Autor Wątek: Ciasta i desery - zbiór przepisów  (Przeczytany 88853 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #60 dnia: 07 Wrz, 2010, 16:09:47 »
Wpiszę w ten wątek kilka przepisów na chleby i bułeczki.Nie będę otwierała nowego wątku,chleb też się przyrządza z ciasta  :P W naszych przepisach mamy już przepis na chleb tradycyjny,wystarczy poszukać.

Chleb żytni na zakwasie

Składniki na zakwas: 1kg mąki żytniej;letnia woda;szczypta soli.

WykonanieWymieszać mąkę z niewielką ilością letniej wody i szczyptą soli,tak aby ciasto było dość luźne.Ciasto należy pozostawić do wyrośnięcia na około 12 godzin w ciepłym miejscu,żeby mogło podrosnąć,a następnie znów opaść do początkowego poziomu.

Składniki na chleb:2 kg mąki żytniej ;2,5 szklanki wody.

Przygotowanie:Po 12 godzinach dosypać pozostałą ilość mąki,całość wymieszać i wyrobić,aż ciasto będzie pulchne.Pozostawić do wyrośnięcia,jak przy zaczynie.Podzielić ciasto na kawałki i formować bochenki.Wkładać je do przygotowanych blaszek lub foremek.Należy je też nakłuć w kilku miejscach patyczkiem.Przed włożeniem do pieca polać odrobiną wrzącej wody.Upiec na złoty kolor.
W masowej produkcji stosuje się pieców piekarskich o temperaturze 200-250 stopni C,my w domowych piekarnikach możemy zastosować temp.200 stopni C i piec około 1 godziny. Piekąc chleb pod koniec sprawdzam patyczkiem,tak jak ciasto czy jest już gotowe.Wprawny piekarz może mnie skarcić,ale ostatecznie piekę na domowy użytek. Różne chleby piecze się w różnych warunkach.


Chleb pszenny

Składniki: 1,125 kg mąki; 3/4 litra wody;30 g drożdży;trochę cukru;30g soli;oliwa z oliwek.

Przygotowanie:Drożdże rozprowadzić w niewielkiej ilości letniej wody.Pozostałe składniki dokładnie wymieszać w dużej misce,dodając powoli wodę.Następnie dodać rozprowadzone drożdże.Ciasto wyrobić.Gdy ciasto będzie już odchodzić od ręki i miski,należy przenieść je na blat.Mocno wyrabiać jeszcze przez około 6 minut.Potem odstawić w ciepłe miejsce na około 12 godzin,aż do wyrośnięcia .Następnie odkrajać małe kawałki ciasta i ponownie wyrabiać na jednolitą,gładką masę.Z ciasta uformować bochenek.Ułożyć go na pergaminie na blaszce,można lekko naciąć w ukośne paski.Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny.Po tym czasie można posypać makiem,sezamem lub ziarnami słonecznika wg uznania.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopnie C

Do pieczenia chleba używam długich foremek,które wykładam papierem do pieczenia ciast.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #61 dnia: 08 Wrz, 2010, 17:06:41 »
Chleb słonecznikowy

Składniki:800g śruty żytniej;200g śruty pszennej;50g ziaren pszenicy;50g pestek słonecznika;60g świeżych drożdży;600ml letniej wody;1 łyżka soli;50g stopionej margaryny;trochę mleka do posmarowania ciasta;pestki słonecznika do posypania chleba.

Przygotowanie:Ziarna pszenicy zalać gorącą wodą i odstawić na około 12 godzin,aż spęcznieją.Po tym czasie przecedzić przez sito i osączyć.Zagnieść ciasto ze śruty żytniej i pszennej,pokruszonych drożdży,soli,wody i stopionej ochłodzonej margaryny.Wyrobione ,gładkie ciasto nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Kiedy ciasto podwoi swą objętość,wymieszać je z ziarnami pszenicy i słonecznika.Z ciasta uformować bochenek i położyć na natłuszczonej blaszce i posmarować mlekiem.Ponownie nakryć i odstawić do wyrośnięcia.Jeszcze raz posmarować mlekiem i piec w temperaturze 200 stop.C przez 50 minut. Po 40 minutach otworzyć piekarnik i posypać ciasto pestkami słonecznika.


