Autor Wątek: Dania jednogarnkowe  (Przeczytany 20009 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Dania jednogarnkowe
« dnia: 08 Cze, 2009, 18:54:12 »
Leczo-

  Składniki :- 30 dag papryki ;30 dag kiełbasy [np. zwyczajnej ,podlaskiej ,mortadeli lub krakowskiej];30 dag cebuli;30 dag pomidorów;4 łyżki oliwy;pieprz;sól.

   Wykonanie : Paprykę umyć ,oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki. Pomidory sparzyć i po zdjęciu skórki pokroić w grubą kostkę. Obraną cebulę pokroić w cienkie półplastry ,a kiełbasę w grubą kostkę .
W rondlu rozgrzać oliwę,zeszklić cebulę [2-3 min],dodać kiełbasę i smażyć ją na dość dużym ogniu,aż się lekko zrumieni.Wtedy dołożyć paprykę i pomidory ,popieprzyć.
Potrawę zagotować ,przykryć i dusić na małym ogniu ok 20 min.Doprawić do smaku solą [w zależności jaka słona jest kiełbasa],można dodać trochę papryki mielonej.

Podawać z bagietką lub ugotowanym makaronem.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Cze, 2009, 19:31:15 »
Zapiekanka z jajkami i pomidorami-- 6 porcjii ,lub 3 po dwa jajka -zależy od apetytu :P

 Składniki :-6 plastrów szynki [20dag];6 jajek ugotowanych na twardo;3 pomidory [30dag];1 por;1/2 szklanki śmietany 18%;6 dag żółtego startego sera-lepiej ostrzejszy;1 łyżka masła ;sól;pieprz; + 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia.

  Wykonanie:-Ostudzone jajka ,obrać a następnie owinąć w plastry szynki.  Pomidory umyć i pokroić w ósemki.  Por oczyścić ,odciąć zielone liście ,a białą część pokroić w talarki.

  Naczynie żaroodporne lub mniejszą brytwankę wysmarować masłem .W naczyniu układać na przemian jajka owinięte szynką,pomidory i por; zalać śmietaną wymieszaną z połową sera ,solą i pieprzem.Wierzch posypać resztą sera oraz wiórkami masła.

  Potrawę zapiekać 25 min.w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.

  Podawać z pieczywem.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Cze, 2009, 19:51:47 »
Omlet wiejski-4 porcje

  Składniki:-6 Jajek; 25 dag ugotowanych ziemniaków [pozostałości z obiadu];15 dag kiełbasy [toruńska ,zwyczajna lub j/wyż];1 cebula;2 łyżki oleju;2 łyżki szczypiorku;1/2 łyżeczki majeranku;sól;pieprz.

  Wykonanie:-Na patelni rozgrzać olej ,ziemniaki pokroić w kostkę i smażyć na patelni. Cebulę drobno posiekać ,kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do smażonych ziemniaków.Smażyć ,mieszając przez 5 minut.Doprawić solą ,pieprzem oraz majerankiem.
Jajka roztrzepać z 3 łyżkami wody,trochę posolić ,popieprzyć i wylać na ziemniaki. Smażyć na małym ogniu,aż omlet zetnie się od spodu,a na wierzchu pozostanie wilgotny. Przed podaniem omlet posypać szczypiorkiem.

ps .Jeśli ktoś nie lubi ,może sobie darować majeranek,natomiast przy soleniu zawsze uważajmy ,aby nie przesolić .Kiełbasy same z siebie są już słone.Należy próbować.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Cze, 2009, 23:10:54 »
Risotto z kurczakiem i warzywami-4 porcj

 Składniki :-1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu; 20dag gotowanego lub pieczonego kurczaka;10 dag selera;2 marchewki [15 dag];2 pomidory [20 dag] ;1 pietruszka[10 dag];2 łyżki masła;1 łyżka natki pietruszki lub koperku;sól.+ 1 łyżka masła i 1 łyżka tartej bułki -do wysmarowania i posypania naczynia.

  Wykonanie:-Warzywa ,oprócz pomidorów umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn,posolić i poddusić w niewielkiej ilości wody do miękkości.-  Dodać sparzone, obrane i pokrojone pomidory i dusić pod przykryciem kilka minut.-Mięso drobno posiekać .-Ryż połączyć z jarzynami i dodać pokrojone mięso.-Na wierzch posypać natką pietruszki lub koperkiem i podrobionym masłem -wymieszać .
Można podawać z patelni lub dla lepszego efektu wysmarować naczynie żaroodporne masłem posypać tartą bułką i napełnić przygotowaną masą .Zapiekać 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C.

