Autor Wątek: Ciasta i desery - zbiór przepisów  (Przeczytany 88856 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #120 dnia: 27 Mar, 2012, 22:38:49 »
Deser dla dorosłych

Składniki-2 szklanki śmietanki kremówki;100g bez;30g płatków migdałowych;kieliszek whisky.

Przygotowanie-Bezy drobno kruszymy;płatki prażymy na rozgrzanej patelni-ale nie zrumieniamy.
-Ubijamy śmietankę,dodajmy whisky,delikatnie mieszamy z bezami.
-Rozkładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki,aby śmietana stężała.
-Przed podaniem posypujemy płatkami migdałowymi.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #121 dnia: 31 Mar, 2012, 00:54:30 »
Babka pomarańczowa -potrzebna foremka z kominkiem o pojemności 2 l

Składniki: 1 szklanka mąki pszennej;1 szklanka cukru pudru;1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;250g masła;4 jajka;sok i skórka z 1/2 pomarańczy;1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego;tłuszcz i bułka tarta do blachy.

Przygotowanie:Jajka utrzeć z cukrem.
-Oba rodzaje maki wymieszać z proszkiem do pieczeni i stopniowo dodawać do masy jajecznej-stale ucierając dodać sok, skórkę z pomarańczy oraz aromat.
-Masło roztopić,wystudzić i wlać do ciasta-wymieszać.
-Formę z kominkiem o poj. 2 l. wysmarować tłuszczem,obsypać tartą bułką.
-Ciasto wlać do foremki.Piec około 50 minut w temp.189-190 stop.C.
-Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #122 dnia: 25 Maj, 2012, 22:13:30 »
Torcik z francuskiego ciasta z bitą śmietaną.

Składniki:Mrożone ciasto francuskie,choć można je samemu przygotować;krem -1 szklanka śmietany kremówki,2 płaskie łyżeczki żelatyny,5 dag cukru pudru,1 łyżka rumu; 3 łyżki konfitury.

Przygotowanie:Jeśli mamy ciasto mrożone,należy je rozwinąć i upiec,następnie ostudzone pokroić na prostokąty jednakowej i dowolnej wielkości.To samo robimy,gdy mamy ciasto upieczone i przygotowane przez nas.
-Należy śmietanę ubić,dodać cukier puder,rum a następnie spęczniałą i rozpuszczoną żelatynę
-Układamy na talerzu i posypujemy pudrem.

Czas wykonania,gdy sami przygotujemy ciasto-trwa około 2 godzin. Zamiast konfitur,można ułożyć pokrojone kawałki truskawek.


Przepis na podstawowe ciasto francuskie,własnej roboty

Składniki na ciasto maślane:12 dag mąki;30 dag masła.- Na ciasto kluskowe:16 dag mąki;2 żółtka;2 łyżeczki octu lub 1 łyżeczka rumu;szczypta soli.

Przygotowanie:- ciasto kluskowe: zagniatamy wszystkie składniki z taką ilością wody,by powstało ciasto jak na łazanki.Z ciasta robimy kulę.
-Ciasto maślane:zagniatamy masło z mąką i formujemy kostkę..
-Obydwa ciasta wkładamy do lodówki na 1/2 godziny.
-Ciasto z mniejszą ilością tłuszczu,należy rozwałkować na prostokąt grubszy w środku,cieńszy po bokach.
-Układamy na nie ciasto maślane i zawijamy w kopertę-wałkujemy do siebie,placek grubości 1-1,5 cm-należy robić to dość szybko,aby tłuszcz się nie roztopił.Należy uważać,aby ciasto maślane nie wydostało się na zewnątrz.
-Ponownie zawijamy w kopertę i wkładamy do zamrażalnika na 15 minut,a następnie znów wałkujemy i składamy i tak robimy 4 razy.
-Po ostatnim wyciągnięciu z lodówki rozwałkujemy ciasto na grubość 1/2 cm.
-Foremkę z ostrymi brzegami /powinny ciąć,a nie zgniatać/ Ciasto wykładamy na spryskanej wodą blaszce lub wyłożonej papierem do pieczenia.
-Wstawić do bardzo nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoty kolor.

