Autor Wątek: Dania jednogarnkowe  (Przeczytany 20341 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Lis, 2010, 23:03:30 »
Zapiekanka cebulowo-boczkowa na pikantnym cieście.

Składniki:ciasto:1,5 szklanki mąki tortowej;100g masła;3 łyżki zimnej wody;sól;pieprz kejeński.

Farsz:300g parzonego boczku;3 duże cebule;3 jajka;1 szklanka mleka 3,2%;3 łyżki masła;bułka tarta;100g startego żółtego sera.
Dodatki:sól,pieprz.

Przygotowanie:ciasto-Z podanych składników zagnieść ciasto,zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
Zapiekanka:Boczek pokroić w grubą kostkę i smażyć na teflonowej patelni przez 10 minut,aż wytopi się tłuszcz.
-Cebule obrać pokroić w krążki,podsmażyć na 2 łyżkach masła; Jaja roztrzepać z, mlekiem dodac sól,pieprz i ser żółty.
-Naczynie żaroodporne natłuścić pozostałym masłem i obsypać tartą bułką.
-Ciasto rozwałkować,obłożyć dno i boki naczynia,gęsto nakłuć widelcem.Podpiec w temp.180 stop.C przez 10 minut.
-Na cieście ułożyć boczek i cebulę,zalać sosem.Piec 30 minut w temp.180 stop.C.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #31 dnia: 05 Sty, 2011, 22:13:32 »
Zapiekanka grecka

Składniki:500g ziemniaków;olej do smażenia;1 czerwona papryka;300g mielonego mięsa;200ml przecieru pomidorowego;150g żółtego startego sera;rozmaryn.

Przygotowanie:-Ziemniaki obrać,pokroić w plasterki,podsmażyć na patelni,przełożyć na talerz.
-Na tym samym tłuszczu podsmażyć paprykę pokrojoną w dużą kostkę.
-Mięso podsmażyć bez tłuszczu.Dodać przecier pomidorowy,wymieszać z papryką i dusić około 5 minut.
-Żaroodporną formę wysmarować tłuszczem i ułożyć w niej warstwami ziemniaki,paprykę wymieszaną z miesem,starty ser,rozmaryn.
-Piec w temperaturze 170 stop.C.około 30 minut.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #32 dnia: 21 Sty, 2011, 21:17:51 »
Danie z mięsa i warzyw-przepis na 4 porcje-1 porcja =320kcal

Składniki:40dag karkówki wieprzowej;30dag kapusty włoskiej;pęczek włoszczyzny;3 szklanki rosołu z kostki;2 łyżki oleju;pęczek natki pietruszki;starta gałka muszkatołowa;pieprz;sól.

Przygotowanie:Kapustę pokroić w cienkie paski;seler i marchew obrać i pokroić w kostkę,pokrojone warzywa zalać 2 szklankami rosołu i gotować pod przykryciem od 6 minut.W tym czasie umyć por,przekroić wzdłuż,pokroić w pół-krążki i wrzucić do garnka.Wlać trzecią szklankę rosołu i gotować jeszcze 3 minuty.
-Mięso pokroić w kostkę,podsmażyć na gorącym oleju,posolić i oprószyć pieprzem.
-Tak przygotowane mięso włożyć do garnka,przyprawić gałką muszkatołową i w razie potrzeby-solą i pieprzem.Podgrzewać,aż mięso stanie się miękkie.Gotową potrawę posypać zieleniną.

Potrawa jest odpowiednia na zimowy obiad.Jeśli rosół mocno nie wyparuje -traktujemy ją jako zupę,jeśli dobrze wyparuje podajemy z pieczywem.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #33 dnia: 10 Lut, 2011, 20:53:05 »
Makaron po węgiersku

Składniki:25 dag makaronu świderki lub muszelki;25 dag tłustego sera twarogowego;15 dag wędzonego boczku;1 czerwona cebula;1 ząbek czosnku;2 łyżki oleju;1,5 łyżki natki pietruszki;po 1 łyżce kminku i słodkiej papryki;sól.

Przygotowanie:Makaron ugotować w posolonej wodzie,zahartować zimną wodą,osączyć.
-Cebulę i czosnek drobno posiekać;ser pokroić w grubą kostkę.
-Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na oleju.
-Makaron przełożyć na talerze,rozłożyć na nim kostki twarogu,posypać cebulą,czosnkiem,papryką,kminkiem,polać tłuszczem ze zrumienionym boczkiem i posypać natką pietruszki.