Chałka

Składniki:550g mąki pszennej;1/2 szklanki mleka;40g drożdży;jajko; żółtko;4 łyżki wody lub trochę więcej;2 łyżki masła;2-3 łyżki cukru; mak lub sezam.

Przygotowanie:Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki.Zostawić,aż rozczyn wyrośnie.Następnie do miski wsypać mąkę,zrobić w niej zagłębienie,wlać wyrośnięty rozczyn z drozdży,roztrzepane z pozostałą ilością cukru jajko,rozpuszczone ciepłe masło i wodę.Zagnieść z tej masy miękkie ciasto,aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza.Wtedy zostawić do wyrośnięcia,aż podwoi  swą objętość.Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i podzielić na trzy części.Z każdej uformować wałek równej długości i zapleść z nich warkocz.Końce trzeba połączyć i podwinąć pod spód.Następnie przełożyć chałkę na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.Jak wyrośnie,posmarować wierzch rozbełtanym żółtkiem i posypać makiem lub sezamem...albo kruszonką.Piec około 25-30 minut w temp.200 stop.C.


Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #62 dnia: 09 Wrz, 2010, 20:17:25 »
Chleb cebulowy

Składniki:250g mąki pszenno-razowej;250g mąki żytnio-pszennej;50g drożdży;3/4 litra ciepłej wody;150g smażonej cebuli;1 płaska łyżeczka mielonego kminku;2 płaskie łyżeczki soli najlepiej z mikro-elementami.

Przygotowanie:Mąkę wymieszać w misce,drożdże rozpuścić 1 1/8 l.ciepłej wody i wlać do mąki.Dodać resztę ciepłej wody i wszystkie pozostałe składniki,ciasto dobrze wyrobić.Oprószyć mąką i pozostawić w ciepłym miejscu,aż do wyrośnięcia.Następnie uformować bochenek i położyć go na wysmarowaną olejem blachę,pozostawić na około 20 minut do powtórnego wyrośnięcia .Potem posmarować wodą i włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec około godzinę w temperaturze 220 stop.C.Przed wyjęciem z piekarnika po raz drugi posmarować wodą.


Bułki cynamonowe

Składniki: 3 szklanki mąki;3/4 szklanki mleka;1/2 kostka margaryny;2/3 szklanki cukru;100g rodzynek;40g drożdży;1 żółtko;1 łyżka cynamonu;sól.

Przygotowanie:Mleko lekko podgrzać.Mąkę przesiać do miski i pośrodku zrobić wgłębienie.Drożdże pokruszyć,a następnie utrzeć z 6 łyżkami mleka i odrobiną cukru.Zaczyn wlać w zagłębienie.Obok zaczynu umieścić 2/3 rozpuszczonego tłuszczu,wsypać 5 łyżek cukru i szczyptę soli.Potem miskę należy przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.Wszystkie składniki wymieszać i wlać resztę ciepłego nie gorącego mleka.Ciasto wyrobić,aż będzie jednolite i zacznie odchodzić od formy i ręki.Wtedy przełożyć je na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 45 x 30 cm.Resztę tłuszczu stopić i posmarować nim powierzchnię ciasta.Rodzynki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Następnie wymieszać je z cynamonem i cukrem.Ciasto zwinąć mocno w roladę i kroić w plastry około 2,5 cm.Na górze każdego plastra zrobić wgłębienie trzonkiem drewnianej łyżki.Ciasto ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Następnie posmarować żółtkiem i piec przez około 15 minut w temperaturze 200-220 stop.C.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #63 dnia: 10 Wrz, 2010, 16:42:05 »
Chleb razowy

Składniki:500g razowej mąki pszennej;100g słonecznika łuskanego;50g posiekanych orzechów;1 łyżka otrąb;300ml ciepłej wody;łyżeczka cukru;40g drożdży;1/4 łyżeczki proszku do pieczenia;tłuszcz do posmarowana formy lub blachy;po 1 łyżeczce kolendry,kminku i siemienia lnianego;1 łyżeczka soli;pieprz;sproszkowana słodka papryka.

