Omlet wiejski-4 porcje
Składniki:-6 Jajek; 25 dag ugotowanych ziemniaków [pozostałości z obiadu];15 dag kiełbasy [toruńska ,zwyczajna lub j/wyż];1 cebula;2 łyżki oleju;2 łyżki szczypiorku;1/2 łyżeczki majeranku;sól;pieprz.
Wykonanie:-Na patelni rozgrzać olej ,ziemniaki pokroić w kostkę i smażyć na patelni. Cebulę drobno posiekać ,kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do smażonych ziemniaków.Smażyć ,mieszając przez 5 minut.Doprawić solą ,pieprzem oraz majerankiem.
Jajka roztrzepać z 3 łyżkami wody,trochę posolić ,popieprzyć i wylać na ziemniaki. Smażyć na małym ogniu,aż omlet zetnie się od spodu,a na wierzchu pozostanie wilgotny. Przed podaniem omlet posypać szczypiorkiem.
ps .Jeśli ktoś nie lubi ,może sobie darować majeranek,natomiast przy soleniu zawsze uważajmy ,aby nie przesolić .Kiełbasy same z siebie są już słone.Należy próbować.