Autor Wątek: Ciasta i desery - zbiór przepisów  (Przeczytany 69380 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5531
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #90 dnia: 13 Gru, 2010, 21:36:05 »
Sernik świąteczny

Składniki:1,5 kg twarogu półtłustego;12 jaj;250g masła;2,5 szklanki cukru;1 op.cukru waniliowego;3 łyżki kaszki manny;2 łyżki mąki ziemniaczanej;1 łyżka mąki pszennej;1 puszka brzoskwiń;skórka otarta z 1 cytryny;bułka tarta do wysypania blaszki.


Przygotowanie: 12 żółtek utrzeć z miękkim masłem,cukrem,cukrem waniliowym,startą skórką cytryny-wszystko zmiksować.Do masy dodawać porcjami zmielony twaróg,mąkę,kaszkę,cały czas ucierając ciasto.
-Oddzielnie ubić na sztywno pianę z 10 białek,połączyć ją z ciastem i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
-Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę,dodać do ciasta i ponownie delikatnie wymieszać.
-Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki.Piec w 180 stop.C. przez 45 minut do 1 godziny.


Można blaszkę wyłożyć herbatnikami petit bere-jako spód sernika.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5531
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #91 dnia: 14 Gru, 2010, 21:29:02 »
Marcepanowe talarki-przepis na 70szt

Składniki:200g masła;150g surowej masy marcepanowej;50g cukru;2-3 krople olejku z gorzkich migdałów;1 jajko;100g płatków migdałowych;200g mąki tortowej;200g cukru pudru;1-2 łyżki likieru amaretto;wiśnie z kompotu i niesolone orzeszki pistacjowe do przystrojenia.

Przygotowanie :-Zagnieść masło z marcepanem na gładką masę.Dodać cukier,olejek z gorzkich migdałów;jajko oraz płatki migdałowe-wymieszać.
-Zasypać masę mąką i wyrobić mikserem.Uformować z ciasta 2 wałki o średnicy około 4 cm.Zawinąć je w folię i chłodzić około 2 godzin.
-Rozgrzać piekarnik do 180 stop.C.Wyłożyć 2 blachy papierem do pieczenia.Pokroić wałki ciasta w plastry grubości 7 mm,położyć na blachę i piec w piekarniku po 10-15 minut każdą blachę.
-Przygotować lukier z cukru pudru,białka oraz amaretto i polewać nim gorące ciasteczka.Ozdobić wiśniami i pistacjami.

                               

Offline biza

  • Super Poster
  • ****
  • Wiadomości: 776
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #92 dnia: 06 Sty, 2011, 15:00:18 »
Makowiec na biszkopcie

Składniki:

biszkopt z 6 jajek
gotowa masa makowa z puszki
słoik (400 g) prażonych jabłek
2 łyżki bułki tartej
4 białka
szczypta soli
lukier lub biała czekolada do ozdoby

Masę makową mieszamy z jabłkami, bułką tartą. Następnie łączymy z ubitą pianą z białek. Blaszkę o wymiarach 25 x 40 cm wykładamy pergaminem, przekładamy do blaszki masę makową i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. W czasie gdy mak się piecze przygotowujemy biszkopt. Ciasto wylewamy na gorącą masę makową. Pieczemy ciasto jeszcze przez około 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Po upieczeniu odwracamy ciasto „do góry nogami”. Biszkopt jest spodnią warstwą. Wierzch ciasta (czyli warstwę makową) można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline biza

  • Super Poster
  • ****
  • Wiadomości: 776
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #93 dnia: 10 Lut, 2011, 13:55:53 »
super miękkie Racuszki ;)

Składniki:

3 jaja
2 serki waniliowe (typu Danio)
11/2 szklanki mąki
11/2 łyzeczki proszku do pieczenia
cukier puder
tłuszcz (najlepiej smalec + olej) do smażenia

Jaja i serki "rozbełtać" ;) (ja to robię taką "zaokraglona" trzepaczką), połączyć z mąką i proszkiem. Smażyć, nakładajac łyzką porcje ciasta w głębokim tłuszczu, po ostygnieciu opudrować :)
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5531
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #94 dnia: 10 Lut, 2011, 21:34:45 »
Coś na Walentynki,abyście mogły się wykazać,a nie napracować  :P

Tort bakaliowo-rumowy

Składniki:80 dag półtłustego sera twarogowego;50dag biszkoptów;1 szklanka śmietanki 12%;10 dag łuskanych orzechów włoskich;5 dag rodzynek;2/3 szklanki cukru pudru;8 łyżek rumu;2 żółtka;4 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze;40 dag mandarynek lub truskawek;1 filiżanka posłodzonego naparu herbaty.Czekolada do dekoracji tortu.

