Autor Wątek: Dania jednogarnkowe  (Przeczytany 20340 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Lis, 2009, 20:24:19 »
Dla lepszego rozeznania w tym temacie dopiszę ,że przepis na:
 leczo rybaka znajduje się na str 8
 zapiekanka z szynką                7
 zapiekanka z kiszoną kap.         7
 kociołek suwalski                     7
 fasolka z kiełbasą                    4
 ziemniaki z kalafiorem               2
 makaron z bazylią i mozzarellą    1   


Kolejne przepisy tego typu będą w tym temacie               

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Lut, 2010, 21:20:25 »
Gulasz gospodarski

Składniki:30 dag mortadeli;4 duże ugotowane ziemniaki w mundurkach;po strąku papryki zielonej,żółtej,pomarańczowej i czerwonej;2 duże cebule;2 łyżki oliwy;1/2 szklanki bulionu;1/2 szklanki pikantnego keczupu;łyżeczka soku z cytryny;2 łyżki posiekanego szczypiorku;szczypta cukru;sól;pieprz.

Przygotowanie:Obrane,ugotowane ziemniaki,cebulę i mortadelę należy pokroić w dość grubą kostkę.Oczyszczoną z gniazd nasiennych papryki pokroić w paski. W rondlu rozgrzać oliwę ,zeszklić cebulę ,włożyć ziemniaki i kiełbasę,delikatnie wymieszać,smażyć 2-3 minut na silnym ogniu.Dodać paprykę ,doprawić solą ,pieprzem,sokiem z cytryny i cukrem;wlać bulion wymieszać z keczupem i dusić chwilę na niewielkim ogniu.Podawać z makaronem lub ryżem,posypać szczypiorkiem.


Gulasz z fasolką szparagową z kiełbasą

Składniki:50 dag żółtej fasolki szparagowej;po strąku zielonej ,pomarańczowej i czerwonej papryki;30 dag kiełbasy wieprzowej;duża cebula;25 dag pomidorów;4 łyżki oleju;1/4 szklanki bulionu;1/2 szklanki śmietany;sól.

Przygotowanie:Fasolkę umyć /może być mrożona/pokroić w kawałki,wrzucić na 2-3 minut do lekko osolonego wrzątku,odcedzić,przelać zimną wodą,odsączyć .Oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę pokroić w paski.Ze sparzonych pomidorów zdjąć skórkę ,pokroić je w kostkę,cebulę posiekać.
W rondlu silnie rozgrzać olej,zeszklić cebulę,wrzucić fasolkę i paprykę,chwilę smażyć ,mieszając,dodać pomidory,osolić ,wlać bulion,dusić pod przykryciem około 15 minut.Wymieszać z pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasą,dusić jeszcze 10-15 minut.Zaprawić śmietaną.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Lut, 2010, 20:14:06 »
Fasola z boczkiem ,parówkami i pomidorami

Składniki:2 puszki białej fasoli po 400g;10 dag boczku wędzonego;3-4 parówki ;mała puszka koncentratu pomidorowego -70g;cebula;łyżka oliwy;2 łyżki masła ;2 łyżki mąki ;cukier;sól;pieprz.

Przygotowanie:Boczek pokroić w kostkę ,zalać małą ilością wrzątku-1/2 szklanki,gotować pod przykryciem na małym ogniu 10 minut. Parówki ,po zdjęciu osłonek,pokroić w talarki ;obraną cebulę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić cebulę ,dodać masło,a gdy się stopi wsypać mąkę ciągle mieszając około 2 minut i tak mamy zasmażkę.
W rondlu podgrzać fasolkę wraz z zalewą ,dołożyć boczek i parówki -zagotować ,wlać koncentrat pomidorowy,wymieszać ,zagęścić zasmażką i zagotować.Przyprawić do smaku solą,pieprzem i szczyptą cukru. Podawać z bagietką.



Bigosik staroświecki

Składniki:2 szklanki pokrojonego w kostkę upieczonego schabu;nieduża cebula;łyżka masła lub margaryny;4 winne jabłka;łyżeczka cukru;łyżka masła;2 ziarna pieprzu;szklanka rosołu.

