Gulasz z fasolką szparagową.
Składniki: 50 dag fasolki szparagowej, najlepiej zielonej; 50 dag wołowiny bez kości; duża cebula;sok i skórka z jednej cytryny; 2 łyżki przecieru pomidorowego; bulion do podlewania;2-3 łyżki masła; szczypta gałki muszkatołowej; sól; pieprz.
Przygotowanie:-Oczyszczoną fasolkę pokroić na krótsze kawałki.
-Cebulę drobno posiekać.
-Mięso pokroić w kostkę.
-W rondlu o grubym dnie stopić masło,zeszklić cebulę, dodać mięso i mieszając smażyć,aż się zrumieni.
-Do rondla dodać pokrojoną fasolkę, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i przecier pomidorowy.Wszystko zalać szklanką bulionu- wymieszać i dusić pod przykryciem około 1 godziny. Sprawdzać i w razie potrzeby lekko podlewać bulionem.
-Pod koniec dodać sok i skórkę z cytryny.
Można podawać z ryżem lub bagietką