Przygotowanie:Mąkę przesiać z solą i proszkiem.Zrobić wgłębienie i wkruszyć w nie drożdże,następnie wsypać cukier.Zalać drożdże ciepła wodą i dobrze wymieszać z częścią maki.Gdy rozczyn wyrośnie,zagnieść go z resztą mąki i pozostałymi składnikami/2 łyżki ziaren odłożyć do posypania chleba/.Dobrze wyrobić.Podłużną formę wysmarować masłem,obsypać otrębami i włożyć do niej ciasto.Wierzch ciasta posmarować masłem,obsypać odłożonym ziarnem.Odstawić w ciepłe miejsce,aż do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni C.przez około 40 minut.
Najlepiej zostawić chleb w piekarniku ,aż wystygnie.

Moje doświadczenie: jeśli nie zrobimy tak jak w przepisie-chleb się nie uda.Moje trzy pierwsze chleby razowe wylądowały w śmieciach z pozostałymi nie było tragedii  :P

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #64 dnia: 13 Wrz, 2010, 20:06:33 »
Chleb razowy z rodzynkami

Składniki: 650g mąki żytniej;75g orzechów laskowych;75g rodzynek;1/2 łyżeczki soli;1/2 łyżeczki zmielonej kolendry;50g świeżych drożdży.

Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski,na środku uformować wgłębienie i wlać do niego drożdże rozpuszczone w około 150 ml letniej wody.Rozczyn posypać mąką i wymieszać.Miseczkę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut,do wyrośniecia.Po tym czasie do rozczynu wlać 100ml letniej wody i mikserem wyrobić luźne ciasto drożdżowe,dodając stopniowo sól i kolendrę.Wyrabiać ciasto do momentu,aż będzie gładkie i będzie odchodzić od rąk.Wtedy posypać je ,przez sito,warstwą mąki,nakryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut,aby dalej wyrosło.Orzechy laskowe grubo posiekać i wymieszać z rodzynkami.Tak przygotowaną mieszankę połączyć z wyrośniętym ciastem drożdżowym i energicznie zagnieść.
Następnie wysmarować tłuszczem foremkę do keksu i przełożyć ciasto do formy,tak aby zajmowało 3/4 wysokości,reszta miejsca musi pozostać wolna-na wyrośniecie chleba.Piekarnik nalezy nagrzać do temperatury 175 stop.C i włożyć do niego ciasto.Chleb możemy naciąć delikatnie na wierzchu nożem,na krzyż.Piec przez godzinę,a następnie chleb wyjąć i przestudzić w formie.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #65 dnia: 14 Wrz, 2010, 20:16:03 »
Chleb dyniowy

Składniki:250g pełno-ziarnistej mąki żytniej;250g pełno-ziarnistej mąki pszennej;100g pestek dyni;60g grubo siekanych orzechów włoskich;25g świeżych drożdży;275 ml.letniej wody;2 łyżki płynnego miodu;2 łyżki oleju słonecznikowego;1 łyżeczka mielonego kopru włoskiego;1 łyżeczka mielonej kolendry;1 łyżeczka soli; tłuszcz do posmarowania blachy.

Przygotowanie:Mąkę żytnią i 150 ml wody wymieszać i odstawić na około 12 godzin,aż spęcznieje.Mąkę pszenną wymieszać w misce z orzechami włoskimi,drożdżami,olejem,miodem,pozostałą wodą,przyprawami i solą.Dodać żytnią mąkę i całość ponownie wymieszać oraz wyrobić ciasto.Na końcu dodać pestki dyni.Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny,aby wyrosło.Po tym czasie ponownie je wyrobić i uformować bochenek.Położyć go na blasze posmarowanej tłuszczem i odstawić jeszcze na 30 minut.Chleb posmarować letnią wodą i ponacinać ukośnie na wierzchu.Odstawić go na kolejne 10 minut,po czym piec około godzinę w 200 stop.C.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #66 dnia: 15 Wrz, 2010, 22:03:05 »
Chleb z kminkiem

Składniki:200g mąki pszennej;250g mąki żytniej;20g świeżych drożdży;1/4 l wody;40g tłuszczu;1 żółtko;1 łyżeczka kminku;1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki;1/2 łyżeczki suszonego koperku;1/2 łyżeczki bazylii;1/2 łyżeczko oregano;pieprz ;sól;1 łyżeczka cukru.