Przygotowanie: Na maśle lub margarynie zeszklić posiekaną cebulę ,nie rumienić.Wsypać mąkę ,chwilę smażyć ,dodać mięso,rosół,cukier i ziarna pieprzu.Gotować przez 10 minut,wymieszać z jabłkami pokrojonymi w cienkie słupki.Chwilę jeszcze gotować .Podawać z ziemniakami z wody.

Bigosik można zrobić nie tylko ze schabem,ale również z pieczoną wieprzowiną ,a nawet z gotowanym mięsem rosołowym.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Mar, 2010, 15:43:44 »
Miseczki z kiełbasy

Składniki:8 plastrów kiełbasy o grubości 1,5 cm kiełbasy ,najlepiej szerokiej takiej jak mortadela lub szynkowa; 8 jaj ;2 łyżki margaryny lub oleju;8 liści sałaty;szczypiorek;sól.

Przygotowanie:Kiełbasę obrać ze skórki ,pokroić na plasterki /1,5 cm/ ,położyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem.Gdy po podsmażeniu brzegi kiełbasy podwiną się do góry i utworzą miseczki,do każdej wbić po jednym jaju,posypać lekko solą i drobno posiekanym szczypiorkiem.Ułożyć miseczki w żaroodpornym naczyniu i wstawić do piekarnika.Gdy jaja się zetną ,przełożyć miseczki na umyte i osączone liście sałaty.Podawać z pieczywem i dowolną surówką.

Uwaga:Napisałam ,aby jajka lekko posypać solą ,ponieważ kiełbasa w trakcie smażenia może okazać się dostatecznie słona.Lepiej posolić w trakcie spożywania.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Maj, 2010, 16:37:18 »
Mam kilka przepisów zapiekanek ,chyba nikt nie będzie miał mi za złe ,jeśli wrzucę je w dania jednogarnkowe. ;)

Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego dla 4 osób/1 porcja =620 kcal

Składniki:25 dag makaronu;40 dag mieszanego mięsa mielonego ;8 średnich pomidorów;1,5 szklanki mleka;6 dag żółtego sera typu gouda;1 cebula;2 łyżki oleju;1 łyżka masła;1 łyżka mąki ziemniaczanej;1 łyżka mąki do panierowania;tarta gałka muszkatołowa;słodka papryka;sól;pieprz;1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy.

Przygotowanie :Makaron włożyć do naczynia z dużą ilością osolonej wrzącej wody i gotować ok 8-10 minut.Osączyć na sitku,przelać zimną wodą.
-Na patelni rozgrzać olej i dobrze podsmażyć mięso;cebulę obrać  i pokroić w drobną kostkę ,dodac do mięsa i przez chwilę smażyć razem;doprawić do smaku solą,pieprzem oraz słodką paprykę.Pomidory sparzyć wrzątkiem,po czym zdjąć skórkę.
-Przygotować sos:Żółty ser utrzeć na tarce o drobnych oczkach;mleko zagotować po czym wrzucić ser i gotować na małym ogniu,mieszając tak długo,aż ser się rozpuści.Jedną łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobić z odrobiną wody,a następnie zagęścić sos.Doprawić do smaku solą,pieprzem i tartą gałką muszkatołową.
-Dno formy żaroodpornej wysmarować tłuszczem,wyłożyć połowę makaronu ,następnie przykryć warstwą mielonego mięsa i ułożyć na wierzchu pomidory.Resztę makaronu rozłożyć pomiędzy pomidorami.
-Tak przygotowaną zapiekankę polać sosem,posypać łyżką mąki,a następnie utartego mocno zamrożonego masła.Zapiekać 30 minut w piekarniku 225 stopni C.
Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.Zapiekanka najlepiej smakuje z zieloną sałatą.

Aby uzyskać bardziej pikantną potrawę,można zamiast sera żółtego użyć serów pleśniowych:brie ,camembert ,a nawet rokpola.


Zapiekanka z brukselki i szynki dla 4 osób/1 porcja =264kcal.

Składniki:3/4 kg brukselki;1 cebula;10 dag szynki;5 dag żółtego sera;2 łyżki masła;gałka muszkatołowa;sól;pieprz.

