść laurowy,
- 4 ziarnka ziela angielskiego,
- 7 ziaren pieprzu,
- 1 łyżka majeranku,
- szczypta soli [uwaga wędzona sama w sobie może być słona]pieprz.
Przygotowanie:-Groch opłukać ,nastepnie moczyć 3-4 godz.
-Włoszczyznę pokroić w kostkę,ziemniaki obrać umyć i też pokroić w kostkę.
-Cebulę przepołowić i przypiec na patelni bez tłuszczu.
-Do garnka włożyć boczek ,wlać 2.5 litra wody i zagotować,dodać włoszczyznę ,cebulę oraz groch razem z wo
dą w której się moczył.Posolić dodać liść laurowy,ziele angielskie,ziarna pieprzu i gotować do miękkości [45min]
- Na 15 min przed końcem gotowania dodać ziemniaki.
-Boczek wyjąć z zupy,pokroić w paski i z powrotem włożyć do zupy.
- Można ze smalcu i mąki zrobić zasmażkę,dodać do zupy,zagotować.
-Grochówkę doprawić majerankiem,czosnkiem[przeciśniętym przez praskę],solą pieprzem.
Podawać z pieczywem,lub grzankami.