Prawda,że wydaje się pracochłonne? Dlatego zaproponowałam w powyższych torcikach,ciasto gotowe.Powracając do ciasta własnej  i nie tylko pracy,pamiętajmy,że ciasto francuskie jest smaczne bezpośrednio po upieczeniu,jak i po dwóch dniach. Jedyna jego zaleta,to że prawie zawsze się udaje.Warto zadać sobie trochę trudu i jeśli czas nam pozwoli-samemu przygotować takie ciasto. Możemy je zrobić na zapas i przechowywać z zamrażalniku.Wtedy zawsze jest pod ręką,a w okresie wysypu owoców,będzie jak znalazł np.na rogaliki z truskawkami,jagodami a nawet z rabarbarem.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #123 dnia: 03 Lip, 2012, 00:20:47 »
Surówka z truskawek,poziomek z bananami

Składniki:3/4 kg truskawek;1/2 szklanki poziomek;3 banany;200ml śmietany kremówki;2 łyżki cukru pudru;1 łyżka rumu.

Przygotowanie:Truskawki opłukać,oderwać szypułki -pamiętajmy kolejność,bo wycieka sok.
-Poziomki dokładnie umyć.Banany obrać i pokroić w plasterki.
-Owoce wymieszać i ułożyć na dużym płaskim talerzu.
-Ubić śmietanę,pod koniec ubijania dodać rum i cukier puder. Ubitą udekorować owoce.

Uwaga-śmietanę przed ubiciem należy dobrze schłodzić.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #124 dnia: 03 Lip, 2012, 23:10:46 »
Deser z malin,truskawek,jeżyn i porzeczek

Składniki:-po 15 dag z każdego owocu;250ml śmietany kremówki;5 dag cukru; wanilia.

Przygotowanie-Owoce oczyścić, osączyć z wody,wszystkie wymieszać.
-Ubić schłodzoną śmietanę,dodać cukier i wanilię.
-Wyłożyć owoce na małe talerzyki i udekorować ubitą śmietaną.

Można zamiast śmietany,wyłożyć na owoce lody lub jeśli ktoś woli zjeść coś mniej kalorycznego -można owoce polać jogurtem.


Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #125 dnia: 07 Lip, 2012, 19:28:30 »
Sorbet Coś dla ochłody,nie wiedziałam gdzie wpisać-niby to nie jest napój,dlatego z owocowych składników wpiszę w desery,a z warzywnych w surówki
Sorbet truskawkowo-melonowy
Składniki1 kg truskawek;6 łyżek cukru pudru;4 żółte melony;listki świeżej mięty.
Przygotowanie Truskawki umyć i obrać.Zmiksować z cukrem.Zamrozić.
-Melony umyć,ściąć oba czubki.Z jednej strony wydrążyć tylko pestki,zostawiając warstwę miąższu.Drugą stronę pozostawić.
-Zamrożoną masę truskawkową strugać łyżka w podłużne wiórki.Wypełnić nimi melony.
-Posypać listkami mięty.
Sorbet porzeczkowy
Składniki 80g cukru;4 łyżki wody;400g porzeczek;sok z jednej cytryny;4 łyżki likieru porzeczkowego.
PrzygotowanieW rondelku rozpuścić na małym ogniu cukier z wodą.
-Ogrzewać,stale mieszając,aż powstanie syrop,który będzie ciągnął jak nitka.-Wtedy studzimy syrop.
-Porzeczki zmiksować i przetrzeć przez sito.Wlać sok z cytryny,likier porzeczkowy i wcześniej przygotowany syrop.Starannie mieszamy.Zamrozić.
Sorbet malinowy
Składniki30 dag malin;20 dag cukru pudru;sok z połowy cytryny.
Przygotowanie Maliny umyć,osączyć.Zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny.
-Przetrzeć przez sito,aby oddzielić pestki.Przełożyć do metalowego,płaskiego pojemnika.
-Mieszać podczas zamrażania.Przed podaniem zmiksować i przełożyć do pucharków.Udekorować świeżymi owocami. Łasuchy  mogą obłożyć bitą śmietaną.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #126 dnia: 17 Lip, 2012, 22:56:59 »
Lody jogurtowe z porzeczkami

Składniki:300ml tłustego jogurtu;25 dag porzeczek-kolor obojętny;2 żółtka;10 dag cukru pudru;100ml śmietanki i kilka porzeczek do dekoracji.