Przygotowanie:Brukselkę oczyścić ,umyć;cebulę obrać ,drobno pokroić;gałkę muszkatołową zetrzeć na tarce. Zagotować 1 l wody,osolić ,dodać gałkę.Włożyć brukselkę ,gotować 15 minut,odcedzić.
-Szynkę pokroić ,ser zetrzeć na tarce .Masło rozgrzać na patelni,wrzucić cebulę ,dodać szynkę ,chwilę smażyć .Brukselkę włożyć do żaroodpornej formy,oprószyć pieprzem,ułożyć na niej cebulę i szynkę.Posypać serem,wstawić do piekarnika na 10 minut w temp.180-200 stop.C.
-Potrawę podawać w tym samym naczyniu ,w którym się zapiekała.

Jeśli natniemy nasadę brukselki ,znacznie szybciej się ugotuje.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Maj, 2010, 21:38:14 »
Zapiekanka porowa z szynką dla 4 osób /1 porcja =575 kcal

Składniki:40 dag szynki;75 dag porów;1/2 szklanki mleka;4 jajka;6 łyżek startego żółtego sera;1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy;sól;pieprz.

Przygotowanie:Pory oczyścić ,przekroić wzdłuż,dokładnie umyć pod bieżącą wodą.Pokroić w półplastry,wrzucić do wrzącej wody na 1 minutę.Przelać zimną wodą ,osaczyć na sicie.
-Szynkę pokroić na plasterki.Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem,po czym warstwami układać pory i szynkę/na spodzie i na wierzchu powinny być pory/
-Jajka rozmącić z mlekiem ,przyprawić solą i pieprzem,dodać ser i wymieszać .Zapiekankę polać przygotowanym sosem,a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 220 stopni C.Podawać na gorąco.

Szynkę można zastąpić inną wędliną.

Zapiekanka ze szparagów i szynkidla 4 osób/1 porcja =690 kcal.

Składniki:1 kg białych szparagów;1/2 łyżeczki cukru;sól;6 dag masła;20 dag szynki gotowanej;3 dag mąki;1/2 szklanki mleka;1/2 szklanki śmietany; 3 jajka;10 dag startego sera typu ementaler;biały pieprz;starta gałka muszkatołowa;1-2 łyżki bułki tartej.

Przygotowanie:Szparagi obrać,odciąć twarde końce.Pokroić na kawałki długości 5 cm;włożyć do garnka ,przyprawić cukrem i odrobiną soli,dodać 1 dag masła pokrojonego w piórka i zalać 1 szklanką wody.Gotować 20 minut pod przykryciem,odcedzić ,a wodę zachować.
-Szynkę pokroić w grubą kostkę.Żaroodporne naczynie wysmarować łyżką masła.Resztę masła rozgrzać w garnku,wsypać mąkę i mieszając wlewać mleko i wodę z gotowania szparagów.Zasmażkę podgrzewać na wolnym ogniu 6-8 minut-mieszając.
-Żółtka oddzielić od białek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,żółtka wymieszać ze śmietaną i 7 dag sera,zaciągnąć sos.Przyprawić sos do smaku solą ,pieprzem i gałką muszkatołową,połączyć ostrożnie ,ale dokładnie z ubitą pianą.
-Żaroodporne naczynie wysypać bułką tartą ,wlać 1/3 sosu.Włożyć połowę szparagów i szynki,zalać drugą częścią sosu,dołożyć pozostałe szparagi i szynkę,wlać trzecią część sosu.Zapiekankę posypać resztą startego żółtego sera,wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 30-35 minut w temperaturze 200 stop.C.

Wybierając szparagi należy zwrócić uwagę na ich wygląd.Powinny być mieć miękisz soczysty,delikatny i jędrny.Białe pędy mogą mieć żółtawy odcień z różowawą lub jasnofioletowe główką.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Cze, 2010, 17:05:01 »
Zapiekanka suwalska

Składniki:1 kg ziemniaków;10dag świeżej słoniny;10 dag startego ostrego sera;4 dag smalcu;10 dag śmietany;40 dag kiełbasy -może być biała lub zwyczajna,względnie 8 parówek;sól;pieprz;papryka.

Przygotowanie:W rondlu ze szczelną pokrywką stopić smalec,ułożyć cienką warstwę ziemniaków obranych i pokrajanych w cieniutkie plasterki ,posypać solą i pieprzem ;powtórzyć jeszcze raz lub dwa układanie składników.Po wyczerpaniu połowy składników dodać obrane ze skórki kiełbaski,następnie układać ponownie warstwę ziemniaków.Ostatnią warstwę zalać śmietaną posypać serem.Szczelnie przykryć pokrywką i piec na niezbyt silnym ogniu około godziny.
Powyższy przepis pochodzi z Kuchni Polskiej Regionalnej -Podlasie

Podobny Kociołek suwalski figuruje już na str.8 ogólnych przepisów.