Podawać gorące z dodatkiem surówki sezonowej.

 Uwaga :Najwygodniej ugotować 1 torebkę ryżu z kartonika . Sypki ryż wymaga większego pilnowania.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Cze, 2009, 16:50:51 »
Pory ''Casanova''    2-4 porcje

Składniki-2 pory [40dag];6 dag szynki;5 dag sera pleśniowego [rokpol,roquefort];1/2 szklanki śmietany 18 %;1 łyżka masła;1 ząbek czosnku;sól;pieprz; 2 łyżki masła lub margaryny do wysmarowania naczynia.

Wykonanie-Pory oczyścić ,umyć,pokroić na dziesięiocentymetrowe kawałki,włożyć do posolonego wrzątku,gotować 4-5 minut,a następnie odcedzić .
-Szynkę pokroić na cienkie plasterki.
-Czosnek obrać i rozdrobnić -Ser pokruszyć widelcem .Połowę sera wymieszać ze śmietaną ,solą,pieprzem,wiórkami masła i czosnkiem.
-Naczynie żaroodporne wysmarować masłem .Kawałki pora zawijać w szynkę i ciasno układać w naczyniu.Pory zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopniC. Na 5 minut przed końcem zapiekania polać sosem śmietanowo-serowym.Następnie wyjąć z piekarnika i posypać pozostałym serem.

Uwaga- Jeśli ktoś nie lubi ostrego smaku rokpolu,może użyć ostrego żółtego sera,napewno będzie miał łagodniejszy smak.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Cze, 2009, 00:45:52 »
Łazanki zapiekane z pieczarkami

Składniki - 50dag gotowanych łazanek;50 dag pieczarek ;cebula;2 łyżki oleju;1/2 szklanki śmietany;żółtko ;3 łyżki ostrego żółtego sera;sól;pieprz.Tłuszcz do wysmarowania naczynia.

Wykonanie-Podsmażyć drobno posiekaną cebulę na łyżce oleju; wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki -usmażyć dodając drugą łyżkę oliwy,doprawić solą i pieprzem.
-Ugotować łazanki al dentew osolonej wodzie,odcedzić,dodać pieczarki,wymieszać,wyłożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego margaryną .Śmietanę połączyć z żółtkiem,solą i pieprzem ,wlać do naczynia ,posypać startym żółtym serem.Zapiekać ,aż na wierzchu powstanie złocista skórka.

Uwaga-jeśli potrawa ma być przygotowana na jedną osobę ,składniki należy zmniejszyć conajmniej o połowę. Makaron ,też można zmienić na świderki lub muszelki.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Lip, 2009, 21:37:37 »
Makaron ze szpinakiem-na czasie!

Składniki - 500g makaronu;300g świeżego szpinaku;150g sera feta;1 cebula;1 malutka papryczka ;50gmasła ;oliwa.

Wykonanie-- Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę;  dodać szpinak i gotować na małym ogniu 10 min.; pod koniec dodać masło i ewentualnie dodać papryczkę;  krótko podsmażyć całość; pokroić w kostkę fetę i dodawać porcjami do szpinaku,aż ser lekko się roztopi.
--Makaron ugotować al dente ,przelać zimną wodą ,odcedzić ;wrzucić makaron na patelnię i szybko wymieszać go ze szpinakiem.

Uwaga-podawać natychmiast ,można posypać startym serem i orzechami. Potrawy nie radzę solić ,bo ser feta sam w sobie jest słony. Szpinak przed włożeniem na patelnię ,można porwać [nie kroić ] na drobne kawalki,ale nie jest to konieczna czynność ,sam zmięknie podczas gotowania.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Lip, 2009, 17:12:35 »
Makaron zapiekany z szynką lub boczkiem

Składniki : 25 dag makaronu krajanka lub spaghetti;20 dag szynki lub chudego wędzonego boczku [ugotowanego];15 dag utartego sera tylżyckiego ;2 jaja;1 szklanka mleka lub śmietany;1 łyżka masła ;sól; pieprz; 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.