Przygotowanie:Wymieszać oba rodzaje mąki i przesiać je do jednego naczynia.W mące zrobić wgłębienie i umieścić w nim pokruszone drożdże.Następnie dodać cukier oraz kilka łyżek wody i całość wymieszać.Przygotowaną w ten sposób masę zostawić do wyrośnięcia na około 15 minut.Po tym czasie dodac resztę wody,tłuszcz,żółtko i sól.Masę wyrobić energicznie,następnie nakryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.


Chleb z oliwkami

Składniki:325 g mąki;20g drożdży;1/2 łyżeczki cukru;75g czarnych oliwek;75ml oliwy z oliwek;1 łyżeczka soli.

Przygotowanie:Mąkę przesiać,zrobić wgłębienie i wlać w nie drożdże rozpuszczone w 100 ml letniej wody i dodać cukier.Rozczyn wymieszać,nakryć i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.Następnie wlać do niego oliwę i dodać sól.Przez 20 minut wyrabiać ciasto i posypać mąką.Nakryć i zostawić ponownie do wyrośnięcia na około 40 minut.50g oliwek drobno posiekać,obtoczyć w mące i dodać do ciasta.Ponownie zagnieść i uformować bochenek,na wierzchu umieścić pozostałe oliwki.
Blachę natłuścić i umieścić w niej chleb.Piec przez 30 minut w temperaturze 100 stop.C.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #67 dnia: 16 Wrz, 2010, 22:20:57 »
Bagietka

Składniki:5-6 szklanek mąki pszennej;1 łyżka suchych drożdży;2 szklanki gorącej wody;1 łyżka cukru;1 łyżka soli;1 białko do glazury.

Wykonanie:W głębokim naczyniu wymieszać drożdże,cukier,sól i 4 szklanki mąki z wodą.Wyrabiać ciasto,dodając pozostałą mąkę,aż będzie gładkie.Potem ułożyć je w posmarowanym tłuszczem naczyniu i odstawić na co najmniej 2 godziny,aż dwukrotnie urośnie.Po tym czasie wyjąć ciasto ponownie na stolnicę i podzielić na 3 lub 4 równe części,w zależności od tego ,jak długa ma być bagietka.Z każdej części uformować długi,cienki wałek,rolując ciasto do i od siebie.Wierzch każdego z wałków posmarować ubitym na pianę białkiem lub wodą,a następnie posypać mąką.Bardzo ostrym nożem nacinać ukośnie powierzchnię wałków.Odległość między nacięciami powinna wynosić około 10 cm.Pozostawić ciasto na 30 minut,aby wyrosło.Następnie piec w piekarniku,w temperaturze 220 stop.C przez 30 minut,aż wypiek nabierze złotego koloru

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #68 dnia: 24 Wrz, 2010, 16:01:05 »
Bułki czosnkowe

Składniki na 8 sztuk:450g mąki pszennej;1 paczuszka suszonych drożdży ;10 ząbków czosnku;350 ml.mleka;1 rozmieszane jajko;1 łyżeczka soli;1 łyżka suszonych ziół prowansalskich;2 łyżki oleju słonecznikowego;sól grubo-ziarnista do posypania.

Przygotowanie:Ząbki czosnku obrać i wrzucić do rondla z mlekiem.Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 15 minut;odstawić na chwilkę do ostygnięcia,a następnie miksować na pianę.Mąkę oraz sól przesiać do dużej miski,dosypać drożdże oraz suszone zioła i całość wymieszać.Potem dodać mleko zmiksowane z czosnkiem,olej i jajko.Z tak przygotowanych składników wyrobić ciasto,przełożyć je na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez kilka minut,aż do momentu,gdy będzie gładkie i miękkie.Wtedy ciasto przełożyć do natłuszczonej miski i przykryć ściereczką,odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce,aby mogło wyrosnąć i podwoi swą objętość.Następnie zagnieść je jeszcze przez 2 minuty,po czym podzielić na 8 równych kawałków i z każdego uformować bułeczkę.
Blachę do pieczenia posmarować cienko tłuszczem,ułożyć na niej bułeczki,każdą z nich naciąć na wierzchu delikatnie nożem.Przykryć je i pozostawić na 15 minut,aby jeszcze wyrosły.Posmarować każdą bułeczkę mlekiem i posypać solą grubo-ziarnistą.piec w piekarniku przez 15-20 minut w temp.220 stop.C

