Torcik z francuskiego ciasta z bitą śmietaną.
Składniki:Mrożone ciasto francuskie,choć można je samemu przygotować;krem -1 szklanka śmietany kremówki,2 płaskie łyżeczki żelatyny,5 dag cukru pudru,1 łyżka rumu; 3 łyżki konfitury.
Przygotowanie:Jeśli mamy ciasto mrożone,należy je rozwinąć i upiec,następnie ostudzone pokroić na prostokąty jednakowej i dowolnej wielkości.To samo robimy,gdy mamy ciasto upieczone i przygotowane przez nas.
-Należy śmietanę ubić,dodać cukier puder,rum a następnie spęczniałą i rozpuszczoną żelatynę
-Układamy na talerzu i posypujemy pudrem.
Czas wykonania,gdy sami przygotujemy ciasto-trwa około 2 godzin. Zamiast konfitur,można ułożyć pokrojone kawałki truskawek.
Przepis na podstawowe ciasto francuskie,własnej roboty
Składniki na ciasto maślane:12 dag mąki;30 dag masła.- Na ciasto kluskowe:16 dag mąki;2 żółtka;2 łyżeczki octu lub 1 łyżeczka rumu;szczypta soli.
Przygotowanie:- ciasto kluskowe: zagniatamy wszystkie składniki z taką ilością wody,by powstało ciasto jak na łazanki.Z ciasta robimy kulę.
-Ciasto maślane:zagniatamy masło z mąką i formujemy kostkę..
-Obydwa ciasta wkładamy do lodówki na 1/2 godziny.
-Ciasto z mniejszą ilością tłuszczu,należy rozwałkować na prostokąt grubszy w środku,cieńszy po bokach.
-Układamy na nie ciasto maślane i zawijamy w kopertę-wałkujemy do siebie,placek grubości 1-1,5 cm-należy robić to dość szybko,aby tłuszcz się nie roztopił.Należy uważać,aby ciasto maślane nie wydostało się na zewnątrz.
-Ponownie zawijamy w kopertę i wkładamy do zamrażalnika na 15 minut,a następnie znów wałkujemy i składamy i tak robimy 4 razy.
-Po ostatnim wyciągnięciu z lodówki rozwałkujemy ciasto na grubość 1/2 cm.
-Foremkę z ostrymi brzegami /powinny ciąć,a nie zgniatać/ Ciasto wykładamy na spryskanej wodą blaszce lub wyłożonej papierem do pieczenia.
-Wstawić do bardzo nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoty kolor.
Prawda,że wydaje się pracochłonne? Dlatego zaproponowałam w powyższych torcikach,ciasto gotowe.Powracając do ciasta własnej i nie tylko pracy,pamiętajmy,że ciasto francuskie jest smaczne bezpośrednio po upieczeniu,jak i po dwóch dniach. Jedyna jego zaleta,to że prawie zawsze się udaje.Warto zadać sobie trochę trudu i jeśli czas nam pozwoli-samemu przygotować takie ciasto. Możemy je zrobić na zapas i przechowywać z zamrażalniku.Wtedy zawsze jest pod ręką,a w okresie wysypu owoców,będzie jak znalazł np.na rogaliki z truskawkami,jagodami a nawet z rabarbarem.