Wskazane podawać z surówką.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #34 dnia: 04 Maj, 2011, 22:05:35 »
Penne z warzywami

Składniki:225 g makaronu penne; 2 łyżki oliwy z oliwek; 2 łyżki masła; 2 zmiażdżone ząbki czosnku;1 zielona papryka bez pestek,pokrojona w cienkie paseczki; 1 żółta papryka bez pestek,również pokrojona w cienkie paseczki;16 pomidorów koktajlowych,przekrojonych na pół; 1 łyżka posiekanego świeżego oregano; 125 ml. wytrawnego wina;2 łyżki czarnych oliwek bez pestek,pokrojonych w ćwiartki; 75g rukoli;sól;pieprz;gałązka oregano do przybrania.

Przygotowanie:W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia lekko osoloną wodę.Dodać makaron i gotować na średnim ogniu 8-10 minut,aż będzie al'dente.
-Na patelni roztopić na małym ogniu masło z oliwą.Wrzucić czosnek i smażyć 30 sekund,cały czas mieszając.Dodać papryki i smażyć kolejne 3-4 minuty.
-Dorzucić pomidorki oraz oregano,wlać wino i gotować jeszcze 3-4 minuty.Doprawić do smaku solą i pieprzem,dodac rukolę i krótko smażyć,cały czas mieszając,aż liście sałaty nieco zmiękną.
-Przełożyć makaron na półmisek,na wierzch nałożyć warzywa,przybrać gałązkami oregano i....podawać :P

Rukolę można zastąpić szpinakiem,który należy smażyć tak samo jak sałatę.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #35 dnia: 06 Maj, 2011, 22:35:44 »
Muszle nadziewane szparagami

Składniki:7sztuk szparagów; 250g makaronu- duże muszle;1 łyżka oliwy z oliwek;1 cebula dymka;1 ząbek czosnku;1 podwójna pierś kurczaka;1 kostka sera mozzarella;1 łyżka świeżej bazylii;1 łyżka natki pietruszki;100ml śmietany do sosów;10 ml białego wina;sól;pieprz;8 łyżek tartego parmezanu;masło do wysmarowania formy.

Przygotowanie:-Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente.Przepłukujemy go zimną wodą.
-Na oliwie należy zeszklić pokrojoną drobno pokrojoną cebulę i czosnek.Dodać do tego pokrojoną w paseczki pierś kurczaka.
-Szparagi obrać, pokroić w plasterki,dodać do całości.Po 5 minutach smażenia zalać śmietaną i winem,dodać bazylię i pietruszkę.
-Doprawić do smaku i gotować 5 minut na średnim ogniu.
-Do lekko przestudzonego farszu dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę i wymieszać.
-Gotowym farszem nadziewać muszle.Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i posypać na wierzchu parmezanem.
-Zapiekać w temperaturze 180 stop.C.przez 25 minut.

Makaron -conchiglioni -duże muszle.Natomiast podałam śmietanę do sałatek,ponieważ sosy z jej dodatkiem łatwiej gęstnieję,bez dodawania mąki.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #36 dnia: 08 Cze, 2011, 15:34:13 »
Risotto najprostsze

Składniki:30 dag ryżu;50 dag pomidorów;po małej puszcze groszku i kukurydzy;5 dag chudej wędliny;2 łyżki oliwy;2 łyżki startego żółtego sera;łyżka masła;2 ząbki czosnku;sól.

Przygotowanie:Pokrojone ząbki czosnku zrumienić na oliwie,ale nie przypalić/pozostanie gorzki smak/.Wyjąć je,a do rondelka włożyć pomidory obrane ze skórki i drobno pokrojone.Mieszając dusić bez przykrycia,aż powstanie gesty sos.
-Ugotowany ryż na sypko/powinien być nie rozgotowany/.
-Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.
-Ryż wymieszać z sosem,dodać odcedzony groszek i kukurydzę i połowę startego sera.
-Przełożyć do naczynia i posypać resztą sera,na wierzchu położyć wiórki masła i plasterki wędliny.
-Zapiekać około 25 minut.

Ryż można użyć z torebek,łatwy w przygotowaniu.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #37 dnia: 24 Cze, 2011, 22:33:13 »
Gołąbkowa zapiekanka-wielu z nas lubi gołąbki,natomiast wiemy,że jest to potrawa dość czasochłonna.Znalazłam przepis na coś łatwiejszego ;)

Składniki:200g ryżu;12-16 liści włoskiej kapusty;1 cebula;3 ząbki czosnku;3 łyżki oliwy;500g mielonego mięsa;1 puszka pomidorów;2 łyżki koncentratu pomidorowego;100g żółtego sera.