Do smarowania bułeczek najlepiej używać pędzelka.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #69 dnia: 18 Paź, 2010, 20:02:12 »
Jeszcze trochę pociągnę watek pieczywa,nadchodzą jesienne wieczory i tym samym,naszedł czas na ciepłą herbatkę i dobry domowy chlebek lub bułkę.

Chleb słonecznikowo-ziemniaczany przepis na 1 formę keksową o dł. 30 cm.

Składniki:250g ugotowanych mącznych ziemniaków;1 łyżeczka soli;2 łyżki oleju słonecznikowego;300g pełno ziarnistej mąki pszennej;100g płatków owsianych;2 łyżki ziaren anyżu;42g drożdży;100g ziaren słonecznika i jeszcze trochę do posypania;tłuszcz do posmarowania formy.

Przygotowanie:
-Obrać,umyć i poćwiartować ziemniaki.Ugotować do miękkości w osolonej wodzie.Po ugotowaniu przygotować z nich pure,wymieszać z olejem i całkowicie ostudzić.
-Włożyć pure ziemniaczane do miski i wymieszać z mąką,płatkami owsianymi i ziarnami anyżu.Rozkruszyć drożdże i rozsypać po wierzchu.Całość wyrobić mikserem na gładkie ciasto.Nakryć ściereczką i odstawić na około 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
-Rozgrzać piekarnik do 200 stop.C.Formę natrzeć tłuszczem.Ciasto zagnieść rękami na posypanym mąką blacie,dodając ziarna słonecznika.
-Włożyć ciasto do formy i pozwolić mu rosnąć pod przykryciem jeszcze przez 15 minut.Posmarować wodą i posypać ziarnami słonecznika.Wsunąć formę na dolną półkę piekarnika i piec około 1 godziny.Wyjąć na drucianą podstawkę i poczekać,ż ostygnie do temperatury pokojowej.

Przygotowanie ,razem z pieczeniem trwa około 2,5 godziny.Chleb jest bardzo sycący,a dzięki dodatkowi ziemniaków także soczysty.Najlepiej kroi się go,gdy całkowicie wystygnie przez noc.Nie polecam go diabetykom.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #70 dnia: 19 Paź, 2010, 20:07:05 »
Chleb bez glutenowy-dla osób uczulonych na gluten,czyli białko zawarte w ziarnach zbóż.

Składniki:200g mąki z brązowego ryżu;200g mąki ziemniaczanej;100g mąki sojowej;1 łyżeczka soli;1 opakowanie suszonych drożdży;1,5 łyżeczki miodu;1 łyżeczka oliwy z oliwek;1 łyżeczka sody oczyszczonej;2 łyżeczki winianu potasu;tłuszcz do posmarowania formy.

Przygotowanie:trwa 10 minut,30 minut wyrasta ciasto i drugie tyle na wypiek.

-Zmieszać w misce mąkę ryżową,ziemniaczaną i sojową;odłożyć około jednej czwartej tej mieszaniny.Do reszty dodać sól i sproszkowane drożdże,a następnie wymieszać.Na środku zrobić wgłębienie.
-Wlać do wgłębienia 400ml letniej wody,oliwę z oliwek i miód.Wyrobić mikserem na gładkie półpłynne ciasto.
-Przykryć miskę przejrzystą folią i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.Rozgrzać piekarnik do 200 stop.C.Nasmarować formę tłuszczem.
-Dodać do odłożonej mąki sodę oczyszczoną i winian potasu.Zmieszać i wsypać do ciasta.Całość wymieszać ,żeby powstało puszyste ciasto.Włożyć je do formy.
-Piec chleb w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut.Chleb będzie świeży przez 2 dni.Później świetnie smakują kromki przypieczone w opiekaczu.