Offline TuneR

  • Mega Poster
  • *****
  • Wiadomości: 1124
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Lip, 2010, 09:30:39 »
Pizza domowa

Składniki:
Ciasto:
Mąka 3 szklanki 250ml, drożdże, 2 łyżki stołowe cukru, szczypta soli, pół szklanki mleka, szklanka wody gazowanej, łyżka stołowa oliwy z oliwek
Farsz:
500g świeżych pieczarek, 2 duże cebule, 400g wędliny (szynka, ogonówka), przyprawy - Vegeta, majeranek, oregano, bazylia, gałka muszkatołowa, papryka słodka,
Pozostałe:
przecier pomidorowy, oliwa z oliwek, ser 150g

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania farszu. Pieczarki obrać, pokroić w plastry, obgotować i odsączyć. Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w plasterki, dodać wędlinę pokrojoną w małe kosteczki (kupuję wędlinę plastrowaną i taką kroję w kostkę). Przyprawić vegetą (ok 2 łyżeczki - do smaku), majerankiem (sporo), bazylią, oregano (tego kilka szczypt do smaku) oraz gałką muszkatołową (dosłownie szczypta). Potem dodajemy odsączone pieczarki. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę potrzymać na patelni.

Ciasto zaczynamy od przygotowania drożdży - w ciepłym miejscu (najlepiej koc elektryczny) do małego naczynia wsypujemy dwie łyżki stołowe mąki, łyżkę cukru, kruszymy drożdże i zalewamy podgrzanym mlekiem. Odstawiamy na ok 10 minut. Następnie do większego naczynia wsypujemy dwie szklanki mąki, łyżkę stołową cukru oraz szczyptę soli. Do tego dodajemy wyrośnięte drożdże i zaczynamy wyrabiać. Dodajemy od razu pół szklanki wody gazowanej i w razie potrzeby dosypujemy mąki. Podczas wyrabiania ciasta dodajemy łyżkę oliwy z oliwek. Ciasto wyrabiamy do uzyskania takiej konsystencji aby odchodziło od ręki. Przygotowane ciasto ustawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na papier do pieczenia i rozwałkowujemy. Rozwałkowane wkładamy do blachy. Na krawędziach układamy potarkowany ser i wystającym poza blachę ciastem zawijamy rogi. Spód ciasta smarujemy sosem z przecieru pomidorowego wymieszanego z łyżeczką oliwy oliwek i przypraw (bazylia i oregano). Przed wyłożeniem podgrzanego farszu dziurkujemy ciasto widelcem. Pieczemy ok 30 min w temp 200°C.

Smacznego :P

Offline biza

  • Super Poster
  • ****
  • Wiadomości: 776
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Sie, 2010, 19:21:43 »
Bigos po cygańsku

SKŁADNIKI:

    * 1 kg mielonego mięsa wołowego
    * 2 jajka
    * 1 szkl. bułki tartej
    * olej do smażenia
    * 5 ząbków czosnku
    * przyprawa typu vegeta, pieprz, sól, maggi
    * 1/2 kg cebuli
    * 1 kg papryki zielonej
    * 1 kg papryki czerwonej
    * 1 kg papryki żółtej
    * 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego

PRZYGOTOWANIE:

Do mięsa dodać jajka, pół szklanki bułki tartej, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy, formować małe kuleczki obtaczać w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju.Cebule pokroić w pół plasterki, podsmażyć na oleju w dużym i głębokim garnku, dodać oczyszczoną z pestek i pokrojoną w paski paprykę, poddusić aż papryka zmniejszy swoją objętość, doprawić do smaku, dodać koncentrat, pulpety, wymieszać i dusić jeszcze ok. 20 minut, podawać z chlebem.
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Sie, 2010, 15:00:46 »
Suwalskie parówki na czerwono

Składniki: 8 średnich parówek;1 niewielka główka czerwonej kapusty;1-2 cebule,najlepiej czerwone;1-2 łyżki oleju;1-2 łyżki octu winnego;1 łyżeczka cukru;sól;pieprz ewentualnie 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina lub soku porzeczkowego-niesłodzonego.

