Ciasto na pierogi. Od dawna chciałam napisać przepis na ciasto na pierogi ,chciałam podeprzeć się profesjonalnym prze-
pisem,ale wszędzie w przepisach podają np.25 dag mąki ,ja robię z większej ilości .Pomyślałam ,że
nie będę Was raczyć czymś co może się nie uda,znalazłam w kuchni kresowej mój przepis ,więc go
podaję .Sprawdzony i teraz wiem dlaczego robiłam inaczej niż w podawanych przepisach,ja robiłam
tak jak moja mama,a pisałam ,że mieszkała we Lwowie i Stryju.
Składniki :- 1 kg,mąki,można dodać 3 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego,sól,ciepła woda,2-3 jajek.
Przygotowanie: mąkę przesiać ,posolić ,dodać oliwę ,wymieszać tępym nożem,
dodać ciepłą wodę [w takiej ilości ,aby powstało elastyczne ciasto];zaczynam od 1 szklanki ,potem należy się
przekonać jak ciasto się wiąże.
Wyrabiać ciasto dodając jajka ,
Ciasto jest wyrobine ,gdy nie klei się do rąk,w trakcie wyrabiania można trochę ciasto posypywać mąką.
Gdy jest gotowe posypujemy stolnicę mąka ,ciasto dzielimy na części [łatwiej się rozwałkowuje]i rozwałkujemy
potem wycinamy szklanką krążki i nadziewamy dowolnym farszem.Zalepiamy pierogi.