Jeżeli chcemy uzyskać ciemny chleb bez glutenowy należy użyć tylko 50g mąki sojowej a mąkę ziemniaczaną zastąpić gryczaną.Doprawić do smaku mielonym kardamonem,kminkiem i kolendrą.

Kiedyś chleb bez glutenowy częściej przygotowywało się w domu,teraz można kupić go w sklepach,co jest dużym udogodnieniem .

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #71 dnia: 20 Paź, 2010, 20:33:23 »
Chleb pszenny na maślance

Składniki:500g mąki pszennej i trochę do posypania blatu;1 łyżeczka soli;1 łyżeczka oleju;250-300 ml.maślanki;1 łyżeczka cukru;42 dag cukru.

Przygotowanie:
-Zmieszać w misce mąkę,sól i olej.W drugim naczyniu wymieszać maślankę z cukrem i lekko podgrzać.Rozkruszyć drożdże,wrzucić
do letniej maślanki i porządnie rozmieszać.
-Wlać maślankę z drożdżami do miski.Całość wyrobić mikserem na gładkie ciasto.Blat posypać cienko mąką i położyć na nim ciasto.Zagniatać je rękami i uderzać w nie dość energicznie,aż do chwili,kiedy stanie się elastyczne i przestanie się kleić.
-Wyłożyć blachę pergaminem do pieczenia.Uformować bochenek,ułożyć na blasze i zwilżyć wodą.Ostrym nożem zrobić na wierzchu trzy ukośne nacięcia.
-Przykryć chleb i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce,aż jego objętość powiększy się dwukrotnie.Nagrzać piekarnik do 250 stop.C.Piec chleb 30 minut,do chwili gdy skórka będzie złoto-brązowa.Po 15 minutach temperaturę zmniejszyć do 200 stop.C,a chleb zwilżyć z wierzchu wodą.

Jeśli do ciasta dodamy jeden zimny ugotowany,starty ziemniak -chleb będzie szczególnie soczysty.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #72 dnia: 21 Paź, 2010, 20:57:18 »
Ciasto z dyni,piecze się bez spodu,dlatego jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.Jeśli ktoś lubi,może do masy dyniowej dodać trochę ziół np.pietruszki,majeranku,tymianku .

Składniki:na formę o średnicy 28 cm.
800g dyni;125ml gotowego wywaru z jarzyn;100 g ziemniaków gotowanych w mundurkach;150g sera gouda;2 jajka;3 łyżki tartego parmezanu;40g tartej bułki;2 łyżki oliwy z oliwek;1 łyżka mąki;sól;pieprz do smaku;1-2 łyżeczki soku cytrynowego;szczypta gałki muszkatołowej;masło do posmarowania formy.

Przygotowanie:Obrać dynię,usunąć pestki i włókniste wnętrze.Miąższ pokroić w dużą kostkę i ugotować do miękkości w wywarze z jarzyn.Zdjąć garnek z ognia i ostudzić.Nagrzać piekarnik do 200 st.C.Nasmarować formę masłem.
-Obrać ziemniaki i pokroić w kawałki.Okroić ser gouda z twardej skórki i zetrzeć na grubej tarce.Ziemniaki włożyć do miski z wysokim brzegiem,oba gatunki sera,tartą bułkę,oliwę i dynię wraz z wywarem z jarzyn.Zmiksować całość na pure.
-Ubić jajka z mąką i wymieszać z pure.Doprawić obficie solą,pieprzem,sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.
-Przełożyć do formy i wygładzić powierzchnię.Piec w nagrzanym piekarniku 30-35 minut,aż ciasto stanie się złoto-brązowe.Jeśli wierzch ciasta będzie ciemniał zbyt szybko,po upływie połowy czasu pieczenia,można je zakryć folią aluminiową.
-Podawać ciasto z dyni ciepłe,jako dodatek można dodać sałatę z sosem winegret lub leczo.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #73 dnia: 22 Paź, 2010, 23:15:15 »
Rogaliki nadziewane szynką

Składniki:250-300g mrożonego ciasta francuskiego;mąka do posypania blatu;50g szynki surowej;50g szynki gotowanej;1 mały ogórek konserwowy i do posmarowania 2 łyżki śmietany kremówki.