Przygotowanie:Ser zemleć,lub kupić już zmielony.Żółtka utrzeć z cukrem pudrem;rodzynki opłukać i namoczyć w połowie rumu;orzechy posiekać;mandarynki obrać,podzielić na cząstki.
-Ser utrzeć z masą żółtkową;dodać śmietankę,resztę rumu,orzechy,skórkę pomarańczową i rodzynki z rumem.
-Masę dokładnie wymieszać.
-Na dużym talerzu ułożyć biszkopty i skropić je naparem herbaty.Na biszkopty nałożyć część masy,a następnie na przemian mandarynki,biszkopty skropione herbatą i masę serową-aż do wyczerpania składników.
-Na wierzchu rozłożyć resztę mandarynek.Torcik posypać startą czekoladą.
Przed podaniem torcik wstawić na 2-3 godzin do lodówki.


Torcik bezowy z truskawkami

Składniki:50dag truskawek;35 dag małych bez;1 szklanka kremówki;1/2 szklanki cukru;1 cukier waniliowy;1 łyżeczka żelatyny.

Przygotowanie:Truskawki,oczyścić z szypułek,jeśli mamy mrożone,to należy je odmrozić i osączyć.Kilka drobnych owoców odłożyć do dekoracji.
-Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody,a gdy spęcznieje dodać 2 łyżki wody i podgrzewając,rozpuścić -nie zagotować.
-Śmietanę schłodzić,a następnie wsypać do niej połowę cukru,cukier waniliowy i ubić.Pod koniec ubijania dodać żelatynę -nie gorącą.
-Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć bezami,następnie wyłożyć truskawki,posypać je resztą cukru i przykryć bitą śmietaną.
-Tort przybrać odłożonymi owocami i wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5531
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #95 dnia: 15 Lut, 2011, 21:55:51 »
Jeśli kiedykolwiek zawitacie do mojego miasta,niech Was nie zdziwi jeśli ktoś będzie kupował w piekarni,lub ciastkarni ...

Szneki z glancem-czyli po prostu -drożdżówki :P

Składniki:0,5 kg mąki;kostka masła lub margaryny;50g drożdży;3 jajka;1 szklanka mleka;1 łyżka cukru;1 łyżeczka soli.Na lukier-cukier puder,kilka kropel soku z cytryny.

Przygotowanie:Drożdże połączyć z letnim mlekiem.
-Masło lub margarynę utrzeć z cukrem,jajami,dodać mąkę,sól i podrośnięte drożdże.
-Wyrobić ciasto i uformować cienkie wałeczki,zawijać je na kształt ''ślimaka''.
-Pozostawić drożdżówki w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
-Posmarować je z wierzchu mlekiem i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
-Piec w temp.około 230 stop.C na złoty kolor.
-Przygotowanym lukrem z cukru pudru,ciepłej wody i kilku kropel cytryny posmarować przestudzone drożdżówki.

Osobiście robiąc zaczyn z mleka i drożdży dosypuję łyżkę mąki i szczyptę cukru-szybciej drożdże wyrastają.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5531
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #96 dnia: 17 Mar, 2011, 21:46:00 »
Biszkoptowa pisanka

Składniki:Na ciasto: 4 jajka;niepełna szklanka cukru pudru;1 1//4szklanki mąki pszennej;1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Oprócz tego: masło do wysmarowania blachy;bułka tarta do posypania foremki;20ml rumu; 20 ml mocnej herbaty;1 słoik marmolady.

Przygotowanie:Jajka ubić z cukrem;wsypać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia-dokładnie wymieszać.
-Ciasto włożyć do natłuszczonej obsypanej tartą bułką foremki.
-Piec około 30 minut w temperaturze 180 stop.C.

Wykończenie:Z ostudzonego ciasta wykroić kształt pisanki,przekroić wzdłuż.
-Ciasta nasączyć rumem z herbatą,tak jak postępujemy przy tortach.
-Dolną część biszkopta i boki posmarować marmoladą.
-Udekorować wg uznania tak jak czynimy to w przypadku mazurków.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5531
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #97 dnia: 22 Mar, 2011, 20:53:38 »
Mazurek cygański

Składniki:20dag cukru;szklanka mąki pszennej;4 jaja;15dag rodzynków;15 dag migdałów lub orzechów;sól;łyżka skórki pomarańczowej -smażonej w cukrze.

