Autor Wątek: Faszerowane jajka  (Przeczytany 760 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5517
  • Płeć: Kobieta
Faszerowane jajka
« dnia: 08 Sie, 2008, 23:40:12 »
Faszerowane jajka:     1 porcja = 2 jajka.

      Składniki:- 4 jajka ,
                         - 1 cebula,
                         - natka pietruszki ,
                         - 2 łyżeczki miękkiego tłuszczu- masło,+ masło do smażenia,
                         - sól,pieprz.Odrobina tartej bułki.
    Wykonanie:1) jajka ugotować na twardo,ostudzić i jednym cięciem ostrego noża przeciąć  w poprzek tak ,aby pozostały dwie
                              połówki jajek z nie naruszoną skorupką ,bo w nie włożymy przyprawiony farsz.
                              Po przecięciu wydrążamy jajko i pozostają łódeczki ze skorupek.Jajka rozduszamy widelcem ,na miazgę.
                           2) cebulę drobno pokroić ,tak samo zieleninę.
                           3) jajka ,cebulę ,zieleninę wymieszać z 2 łyżeczkami masła,solimy i pieprzymy do smaku.
                           4) przygotowanym farszem nadziewamy połówki skorupek od jajek.
                           5) tak przygotowane połówki maczamy [stroną farszu ]w tartej bułce.
                           6) jajka ,kładziemy na roztopiony tłuszcz,trzymamy na tłuszczu ,aż zrumieni się strona farszu.
Podajemy z ziemniaczkami i surówką ,ogórkiem kwaszonym zależnie co kto lubi,tluszcz używamy do okroszenia ziemniaków.

Na ogół zawsze pozostaje trochę farszu,który nie zmieści się do nadziania skorupek.Wtedy używam jajek do smarowania chleba
lub bułeczek.




Jaja  faszerowane 10 porcji po 332 kcal

Składniki :10 jaj ugotowanych na twardo; puszka tuńczyka w oliwie ; kawałek salami paprykowego ;20 dag oliwek ; sok z cytryny; słoik majonezu ;kilka gałązek natki pietruszki.

Przygotowanie :Jaja obrać ,przekroić wzdłuż na pół.Wyjąć żółtka ,utrzeć je z majonezem oraz sokiem z cytryny i rozłożyć do trzech miseczek. Tuńczyka odsączyć ,rozgnieść widelcem ,włożyć do jednej miseczki ;zmiksowane oliwki -włożyć do drugiej miseczki;a drobno pokrojoną wędlinę -do trzeciej. Starannie każdą zawartość wymieszać.Każdą połówkę jaja napełniać wybraną masą.
« Ostatnia zmiana: 30 Lis, 2009, 19:57:49 wysłana przez marcim »