Przygotowanie: Porzeczki oczyścić,oberwać z gałązek-zmiksować i przetrzeć przez sito.
-Żółtka ubić z cukrem,dodać jogurt i owoce. Śmietanę ubić na sztywno. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
-Masę przełożyć do metalowej miski i włożyć do zamrażalnika na 3 godziny-kilkakrotnie wyjmować i miksować,co 1/2 godziny.
-Lody nakładać specjalną łyżką do lodów,lub dwiema łyżkami do zupy.
-Przybrać świeżymi owocami.

Jeśli ktoś posiada maszynkę do robienia lodów,to niech ją użyje,a lody będą bardziej puszyste.

Offline amaturka

  • Forumowicz
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #127 dnia: 24 Sie, 2012, 16:50:08 »
Szarlotka z kaszą manną
Składniki: jabłuszka, kasza manna, mąka, cukier, proszek do pieczenia, masło śmietankowe/ margaryna

Przygotowanie:
1. obrać i potarkować jabłka na dużych oczkach
2. w osobnej misce wymieszać: kaszę, mąkę i cukier w proporcjach 1:1:1. dosypać proszku do pieczenia, na jedną szklankę składników pół łyżeczki proszku.
3. przygotować blachę, wyłożyć papierem do pieczenia i dość grubo wysmarować margaryną/masłem śmietankowym. ja wolę margarynę.
4. wysypać mieszankę na blachę, przełożyć jabłkami, znowu mieszanka i znowu jabłka, po raz kolejny mieszanka.
5. na wierzch położyć duuuuuuuuuuuuuużo margaryny. im więcej tym lepiej.
6. piec godzinę w temp 180 stopni. najlepiej z termoobiegiem, zmieniając po półgodzinie z dolnego na górne grzanie.
Najlepsze ciacho jakie znam ; )

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #128 dnia: 12 Lis, 2012, 23:35:41 »
Klasztorne ciasteczka-wersja I

Składniki-7 jajek;300 g cukru; 1,5 łyżki mąki kukurydzianej; łyżka masła;łyżka mąki pszennej; łyżka cukru pudru;oliwa.

Przygotowanie:- Do ubitych na sztywno białek stopniowo dodajemy cukier i żółtka, a na końcu przesiane mąki.
-Delikatnie i dokładnie mieszamy.
-Łyżką formujemy małe kulki i smażymy je w dużej ilości gorącej oliwy.Tak długo,aż osiągną złoty kolor.

Kiedyś takie ciasteczka smażono w zimowe wieczory i podawane z grzanym winem.


Klasztorne ciasteczka -wersja II

Składniki:- 3 jaja; 3 łyżki cukru;3-4 łyżki mąki; tłuszcz do głębokiego smażenia; szklanka czerwonego wytrawnego wina;1/2 szklanki cukru; laska cynamonu; 2-3 goździki.

Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem; mieszamy z ubitą na sztywno pianą z białek i dodajemy przesianą mąkę.
-Łyżką formujemy małe kulki, które smażymy na rozgrzanej oliwie.
-Wino wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, cynamon i goździki- wszystko podgrzewamy tak długo,aż cukier się rozpuści. Cały czas mieszamy, aż sos zacznie gęstnieć. Uważamy,aby tylko podgrzewać i nie doprowadzić do wrzenia.
-Przed podaniem ciasteczka polewamy gorącym sosem winnym.

Przepisy sióstr franciszkanek- ze zbioru H. Szymanderskiej, którą uważam za wspaniałą szperaczkę przepisów polskich i innych ze wszystkich stron świata. Kiedyś wspominałam, że w książkach tej autorki znajduję stare przepisy, które ujęłam w ''przepisach naszych babć.''

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #129 dnia: 21 Lis, 2012, 23:49:55 »
Placek świąteczny- bardzo łatwy.

Składniki: 1 krążek biszkoptowy; 1/2 litra mleka; 3 żółtka;40 g mąki kukurydzianej;120 g cukru pudru; 1 łyżeczka cukru waniliowego;10 g żelatyny; 500 g grapefruitów; wyłuskane orzechy włoski do dekoracji.

