Autor Wątek: Ciasto na pierogi  (Przeczytany 1970 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5523
  • Płeć: Kobieta
Ciasto na pierogi
« dnia: 23 Sie, 2008, 14:53:31 »
Ciasto na pierogi.   Od dawna chciałam napisać przepis na ciasto na pierogi ,chciałam podeprzeć się profesjonalnym prze-
                                       pisem,ale wszędzie w przepisach podają np.25 dag mąki ,ja robię z większej ilości .Pomyślałam ,że
                                       nie będę Was raczyć czymś co może się nie uda,znalazłam w kuchni kresowej mój przepis ,więc go
                                       podaję
.Sprawdzony i teraz wiem dlaczego robiłam inaczej niż w podawanych przepisach,ja robiłam
                                       tak jak moja mama,a pisałam ,że mieszkała we Lwowie i Stryju.
Składniki :- 1 kg,mąki,można dodać 3 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego,sól,ciepła woda,2-3 jajek.

Przygotowanie: mąkę przesiać ,posolić ,dodać oliwę ,wymieszać tępym nożem,
                             dodać ciepłą wodę [w takiej ilości ,aby powstało elastyczne ciasto];zaczynam od 1 szklanki ,potem należy się
                             przekonać jak ciasto się wiąże.
                             Wyrabiać ciasto dodając jajka ,
                             Ciasto jest wyrobine ,gdy nie klei się do rąk,w trakcie wyrabiania można trochę ciasto posypywać mąką.
                             Gdy jest gotowe posypujemy stolnicę mąka ,ciasto dzielimy na części [łatwiej się rozwałkowuje]i rozwałkujemy
                             potem wycinamy szklanką krążki i nadziewamy dowolnym farszem.Zalepiamy pierogi.
                         

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5523
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasto na pierogi
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Sie, 2008, 20:28:54 »
  Zaznaczam ,że z takiej ilości mąki wychodzi mi 70-80 pierogów,zależy jak grubo rozwałkuję ciasto.