Gołąbkowa zapiekanka-wielu z nas lubi gołąbki,natomiast wiemy,że jest to potrawa dość czasochłonna.Znalazłam przepis na coś łatwiejszego
Składniki:200g ryżu;12-16 liści włoskiej kapusty;1 cebula;3 ząbki czosnku;3 łyżki oliwy;500g mielonego mięsa;1 puszka pomidorów;2 łyżki koncentratu pomidorowego;100g żółtego sera.
Przygotowanie:Ryż należy ugotować, liście kapusty gotujemy w słonej wodzie do miękkości,ale bez przesady,po wyjęciu z wody i przestudzeniu,zcinamy z liści zgrubienia.
-Cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć na oliwie,dodać mięso,doprawić i smażyć kilka minut.
-Następnie należy dodać pomidory z puszki i koncentrat-dusimy,aż całość zgęstnieje.Wymieszać z ugotowanym ryżem.
-Natłuszczone żaroodporne naczynie wyłożyć czterema liśćmi kapusty,wyłożyć 1/3 ''farszu'',posypujemy startym żółtym serem,czynność tą powtarzamy dwa razy.
-Naczynie nakrywamy folią aluminiową.Pieczemy w temperaturze 180 stop.C.około 20-30 minut.