Przygotowanie:Mleko, żółtka,mąkę kukurydzianą,cukier puder i cukier waniliowy ubijać na parze,aż do zgęstnienia.
-Namoczyć w ciepłej wodzie żelatynę i dodać do kremu-wymieszać.Odstawić do ostudzenia.
-Krążek biszkoptowy posmarować ostudzonym kremem, ułożyć plastry grapefruitów i przybrać orzechami.

Zlepiane oczka

Składniki:100 g cukru pudru;200 g tłuszczu; 300 g mąki.

Przygotowanie:Wszystkie składniki zagnieść,rozwałkować na stolnicy, podsypując mąką.
-Foremkami wykrawać dowolne kształty, ułożyć na suchej blasze i upiec w gorącym piekarniku.
-Po wystudzeniu zlepiać po dwa ciasteczka, przekładając dżemem.

Czekoladowe kulki kokosowe

Składniki: 150 g margaryny lub masła;200 g cukru pudru; 200 g wiórków kokosowych; 1 jajko; 3 łyżki kakao; 1 łyżka rumu.

Przygotowanie: Tłuszcz stopić, dodać cukier, kakao, jajko, rum-wszystko wymieszać.
-Z utworzonej masy formować kulki i obtaczać w wiórkach kokosowych.


Rożki waniliowe: 200 g mąki; 140 g masła; 50 g zmielonych orzechów; 1 jajko;50 g cukru pudru i cukier waniliowy, tabliczka czekolady.

Przygotowanie: Wyrobić na stolnicy ciasto, formować małe rożki [najlepiej uformować wałeczki i zagiąć w formie rogalika] i upiec w gorącym piekarniku.
-Upieczone obtaczać w cukrze pudrze zmieszanym z cukrem waniliowym.
-Połowę każdego rożka zamoczyć w gorącej czekoladzie.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #130 dnia: 12 Gru, 2012, 23:42:14 »
Imbirowe ciasteczka-wersja bardzo łatwa.

Składniki: 300 g mąki krupczatki; 300 g  cukru pudru; 3 jajka; 2 łyżki mielonego imbiru.

Przygotowanie:-Cukier puder ucieramy z jajkami na gładką puszystą masę.
-Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i imbir.
-Po dokładnym wyrobieniu, wałkujemy ciasto i wycinamy foremkami ciasteczka, które przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2-3 godziny.
- Na posmarowanej masłem blaszce układamy ciasteczka i pieczemy w 180 stop. C. Pieczemy na zloty kolor.

Upieczone ciasteczka można udekorować wg własnego pomysłu. 

Ze zbioru H.Szymanderskiej

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #131 dnia: 15 Gru, 2012, 19:42:18 »
Tort makowy- na stronie 6 mamy przepisy na dwa tory makowe, ten jest inny i chyba prostszy do przygotowania.

Składniki: szklanka maku; 120 g migdałów ze skórką; 250 g cukru; 12 żółtek; 6 białek; po 1/4 łyżeczki cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej i skórki pomarańczy.

Przygotowanie: Mak parzymy kilka razy wrzątkiem, osączamy na sicie.
-Następnie ucieramy na parze żółtka z cukrem, dodajemy mak i przyprawy -nadal ucieramy.Gdy mak będzie dobrze utarty:
-Dodajemy ubite na sztywną pianę białka i zmielone migdały-delikatnie mieszamy.
-Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem torownicy i pieczemy godzinę w niezbyt gorącym piekarniku. 160-180 stop. C.
-Tort można po wystudzeniu, można polać polewą czekoladową, lub np. lukrem rumowym.


Miodownik starolitewski

Składniki:3 jajka; szklanka gęstej śmietany;500 g mąki; 200 g cukru; 300 g miodu; 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników; łyżeczka sody oczyszczonej.

Przygotowanie: Na małym ogniu zagotowujemy miód, który studzimy.
-Żółtka ucieramy do białości z cukrem.
-Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
- Cały czas mieszając, dodajemy miód, przyprawę i sodę wymieszaną z mąką- dokładnie ucieramy.
-Białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy z ciastem, delikatnie mieszając.
-Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem foremki, wstawiamy do średnio gorącego piekarnika- pieczemy około 1 godziny.
-Upieczony i ostudzony możemy dowolnie udekorować, chociaż w pierwotnej wersji podawano bez ''współczesnych ulepszeń''.

