Mam kilka przepisów zapiekanek ,chyba nikt nie będzie miał mi za złe ,jeśli wrzucę je w dania jednogarnkowe.
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego dla 4 osób/1 porcja =620 kcal
Składniki:25 dag makaronu;40 dag mieszanego mięsa mielonego ;8 średnich pomidorów;1,5 szklanki mleka;6 dag żółtego sera typu gouda;1 cebula;2 łyżki oleju;1 łyżka masła;1 łyżka mąki ziemniaczanej;1 łyżka mąki do panierowania;tarta gałka muszkatołowa;słodka papryka;sól;pieprz;1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy.
Przygotowanie :Makaron włożyć do naczynia z dużą ilością osolonej wrzącej wody i gotować ok 8-10 minut.Osączyć na sitku,przelać zimną wodą.
-Na patelni rozgrzać olej i dobrze podsmażyć mięso;cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę ,dodac do mięsa i przez chwilę smażyć razem;doprawić do smaku solą,pieprzem oraz słodką paprykę.Pomidory sparzyć wrzątkiem,po czym zdjąć skórkę.
-Przygotować sos:Żółty ser utrzeć na tarce o drobnych oczkach;mleko zagotować po czym wrzucić ser i gotować na małym ogniu,mieszając tak długo,aż ser się rozpuści.Jedną łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobić z odrobiną wody,a następnie zagęścić sos.Doprawić do smaku solą,pieprzem i tartą gałką muszkatołową.
-Dno formy żaroodpornej wysmarować tłuszczem,wyłożyć połowę makaronu ,następnie przykryć warstwą mielonego mięsa i ułożyć na wierzchu pomidory.Resztę makaronu rozłożyć pomiędzy pomidorami.
-Tak przygotowaną zapiekankę polać sosem,posypać łyżką mąki,a następnie utartego mocno zamrożonego masła.Zapiekać 30 minut w piekarniku 225 stopni C.
Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.Zapiekanka najlepiej smakuje z zieloną sałatą.
Aby uzyskać bardziej pikantną potrawę,można zamiast sera żółtego użyć serów pleśniowych:brie ,camembert ,a nawet rokpola.Zapiekanka z brukselki i szynki dla 4 osób/1 porcja =264kcal.
Składniki:3/4 kg brukselki;1 cebula;10 dag szynki;5 dag żółtego sera;2 łyżki masła;gałka muszkatołowa;sól;pieprz.
Przygotowanie:Brukselkę oczyścić ,umyć;cebulę obrać ,drobno pokroić;gałkę muszkatołową zetrzeć na tarce. Zagotować 1 l wody,osolić ,dodać gałkę.Włożyć brukselkę ,gotować 15 minut,odcedzić.
-Szynkę pokroić ,ser zetrzeć na tarce .Masło rozgrzać na patelni,wrzucić cebulę ,dodać szynkę ,chwilę smażyć .Brukselkę włożyć do żaroodpornej formy,oprószyć pieprzem,ułożyć na niej cebulę i szynkę.Posypać serem,wstawić do piekarnika na 10 minut w temp.180-200 stop.C.
-Potrawę podawać w tym samym naczyniu ,w którym się zapiekała.
Jeśli natniemy nasadę brukselki ,znacznie szybciej się ugotuje.