Przygotowanie:Ułożyć płaty mrożonego ciasta francuskiego na blacie i rozmrozić.Pokryć blachę  papierem do pieczenia.
-Rozwałkować ciasto na okrągły placek grubości 4-4 mm na cienko posypanym mąką blacie.Pokroić go jak tort na 8-12 kawałków.Ostre czubki kawałków ciasta rozkroić na około 2 cm ku środkowi i lekko rozciągnąć.
-Przygotować nadzienie:pokroić szynkę i ogórek w cienkie paseczki i zmieszać.
-Nałożyć nadzienie na szeroki koniec każdego kawałka ciasta.Zwijać ciasto w rogalik od szerokiej strony.Lekko zagiąć końce.Ułożyć rogaliki na blasze do pieczenia.Odstawić na 20 minut w chłodne miejsce.Piekarnik nagrzać do 220 st.C.
-Rozrobić śmietanę z 2 łyżkami wody i posmarować nią rogaliki,używając pędzla kuchennego.Piec w nagrzanym piekarniku 10-15 minut,żeby stały się złoto-brązowe.Krótko studzić,nie zdejmując z blachy i podawać jeszcze letnie.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #74 dnia: 27 Paź, 2010, 20:42:28 »
Minie Święto Zmarłych i zaczniemy myśleć o świętach,dlatego,aby się uporać z przepisami zaczynam od wypieków,które jadamy przez cały rok ;)

Tort w paski

Składnikina ciasto:7jaj;1 szklanka cukru;1 op.cukru waniliowego;3 czubate łyżki mąki tortowej;3 czubate łyżki mąki kukurydzianej;1 czubata łyżka kakao;1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa budyniowa:2 szklanki mleka;1/2 op.budyniu śmietankowego;1 czubata łyżka mąki kukurydzianej;2 zółtka;3 łyżki cukru;250g margaryny;2 łyżki rumu;kilka kropelek olejku rumowego;1 łyżeczka kakao.
Dodatkowo:Tłuszcz do wysmarowania blaszki;papier do pieczenia;1 szklanka dżemu wiśniowego;1 łyżka sklarowanego masła;2 łyżki cukru;50g posiekanych orzechów laskowych.


Przygotowanie:
Ciasto:Blachę o wymiarach 25x36 cm i tortownicę o średnicy 28 cm natłuścić,wyłożyć papierem do pieczenia.
-Białka ubić z cukrem,dodawać po 1 żółtku,stale ubijając.
-Mąkę,kakao i proszek przesiać,wymieszać z masą jajeczną.Ciastem napełnić tortownicę do wysokości 1,5 cm.Resztę ciasta wyłożyć do blaszki.Piec ok.30 minut w temp.170 stop.C

Masa budyniowa:Z mleka,budyniu,mąki ,żółtek i cukru ugotować budyń.Margarynę utrzeć,dodając przestudzony budyń,pod koniec dodawać po  kropelce rumu i olejku rumowego.Trzy łyżki budyniu połączyć z kakao.

Wykończenie:Dżem podgrzać,posmarować nim okrągły biszkopt.
-2/3 jasnej masy rozsmarować równomiernie na prostokątnym biszkopcie,pokroić go wzdłuż na 5 cm paski.Jeden pasek zwinąć w rulonik,umieścić go na środku okrągłego biszkoptu,resztę pasków owijać wokół pierwszego rulonika,lekko dociskają.
-Pozostałą jasną masę posmarować wierzch i boki tortu.Udekorować ciemną masą,schłodzić.
-Do rondelka włożyć masło i cukier,podgrzewać.Gdy cukier zacznie ciemnieć wsypać orzechy,chwilę mieszać.Wylać na skropioną zimną wodą blachę,po przestudzeniu orzechy rozetrzeć na stolnicy wałkiem do ciasta,udekorować boki tortu.