Przygotowanie:Cukier utrzeć z jajkami,domieszać mąkę i wyrobić ciasto.Dosypać rodzynki,posiekane migdały lub orzechy i skórkę pomarańczową.
-Ciasto nakładać na wafle i upiec w umiarkowanie nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.
-Udekorować wg własnego uznania.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5531
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #98 dnia: 08 Kwi, 2011, 20:44:08 »
Jajka wielkanocne

Składniki: 3 szklanki mąki pszennej; 2 łyżeczki sody oczyszczonej; 200g miodu; 2 łyżki przyprawy do piernika; 1 szklanka cukru pudru; 120g masła lub margaryny;1 jajko. Na lukier:2 białka; 1 szklanka cukru.

Przygotowanie: Mąkę wymieszać z sodą, wlać miód, dodać przyprawę, cukier, miękkie masło i jajko.
Zagnieść ciasto.
-Ciasto wyrabiać –aż będzie gładkie.
-Foremki [owalne połówki jajka] wypełnić ciastem, piec około 10 minut w temperaturze 180 stop. C.
-Lukier- białka ubić  z cukrem
Jajka wielkanocne-upieczone połówki jajek złączyć za pomocą lukru. Dekorujemy dowolnie, podobnie jak mazurki.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5531
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #99 dnia: 09 Kwi, 2011, 21:09:19 »
Zajączki

Składniki: 2 niepełne szklanki mąki pszennej; szczypta soli; 200g masła; 3 żółtka; 1 niepełna szklanka cukru pudru; 1 op cukru waniliowego; 2 łyżki śmietany; 100 g posiekanych migdałów.

Przygotowanie: Mąkę wymieszać z solą, dodać wiórki masła, posiekać.
-Połączyć z żółtkami i cukrem; dodać śmietanę oraz migdały- zagnieść.
-Ciasto włożyć do lodówki na 60 minut.
-Następnie ciasto rozwałkować, wykroić foremką zwierzątka.Ułożyć na wyłożonej papierem blaszce.
-Piec około 15 minut w temperaturze 180 stop.C.
-Dekorować dowolnie.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5531
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #100 dnia: 12 Kwi, 2011, 21:32:51 »
Przepis ten kieruję do osób, które nie robią mazurków.

Ciasto z wiśniami

Składniki: Biszkopt- 3 jajka;1 niepełna szklanka cukru pudru;  1 szklanka mąki pszennej; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Pozostałe składniki: miękka marmolada lub dżem wiśniowy; migdały; wiśnie koktajlowe.

Przygotowanie: Biszkopt- białka ubić z cukrem, dodawać kolejno po 1 żółtku.
- Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać stopniowo do ciasta, mieszając mikserem na najniższych obrotach.
-Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszce o wymiarach 22x32  cm.
-Równo rozprowadzić. Piec około 10-15 minut w temperaturze 180 stop. C.
Wykończenie  ciasta: Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż.
-Jeden płat ciasta posmarować marmoladą lub dżemem, przykryć drugim kawałkiem biszkopta-przycisnąć.
-Udekorować polewą, migdałami i wisienkami. Właśnie dzięki tej dekoracji ciasto przypomina świąteczny mazurek, a tak naprawdę, to placek przekładaniec .

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5531
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #101 dnia: 17 Kwi, 2011, 22:26:48 »
Lukrowany mazurek

Składniki:na ciasto: 80g masła;1/4 szklanki cukru;1 szklanka mąki pszennej;2 łyżki śmietany;masło i mąka do posmarowania blachy.
Pisanki: 100g masła; 1/2 szklanki cukru; 1 szklanka mąki pszennej;sok z 1 cytryny.Kolorowy lukier.

Przygotowanie:Masło  utrzeć z cukrem;dodać mąkę i śmietanę,przełożyć na posypany mąką blat i szybko zagnieść.
-Ciasto włożyć do lodówki na 20 minut.
-Po upływie tego czasu,ciasto rozwałkować na grubość ok.1/2 cm.
-Formę do tarty posmarować masłem,posypać mąką,włożyć na 2/3 ciasta.
-Z reszty ciasta zrobić dwa długie wałeczki,skręcić i wylepić nimi krawędzie mazurka.Ciasto nakłuć widelcem.
-Piec około 15-20 minut w temp. 180 stop.C.
-Po ostudzeniu udekorować lukrem i pisankami.