Przygotowanie:Ryż należy ugotować, liście kapusty gotujemy w słonej wodzie do miękkości,ale bez przesady,po wyjęciu z wody i przestudzeniu,zcinamy z liści zgrubienia.
-Cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć na oliwie,dodać mięso,doprawić i smażyć kilka minut.
-Następnie należy dodać pomidory z puszki i koncentrat-dusimy,aż całość zgęstnieje.Wymieszać z ugotowanym ryżem.
-Natłuszczone żaroodporne naczynie wyłożyć czterema liśćmi kapusty,wyłożyć 1/3 ''farszu'',posypujemy startym żółtym serem,czynność tą powtarzamy dwa razy.
-Naczynie nakrywamy folią aluminiową.Pieczemy w temperaturze 180 stop.C.około 20-30 minut.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #38 dnia: 25 Lip, 2011, 19:42:13 »
Bigos z kabaczka i cukinii

Składniki:Kabaczek;cukinia;kiełbasa -może być śląska lub zwyczajna;duża cebula;koncentrat pomidorowy;ketchup;sól;pieprz;oliwa;papryka łagodna;papryczka chilli.Może być jeszcze jedna papryka łagodna.

Przygotowanie:Cebulę pokroić w kostkę.Do rondla wlać odrobinę oliwy i podsmażyć cebulę.
-Kiełbasę pokroić w kostkę i dorzucić do cebuli-przesmażyć.
-Kabaczek i cukinię obrać,usunąć nasiona i pokroić w kostkę.Dodać do cebuli i kiełbasy.
-Przygotować mieszankę ketchupu z koncentratem pomidorowym.Dodać do przesmażonych składników.
-Dusić 20 minut,uważać aby cukinia i kabaczek pozostały w kawałkach.
-Można również dodać drobno pokrojoną paprykę łagodną i chilli.Doprawić do smaku.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #39 dnia: 18 Sie, 2011, 22:57:22 »
Racuszki z dyni z kiełbasą.

Składniki:60dag dyni;25 dag kiełbasy parówkowej;3 jaja;8-10 dag mąki;2 dag tłuszczu;sól; tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:Dynię obrać,usunąć pestki,zetrzeć na tarce o dużych otworach.
-Kiełbasę obrać z osłonki,drobno posiekać.
-Żółtka utrzeć z tłuszczem,dodać kiełbasę,dynię,przesianą mąkę,pianę ubitą z białek,osolić i wymieszać.
-Na rozgrzany tłuszcz kłaść nieduże placuszki i smażyć z obu stron na rumiano.
-Podawać zaraz po usmażeniu,można podać do nich sos pomidorowy.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #40 dnia: 23 Wrz, 2011, 22:58:29 »
Ziemniaki duszone z boczkiem wędzonym i suszonymi śliwkami.

 Składniki-8-10 ziemniaków;150 g wędzonego boczku;10 suszonych śliwek,bez pestek;1-2 cebule;1 szklanka wywaru mięsnego;50g słoniny;listek laurowy;pieprz;sól.

 Przygotowanie-Obrane ziemniaki pokroić w części. Wędzony boczek,pokrojony na niewielkie kawałki,lekko podsmażyć.
-Oddzielnie podsmażyć na słoninie cebule i wszystko włożyć do rondla. Dodać suszone śliwki,wywar mięsny,listek laurowy i kilka ziarenek pieprzu,posolić i dusić pod przykryciem.

Wywar mięsny można zastąpić rozpuszczoną kostką bulionu,natomiast przy soleniu uważajmy i sólmy do smaku. Często boczek wędzony jest słony.

500 potraw z ziemniaków

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #41 dnia: 24 Wrz, 2011, 22:41:14 »
Ziemniaki duszone z kabaczkiem

Składniki:10ziemniaków;2 kabaczki;2 cebule;2-3 ząbki czosnku;3 pomidory;2 szklanki sosu pomidorowego;1/2 szklanki oleju;zielenina;pieprz;sól.

Przygotowanie:Ziemniaki pokroić w słupki,usmażyć na oleju i wyłożyć na patelnię.
-Kabaczki obrać,usunąć pestki,pokroić w paski -usmażyć na oleju. Połączyć z ziemniakami.
-Dodać przesmażoną cebulę,pieprz,sól oraz wlać sos pomidorowy-dusić przez 10-15 minut.
-Pod koniec duszenia dodać utarty czosnek,zieleninę i jeszcze chwilę dusić.
-Gotowe danie ozdobić cząstkami świeżych pomidorów i posypać zieleniną.


Ziemniaki duszone z warzywami po ormiańsku.

Składniki:6 ziemniaków;400g bakłażana;4 pomidory;80 g słodkiej papryki;1 cebula;1/2 kostki masła;zielenina;sól.