Przygotowanie:Kapustę oczyścić i drobno posiekać,posolić i odstawić na cedzaku na pół godziny,a następnie odcisnąć.Cebulę posiekać i zeszklić na oleju,dodac odciśniętą kapustę,dolać pół szklanki wody,ocet i wino-jeśli przygotowujemy danie beż wina,należy dodać trochę więcej wody.Wsypać cukier i doprawić do smaku solą i pieprzem.Dusić na niewielkim ogniu około 30 minut,dodać obrane z osłonek parówki i przykryć je kapustą,a następnie dusić kolejne pół godziny-kapusta powinna się rozpływać w ustach.Podawać najlepiej z ziemniakami z wody lub pure ziemniaczanym,choć można podać ze świeżym pieczywem.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Lis, 2010, 22:10:48 »
Zapiekanka z kurczaka na słodko-na 5 porcji -całość =1890kcal.

Składniki:15 dag makaronu muszelki;1/2 gotowanego kurczaka;1 szklanka śmietany;1/2 szklanki mleka;5 plastrów ananasa z puszki;2 mandarynki;4 łyżki rodzynek;1 jajko;1 łyżka masła;1 łyżka sosu sojowego;1/2 łyżeczki curry łagodnej;1 łyżka posiekanej natki pietruszki;sól;pieprz.

Przygotowanie:Makaron ugotować w osolonej wodzie na półmiękko,zalać zimną wodą i odcedzić.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i włożyć do niego makaron.
-Z kurczaka usunąć kości,a mięso pokroić w kostkę,wyłożyć na makaron.Rodzynki namoczyć przez 10 minut w gorącej wodzie i odcedzić.Mandarynki obrać,podzielić na cząstki-kilka odłożyć do dekoracji;ananasa osączyć,pokroić w kostkę-również kilka kawałków odłożyć do dekoracji.Mandarynki,rodzynki i ananasa dodać do makaronu i wymieszać.
-Mleko i śmietanę połączyć,dodać jajko,sos sojowy,curry,doprawić solą i pieprzem.Makaron z kurczakiem i owocami zalać sosem,wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut i zapiekać w temperaturze 180 st.C.
-Zapiekankę podawać w tym samym naczyniu,posypaną natką i ozdobioną owocami.

Do zapiekanki można użyć pieczonego kurczaka lub zamiast połówki kurczaka użyć filetów z piersi kurczaka.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Lis, 2010, 22:09:46 »
Kolorowa zapiekanka z mięsem dla 4 osób,1 porcja =450 kcal.

Składniki:20dag makaronu;20 dag mięsa;1 marchew;1 pietruszka;1 seler;2 cebule;1 pomidor lub łyżka przecieru pomidorowego;1 łyżka mąki;1 łyżka tłuszczu;kilka łyżek śmietany;1 łyżka oleju;sól;pieprz;zioła prowansalskie;natka pietruszki.żółty ser do posypania.

Przygotowanie:Makaron ugotować z łyżką oleju.Mięso[może być wieprzowina lub drób] pokroić w kostkę,obsypać mąką i obrumienić.
-Świeże warzywa oprócz pomidora drobno posiekać,dodać do mięsa i chwilę podsmażyć,Wlać około 2 szklanki wody,przyprawić i dusić do miękkości.
-Pod koniec duszenia dodać sparzony drobno pokrojony pomidor lub łyżkę koncentratu pomidorowego.Doprawić mąką wymieszaną ze śmietaną.
-Do naczynia żaroodpornego włożyć makaron,polać mięsnym sosem,posypać tartym serem.Zapiekać około 15-20 minut w temp.180 st.C. Gotowe danie posypać natką pietruszki.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Lis, 2010, 21:30:22 »
Była zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem,teraz podam przepis na :

Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami.