Wykonanie:-Makaron ugotowany w dużej ilości osolonej wody,gdy będzie miękki -odcedzić [najlepiej gotować tyle minut ,ile jest podane na opakowaniu].- Wymieszać z utartym serem i pokrajaną w drobne paski szynką lub boczkiem,przyprawić do smaku solą i pieprzem.- Jaja wylać ze skorupek do miski i lekko podbić trzepaczką,ubijając wymieszać z mlekiem lub ze śmietaną. -Przygotowany makaron wyłożyć do formy posmarowanej masłem.- Wstawić do nagrzanego piekarnika .-Zapiec.-Wyłożyć na półmiski ,posypać posiekaną pietruszką.
Podawać bezpośrednio po zapieczeniu z dodatkiem keczupu i surówką z kapusty lub porów.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Lip, 2009, 22:07:30 »
Kotlety z jaj

 Składniki :8 jaj;2 czerstwe kajzerki;1 szklanka mleka;3 łyżki posiekanego szczypiorku lub zielonej pietruszki;sól;pieprz do smaku;5 dag tłuszczu;3 dag tartej bułki.

 Przygotowanie :-Siedem jaj ugotować na twardo,zalać zimną wodą ,obrać ze skorupek i drobno posiekać .-Do przygotowanych jaj dodać jedno surowe jajko,zieleninę i kajzerki ;uprzednio namoczone w mleku i odciśnięciu [tak jak przy klopsach]-Wymieszać dokładnie wszystkie składniki ,przyprawić do smaku solą i pieprzem.-Z przygotowanej masy formować okrągłe lub owalne kotlety,otaczając je w tartej bułce.-Smażyć rumieniąc po obu stronach.
-Podawać z surówką ,szpinakiem ,fasolką szparagową -jak kto lubi -do tego młode ziemniaki i danie obiadowe gotowe.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Lip, 2009, 15:25:54 »
Makaron z owocami

Składniki :4 szklanki mleka; 2 op.cukru waniliowego;400g makaronu [muszelki,rurki lub świderki];skórka z cytryny;2-3 łyżki tartej bułki;100g masła;500 g owoców świeżych ,mogą być mrożone;2 jabłka;2-3 łyżki cukru;tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania naczynia żaroodpornego.

Wykonanie:-Mleko i 4 szklanki wody lekko posolić ,dodać 1 op.cukru waniliowego oraz skórkę z cytryny .--Włożyć makaron,ugotować ,odcedzić i przelać zimną wodą.--Bułkę zrumienić na maśle na złoty kolor.Włożyć makaron,wymieszać.--Owoc [truskawki mogą być jagody lub wiśnie wydrylowane ;natomiast gdy mamy owoc zamrożony ,to go nie odmrażamy] pokroić na kawałki ,skoro mamy truskawki.Dodać pokrojone w plasterki jabłka i posypać cukrem.--Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką.--Na dno naczynia wyłożyć 1/3 makaronu,połowę owoców i ponownie makaron oraz owoce ,posypać drugim opakowaniem cukru waniliowego--Na wierzch wyłożyć wiórki masła.
Piec około 60 min.w temperaturze około 180 stopni C.
Dobre jako deser ,może być na letni obiad lub kolację,szczególnie dla dzieciaków lub łasuchów trochę większych. :P

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Sie, 2009, 00:54:56 »
Śmietnik augustowski porcja na 2-3 osób -zależy od apetytu  :P

   Skałdaniki:-30 dag ryżu [3 torebki];10dag wędzonego boczku lub okrawków różnych wędlin[takich jak na bigos];1 duża cebula;1 puszka konserwowego groszku; 1 łyżka oliwy,oleju lub margaryny;garść posiekanej zieleniny[natka pietruszki ,bazylia,szczypiorek,koperek] ;2 łyżki przyprawy typu vegeta lub 1-2 kostki rosołowe .

  Wykonanie:-Ryż ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem przyprawy,dokładnie odsączyć .--Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu,dodać pokrojony w kostkę boczek i dusić na małym ogniu ,aż boczek stanie się przezroczysty.--Groszek odsączyć z zalewy.--Ryż wymieszać z boczkiem lub podsmażoną kiełbasą i posiekaną zieleniną.--Dobrze wymieszać i podawać na gorąco.