Do ciast używam zawsze mąki tortowej, chyba,że przepis wymaga innego gatunku.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #132 dnia: 22 Lut, 2013, 23:18:01 »
Krajanka czekoladowa

Składniki:- 500 g mąki tortowej;1/2 opakowania proszku do pieczenia; 4 łyżki cukru pudru; 1 opakowanie cukru waniliowego; 5 żółtek;0,1 litra mleka; 20 g drożdży;250 g masła.

Nadzienie- 100 g zmielonych orzechów; 150 g wiórków kokosowych; 150 g cukru pudru; pół opakowania cukru waniliowego; 5 białek.

Polewa:-100 g czekolady;100 g cukru pudru; 0,1 litra wody.

Przygotowanie:Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i cukier waniliowy, żółtka i drożdże wyrośnięte w letnim mleku, dodajemy jeszcze  posiekane masło.
-Ciasto zagniatamy, dobrze wyrobione ciasto dzielimy na 3 części.
-Każdą część rozwałkować, posmarować nadzieniem, ułożyć jedną na drugą i upiec w piekarniku.
-Upieczone ciasto, po ostudzeniu polewamy polewą.

Przygotowanie nadzienia: Zmielone orzechy wymieszać z wiórkami kokosowymi, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Wymieszać z ubitą pianą z białek.

Przygotowanie polewy: Połamaną czekoladę rozpuścić z cukrem i wodą. Podgrzewamy na małym ogniu,aż wszystkie składniki się połączą. Przez cały czas mieszamy, aby powstała gładka masa. Nie dopuszczamy do wrzenia.

Można udekorować wiórkami kokosowymi i orzechami.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #133 dnia: 19 Mar, 2013, 23:39:29 »
Kruchy placek z pianą

Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej; 200 g masła; 5 łyżek cukru pudru;3 ugotowane na twardo zółtka

- Do przekładania: 200 g powideł śliwkowych; 5 białek; szczypta soli; 1 opakowanie cukru waniliowego; 100 g orzechów włoskich.

Przygotowanie:-mąkę posiekać z masłem, dodać cukier i przetarte przez sito żółtka.
-Zagniatamy ciasto, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
-Schłodzone ciasto rozwałkujemy na grubość 1 cm i przekładamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką blaszki- średniej wielkości.
-Brzegi ciasta wylepiamy na wysokości 2-3 cm. Pieczemy 15- 20 minut w temperaturze 180 stop.C.
-Po upieczeniu, jeszcze ciepły placek smarujemy powidłami.
-Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier.
-Tak ubitą pianę wykładamy na powidła i posypujemy posiekanymi orzechami.
- Po raz drugi wkładamy placek do piekarnika i w temperaturze 120 stop.C , aż się piana nie zarumieni.

Taki placek może zastąpić tradycyjny wielkanocny mazurek

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #134 dnia: 26 Mar, 2013, 23:58:54 »
Podkówki

Składniki:  3 szklanki pszennej mąki; 250 g masła; 250 ml gęstej śmietany;50 g smalcu; 60 g drożdży; 4 jajka.
-500 g powideł; 25 ml wódki; skórka pomarańczowa; 1 białko; 2/3 szklanki cukru.

Przygotowanie:
-Mąkę przesiać na stolnicę,  drożdże utrzeć ze śmietaną.
-Do mąki dodać starte na tarce masło, smalec, drożdże ze śmietaną, 2 żółtka,2 całe jajka.Szybko zagnieść ciasto.
- Zagniecione ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i pokroić w długie paski o szerokości 4 cm.
-Powidła wymieszać z wódką i skórką pomarańczową.
-Na każdym pasku położyć wałeczek przygotowanych powideł i zwinąć w rulonik, następnie odciąć kawałki długości 10 cm.i uformować w podkówkę.
-Podkówki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Każdą posmarować białkiem.Na wierzchu posypać cukrem.
-Piec na złoty kolor w temp. 180 stop.C.