Składniki:400g mielonego mięsa drobiowego;6 dużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach;5 różyczek brokułów;1 cebula;1,5 szklanki mleka 3,2%; łyżka oleju;5 łyżek masła;3 łyżki mąki tortowej;kostka rosołowa;bułka tarta,gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:-Ziemniaki obrać,pokroić w grube krążki;cebulę pokroić w kosteczkę,udusić na oleju.
-Dodać mięso,przyprawić solą i pieprzem,dokładnie wymieszać.
-W rondelku rozpuścić 4 łyżki masła,wsypać mąkę i stale mieszając smażyć około 5 minut.Dodać mleko i kostkę rosołową.Doprawić szczyptę gałki muszkatołowej,zagotować.
-Naczynie żaroodporne wysmarować pozostałym masłem i obsypać bułką tartą.Ułożyć warstwę ziemniaków,mięsa i znowu ziemniaków.Zalać ciepłym sosem beszamelowym.Na wierzchu ułożyć różyczki blanszowanego brokuła.
-Zapiekać 40 minut w temp.180 st.C.


Ryż z warzywami i kurczakiem

Składniki:300g ryżu;2 piersi z kurczaka;olej do smażenia;2 marchewki;30g zielonej fasoli szparagowej;30 g żółtej fasolki szparagowej;1 cebula;50g groszku;100g śmietany 30%;2 łyżki majonezu,sól;pieprz;sypka papryka.

Przygotowanie:-Ryż ugotować na sypko; piersi kurczaka pokroić w kostkę,podsmażyć na rozgrzanym oleju,doprawić solą,pieprzem i papryką.
-Marchewkę obrać,pokroić w kostkę;cebulę obrać,posiekać i podsmażyć na złoty kolor.Dodać pokrojoną marchewkę,pokrojoną fasolkę,groszek.Smażyć około 10 minut.
-Wlać śmietanę i majonez,dokładnie wymieszać.Smażyć jeszcze 5 minut.Wymieszać z ciepłym ryżem i mięsem.

Ryż można użyć z torebek;świeżą fasolkę można zastąpić dobrze osączoną fasolką mrożoną.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Lis, 2010, 21:44:51 »
Powinnam wpisać w potrawy rybne,ale jest to zapiekanka,więc nie chciałam rozdzielać tego tematu.

Rybnik

Składniki:30 dag ryżu/3 torebki;4 strąki kolorowej papryki;4 filety z ryb morski -kostki niepanierowane;2 cebule;1 puszka pomidorów w zalewie;garść zieleniny-bazylia,natka pietruszki,szczypiorek;oliwa lub olej;sok z cytryny;warzywna przyprawa np.vegeta'pieprz cayenne lub mielona papryka;sól.

Przygotowanie-Filety pokroić w sporą kostkę,skropić sokiem z cytryny i natrzeć przyprawą warzywną.Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na pół godziny.
-Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na 1-2 łyżek tłuszczu;papryki oczyścić z gniazd nasiennych,pokroić w paseczki i dodać do cebuli.
-Pomidory odsączyć z zalewy,rozgnieść widelcem i dodać do cebuli z papryką.Dusić na małym ogniu do chwili,gdy sos nieco zgęstnieje.
-Ryż ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki przyprawy warzywnej,dokładnie torebki odsączyć,dodać do sosu pomidorowego,dokładnie wymieszać i zagotować na małym ogniu.Doprawić do smaku i wymieszać z połową zieleniny.Przełożyć do formy do zapiekania i wstawić do nagrzanego piekarnika w temp.200-220 st.C. na 25-30 minut.
-Kawałki ryby osuszyć i obrumienić na tłuszczu.
-Zapiekankę wyjąć z piekarnika,delikatnie wymieszać z kawałkami ryby i ponownie wstawić do piekarnika na 10-15 minut.
-Przed podaniem obficie posypać resztą posiekanej zieleniny.
« Ostatnia zmiana: 05 Lis, 2010, 21:47:18 wysłana przez gaga »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #29 dnia: 16 Lis, 2010, 23:24:35 »
Makaron z suszonymi pomidorami

Składniki: 400g makaronu rurki;200g wędzonego boczku;6 suszonych pomidorów w oliwie;2 szklanki śmietany 30 %;1 łyżka parmezanu.

Przygotowanie:-Makaron ugotować wg przepisu na opakowani,odcedzić.-Boczek pokroić w kostkę,podsmażyć;dodać pokrojone pomidory,wlać śmietanę.Doprowadzić do wrzenia i podgrzewać jeszcze 3 minuty.-Wsypać ser.-Doprawić solą oraz pieprzem.Gotować chwilę na małym ogniu.
-Dodać makaron,wymieszać.


Można również wyłożyć makaron na talerz i polać gotowym sosem.