Autor Wątek: Dania jednogarnkowe  (Przeczytany 20409 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #45 dnia: 16 Kwi, 2013, 23:42:58 »
Zapiekanka z brukselką

Składniki: 1/2 kg brukselki; 1/2 kg mielonego mięsa; jajko; cebulka; majeranek; pieprz; 30 dag startego żółtego sera;kubeczek śmietany.

Przygotowanie: Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie,aż będzie półtwarda.
- Z mielonego mięsa przygotowujemy małe klopsiki, dodając wszystkie potrzebne przyprawy. Klopsiki obsmażamy.
-Następnie przekładamy na przemian klopsiki i brukselkę do żaroodpornego naczynia.
-Zalewamy wszystko śmietaną i posypujemy startym serem.Zapiekamy w piekarniku około 15 minut.

Można podawać z ryżem lub pieczywem.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #46 dnia: 19 Kwi, 2013, 00:31:45 »
Brukselka z jajkiem

Składniki-1/2 kg brukselki; sól;pieprz; 2-3 jajek; łyżka masła.

Przygotowanie Brukselkę gotujemy w słonej wodzie,aż będzie pół miękka.
- Następnie odcedzamy.
- Do rondelka dodajemy  masło, wrzucamy na nie brukselkę. Do tego dodajemy rozbełatane jajka. Pieprzymy, solimy do smaku.
-Cały czas mieszamy do czasu, aż jajka się zetną.


Podawać na ciepło,, nam najlepiej smakowało z grzankami. Było to często studencka kolacja   ;)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #47 dnia: 17 Maj, 2013, 00:39:12 »
Wieprzowina z bakłażanami- zapiekanka.

Składniki: 400 g wieprzowiny z łopatki; 50 g tłuszczu; sól;pieprz mielony; 1 cebula;250 g bakłażanów; przyprawa z curry; tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego;100 g wędzonego sera żółtego; 0,1 l mleka; 1 jajko; zielona natka pietruszki.

Przygotowanie: Mięso pokrajać w plastry, zbić je tłuczkiem i pokroić w grubsze paski.Obsmażyć na tłuszczu, oprószyć solą i pieprzem.Mięso wyjąć.
-Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną cebulę,dodać oczyszczone i pokrojone w paski bakłażany.Posolić i popieprzyć.
-Na przemian z mięsem układać w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
-Wędzony ser  utrzeć na tarce, wymieszać z mlekiem i jajkiem- zalać tym mięso i bakłażany.
-Zapiekamy w piekarniku.
-Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #48 dnia: 12 Lip, 2013, 22:46:49 »
Kapusta pekińska z pieczarkami

Składniki: Nieduża kapusta pekińska; 50 dag pieczarek; cebula; 2 łyżki masła; sól;pieprz.

Przygotowanie: Oczyszczone pieczarki wrzucić na rozgrzane masło,dodać posiekaną cebulkę. Chwilę dusić, następnie podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości.
-Pod koniec duszenia dodać pokrojoną w drobne paski kapustę pekińską.
-Doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Podawać na ciepło.

Można potrawę potraktować jako oddzielne danie, lub jako przystawkę do obiadu.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #49 dnia: 13 Sie, 2013, 00:12:02 »
Gulasz z fasolką szparagową.

Składniki: 50 dag fasolki szparagowej, najlepiej zielonej; 50 dag wołowiny bez kości; duża cebula;sok i skórka z jednej cytryny; 2 łyżki przecieru pomidorowego; bulion do podlewania;2-3 łyżki masła; szczypta gałki muszkatołowej; sól; pieprz.

Przygotowanie:-Oczyszczoną fasolkę pokroić na krótsze kawałki.
-Cebulę drobno posiekać.
-Mięso pokroić w kostkę.
-W rondlu o grubym dnie stopić masło,zeszklić cebulę, dodać mięso i mieszając smażyć,aż się zrumieni.
-Do rondla dodać pokrojoną fasolkę, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i przecier pomidorowy.Wszystko zalać szklanką bulionu- wymieszać i dusić pod przykryciem około 1 godziny. Sprawdzać i w razie potrzeby lekko podlewać bulionem.
-Pod koniec dodać sok i skórkę z cytryny.

Można podawać z ryżem lub bagietką

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #50 dnia: 06 Wrz, 2013, 00:41:45 »
Makaron z cukinią.

Składniki:40 dag makaronu spaghetti; 4 małe cukinie;2 ząbki czosnku; 2-3 łyżki porwanych listków bazylii lub łyżka suszonej;kilka łyżek startego parmezanu;sól;pieprz i olej do smażenia.

Przygotowanie:Cukinie po odkrojeniu końcówek, pokroić w średniej wielkości kostkę, następnie wrzucić wraz z posiekanym czosnkiem i bazylią na rozgrzany tłuszcz.Jeśli używamy świeżej bazylii, dodajemy ją na końcu gotowania.
-Smażymy krótko-cukinia ma być szklista,ale twardawa.
-Gotową cukinię doprawiamy solą i pieprzem, na końcu mieszamy z ugotowanym al dente makaronem.
-Tak przygotowaną potrawę posypujemy startym parmezanem i natychmiast podajemy.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #51 dnia: 05 Lis, 2013, 20:54:48 »
Cukinia zapiekana z serem.

Składniki:3 małe cukinie; cebula;2 ząbki czosnku; 3 jaja;szklanka mleka; szklanka rozdrobnionej fety; 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki; 2 łyżeczki cukru;sól;pieprz; olej do smażenia i do wysmarowania naczynia żaroodpornego.

Przygotowanie:-Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na oleju.
-Cukinię, po odrzuceniu stwardniałych końcówek, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać do cebuli i czosnku.Razem przesmażyć.
-Po ostygnięciu wymieszać z pozostałymi składnikami i przełożyć do wysmarowanego naczynia.
-Piec w temperaturze 180 stop.C, aż wierzch się zrumieni.