Przygotowanie: Obrane ziemniaki,bakłażany i cebulę pokroić i lekko obsmażyć na maśle.
-Dołożyć drobno pokrojoną paprykę,posolić,dodać trochę wody i dusić pod przykryciem.Na 5 minut przed końcem dodać pokrojone w cząstki pomidory.
-Gotową potrawę polać sosem wydzielonym w czasie duszenia i posypać zieleniną.Może być pietruszka lub koperek.

Do podanych dziś potraw można dodać wędlinę lub drobno pokrojoną pierś z drobiu

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #42 dnia: 18 Sty, 2012, 23:33:17 »
Zapiekanka litewska-rybna

Składniki:1,2 kg ziemniaków ugotowanych; 40dag solonych filetów śledziowych;duża cebula;6 łyżek masła;3 łyżki mąki;4 łyżki śmietany;10 dag gotowanej chudej szynki;2 łyżki startego sera -najlepiej ementaler; sól;pieprz.

Przygotowanie:-Filety krótko wymoczyć,osuszyć,pokroić w kostkę.
-Ziemniaki pokroić w plastry;szynkę pokroić w kostkę; cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na 3 łyżkach masła w końcowej fazie oprószyć mąką.
-Tak przygotowaną cebulę podlać kilkoma łyżkami wody i gotować 5 min. nie dopuszczając do wrzenia.
-Gdy sos zgęstnieje,dodać do niego pokrojoną szynkę,śmietanę,sól i pieprz-dokładnie wymieszać -podgrzać.
-W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym 1 łyżką masła układamy na przemian warstwę ziemniaków i warstwę śledzi.Na wierzchu powinny się znaleźć ziemniaki.
-Zapiekankę polać sosem,posypać serem i obłożyć kawałkami masła.
-Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stop.C. na 25-30 minut.

Można podawać z buraczkami.


Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #43 dnia: 02 Lut, 2012, 22:38:32 »
Makaron z kwaszoną kapustą -na 2 osoby

Składniki: 30 dag makaronu muszelki;tyle samo ugotowanej okroszonej kapusty kwaszonej;30 dag pieczarek;1 pierś kurczaka;cebula;sól,tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:Makaron ugotować al'dente.Pieczarki oczyścić,opłukać,pokroić w paseczki;cebulę można pokroić dowolnie-ja kroję w pół krążki; pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę.

-Na patelni rozgrzewamy tłuszcz,wrzucamy pokrojoną pierś,pieczarki i podsmażamy,po pewnym czasie dodajemy pokrojoną cebulę-solimy do smaku.Można lekko podlać wodą i chwilę mieszając jeszcze próżyć  na małym ogniu.
-Gdy już pierś będzie w miarę miękka dodajemy ugotowany makaron i ugotowaną kapustę-wszystko razem mieszamy.
-Przez chwilę podgrzewamy na małym ogniu.


Do tego dania można użyć kapusty,która pozostała z poprzedniego obiadu.Cała potrawa wymaga 30 minut przygotowania,nie licząc gotowania makaronu-ale ten można ugotować prędzej.Wskazana jest głębsza patelnia.
-

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #44 dnia: 10 Maj, 2012, 15:37:10 »
Kluseczki w sosie śmietanowym-1 porcja = 850 kcal.

Składniki: 2 szklanki mąki;1 niepełna szklanka mleka;2 szalotki lub małe cebulki;3 jajka;2 grube plastry szynki gotowanej-każdy po 10 dag;1 pojemnik śmietany kremówki-20dag;pęczek szczypiorku;3 łyżki masła;sól;biały pieprz;tarta gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:Jajka wbić do rondelka,roztrzepać z 1/2 szklanki wody,solą i tartą gałką muszkatołową.
-Dodać mąkę -2 łyżki odłożyć,zagnieść twarde ciasto i starannie wyrobić. Gotowe podzielić na wałeczki,które należy nożem drobno posiekać na kluseczki,które porcjami wrzucamy je na osolony wrzątek.
-Lekko przykryć i gotować na małym ogniu po 3-4 minut,wyjmować łyżką cedzakową.Przelać na sitku zimną wodą,osączyć.
-Szalotki obrać,drobno posiekać,zeszklić na rozgrzanym tłuszczu-lekko zasmażyć.Podlać mlekiem i śmietaną-gotować 5 minut.
-Pokrojoną w kostkę szynkę wrzucamy do sosu,dodajemy posiekany szczypiorek.Dobrze podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
-Sos wymieszać z kluseczkami i przełożyć na podgrzany półmisek.

Czas wykonania 30 minut.