Minie Święto Zmarłych i zaczniemy myśleć o świętach,dlatego,aby się uporać z przepisami zaczynam od wypieków,które jadamy przez cały rok
Tort w paskiSkładnikina ciasto:7jaj;1 szklanka cukru;1 op.cukru waniliowego;3 czubate łyżki mąki tortowej;3 czubate łyżki mąki kukurydzianej;1 czubata łyżka kakao;1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa budyniowa:2 szklanki mleka;1/2 op.budyniu śmietankowego;1 czubata łyżka mąki kukurydzianej;2 zółtka;3 łyżki cukru;250g margaryny;2 łyżki rumu;kilka kropelek olejku rumowego;1 łyżeczka kakao.
Dodatkowo:Tłuszcz do wysmarowania blaszki;papier do pieczenia;1 szklanka dżemu wiśniowego;1 łyżka sklarowanego masła;2 łyżki cukru;50g posiekanych orzechów laskowych.
Przygotowanie:Ciasto:Blachę o wymiarach 25x36 cm i tortownicę o średnicy 28 cm natłuścić,wyłożyć papierem do pieczenia.
-Białka ubić z cukrem,dodawać po 1 żółtku,stale ubijając.
-Mąkę,kakao i proszek przesiać,wymieszać z masą jajeczną.Ciastem napełnić tortownicę do wysokości 1,5 cm.Resztę ciasta wyłożyć do blaszki.Piec ok.30 minut w temp.170 stop.C
Masa budyniowa:Z mleka,budyniu,mąki ,żółtek i cukru ugotować budyń.Margarynę utrzeć,dodając przestudzony budyń,pod koniec dodawać po kropelce rumu i olejku rumowego.Trzy łyżki budyniu połączyć z kakao.
Wykończenie:Dżem podgrzać,posmarować nim okrągły biszkopt.
-2/3 jasnej masy rozsmarować równomiernie na prostokątnym biszkopcie,pokroić go wzdłuż na 5 cm paski.Jeden pasek zwinąć w rulonik,umieścić go na środku okrągłego biszkoptu,resztę pasków owijać wokół pierwszego rulonika,lekko dociskają.
-Pozostałą jasną masę posmarować wierzch i boki tortu.Udekorować ciemną masą,schłodzić.
-Do rondelka włożyć masło i cukier,podgrzewać.Gdy cukier zacznie ciemnieć wsypać orzechy,chwilę mieszać.Wylać na skropioną zimną wodą blachę,po przestudzeniu orzechy rozetrzeć na stolnicy wałkiem do ciasta,udekorować boki tortu.