Kuchnia Polska .  Małgorzata Caprari

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Wrz, 2009, 16:31:40 »
Cukinia z pomidorami

Składniki :1/2 kg ccukini;2 łyżki oliwy z oliwek;2 cebule;2 pieczarki;1 duży pomidor najlepiej malinowy;sól ;pieprz;papryka;2 łyżki pietruszki;2 łyżki koperku.

Przygotowanie:Cukinie obrać ze skórki ,wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w słupki. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki .Drobno posiekaną cebulę i pieczarki podsmażyć na oliwie,ale nie rumienić.Dodać cukinię i podlać kilkoma łyżkami wody.Mieszać od czasu do czasu i podgotować pod przykryciem .Uwagawarzywa nie powinny się rozgotować.Dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory.Przyprawić do smaku solą ,pieprzem i papryką. Można zagęścić zasmażką przygotowaną z masła i mąki ,albo  dodać ugotowany al'dente makaron np.rurki lub muszelki.Posypać koperkiem i pietruszką.
Osobiście nie używam zasmażek ,wolę dodawać makaron ,który ugotowany al'dente jest mniej tuczący od np.ryżu.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Wrz, 2009, 16:38:47 »
Zapiekanka z kalarepką
Składniki :2 nieduże kalarepki ;2 pomidory;15 dag chudej szynki lub pieczonego mięsa;sól; pieprz;4 łyżki tartego parmezanu;olej;3 łyżki bulionu.

Przygotowanie: Kalarepki i pomidory pokroić ;szynkę lub pieczone mięso pokroić w kostkę; w misce wymieszać kalarepkę ,pomidory i mięso,przyprawić; naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem;układać warstwami przygotowane w misce składniki i przesypywać je parmezanem,skropić 3 łyżkami bulionu-może być z kostki ,przykrywamy.Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 160 stop.C na 20 minut.Kalarepka pozostanie półmiękka. Udekorować gałązkami koperku.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Wrz, 2009, 21:53:57 »
Makaron z warzywami -1 porcja = ok.350 kcal.
Składniki :20dag makaronu ;1 młoda cukinia;1 strąk papryki lub 2 średnie pomidory ;20dag mięsa z piersi kurczaka lub indyka;1 łyżka oleju;sól;pieprz;zioła.

Przygotowanie :-Makaron ugotować na półmiękko ,odcedzić ; cukinię umyć ,wytrzeć,pokroić -młodej nie trzeba obierać ,ani wycinać gniazd nasiennych;mięso ugotować ,pokroić ;naczynie żaroodporne posmarować olejem;położyć warstwę makaronu ,na niej kawałki ugotowanego mięsa;dalej cukinię i pokrojoną paprykę lub pomidory;oprószyć solą i pieprzem ,skropić resztą oleju i wywarem z ugotowanego mięsa .Posypać ziołami suszonymi lub świeżymi -wstawić na kilka minut do rozgrzanego piekarnika.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Dania jednogarnkowe
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Paź, 2009, 15:05:35 »
Jarzyny z patelni  Proporcje na 4 osoby-1 porcja 190 kcal

Składniki:2 cebule;40dag marchwi;70dag młodej kapusty;25 dag pieczarek;2 łyżki oleju;1/2 szklanki bulionu warzywnego lub z kostki;sól;pieprz; 15 dag gętej ,kwaśnej śmietany;natka pietruszki do dekoracji.

Przygotowanie:-Cebulę obrać i pokroić w wąskie paseczki;marchewki obrać ,opłukać i pokroić w ukośne cienkie plasterki;Kapustę oczyścić i pokroić w dość szerokie paski 2-3 cm;Pieczarki umyć ,większe przekroić na połówki lub ćwiartki,mniejsze pozostawić w całości.
-Na patelni rozgrzać olej;gdy będzie gorący wrzucić cebulę i marchew,smażyć -mieszając od czasu do czasu,przez około 4 minut.Dodać pieczarki ,smażyć przez kolejne 2 minuty.Na koniec dodajemy kapustę ,mieszamy i smażymy 3 minuty.Podsmażone warzywa i pieczarki zalewamy bulionem,patelnię przykrywamy i dusimy jeszcze 5 minut,delkiatnie mieszając.
-Gotowe danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Na końcu polewamy śmietaną.Dekorujemy natką.Można podawać z pszennym chlebem ,który można potrzeć ząbkiem czosnku -jeśli ktoś lubi.