Przepis na pisanki: Masło utrzeć z cukrem,dodać mąkę i sok, następnie przełożyć na posypaną mąką blat i szybko zagnieść.
-Ciasto włożyć do lodówki na około 30minut,a następnie rozwałkować,wyciąć ciasteczka w kształcie jajek.
-Piec w temp. 180 stop.C około 10 minut.Gdy ostygną,dowolnie udekorować i uzupełnić nimi mazurek.
« Ostatnia zmiana: 18 Kwi, 2011, 20:53:32 wysłana przez the_mask »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5531
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #102 dnia: 09 Maj, 2011, 22:24:37 »
Powoli zbliża się okres wysypu truskawek i innych letnich owoców,dlatego dziś wrzucę przepis na:

Sernik z malinami-można je zastąpić truskawkami.

Składniki: Ciasto:1,5 szklanki mąki pszennej,150g masła,2 żółtka,6 łyżek cukru pudru,1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa serowa: 400g białego tłustego sera;2 żółtka;1 szklanka cukru pudru;1 op.cukru waniliowego;7 łyżek żelatyny;1 szklanka śmietany 36 %.

Masa malinowa: 400g malin;11 łyżek cukru.

Oprócz tego -papier do pieczenia;2 op.galaretki malonowej;150g malin.

Przygotowanie: Ciasto kruche-składniki posiekać,ciastu szybko zagnieść,wstawić do lodówki na 1 godzinę.Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem blaszki o średnicy 24 cm.Piec około 15 minut w temp.180 stop.C.

Masa serowa:Ser zmielić dwukrotnie lub kupić już mielony.Twaróg zmiksować z żółtkami i cukrem. Żelatynę zalać 7 łyżkami zimnej wody,a gdy napęcznieje podgrzać i mieszać aż się rozpuści.Śmietanę ubić,delikatnie wymieszać z serem i przestudzonymi 5 łyżkami żelatyny.

Masa malinowa:Maliny opłukać,poddusić z cukrem przez ok.5 minut.Pozostałe 2 łyżki żelatyny dodać do owoców,wymieszać.

Sernik z malinami: Galaretki rozpuścić wg.przepisu podanego na opakowaniu.Na upieczony spód wyłożyć masę malinową,na zastygniętą masę owocową wyłożyć masę serową.Na wierzchu ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5531
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #103 dnia: 10 Maj, 2011, 16:29:57 »
Od zawsze,jak pamiętam wymieniałyśmy z koleżankami z pracy przepisy kulinarne.Dziś dorwałam się do mojego archiwum.Mało,że mam wymienione przepisy,to jeszcze każdy opatrzony jest imieniem osoby,od której go otrzymałam. Często piekłyśmy dany wypiek i okazywało się,że każdy trochę inaczej ''wychodził''.Ważne,że przepisy się uchowały  :P i są fajnym wspomnieniem.

Topielice Zdzisi

Składniki:1/2kg mąki pszennej;1/4 palmy;7dag drożdży;7 łyżek mleka;3 łyżki cukru;można dodać 2 żółtka; powidła,cukier puder do posypania.

Przygotowanie:-Na stolnicy przesiać mąkę,posiekać z palmą,dodać żółtka.
-Drożdże rozpuścić w 7 łyżkach mleka i 3 łyżki cukru,gdy zaczną rosnąć dodać do ciasta.
-Wszystko razem zagnieść,utoczyć kulę i włożyć ją do zimnej wody o temp.pokojowej.Czekamy,aż kula wypłynie.
-Następnie należy rozwałkować ciasto na stolnicy na grubość 1 cm,pokroić w kwadraty i nakładać powidła,uformować rogaliki.
-Piec w średnio nagrzanym piekarniku,po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
« Ostatnia zmiana: 10 Maj, 2011, 16:32:02 wysłana przez gaga »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5531
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #104 dnia: 12 Maj, 2011, 21:17:02 »
cd.Placek z truskawkami-również Zdzisi.

Składniki:4 duże jaja;1 szklanka mąki pszennej;1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;płaska łyżeczka proszku do pieczenia;1 szklanka cukru pudru;4 łyżki świeżego oleju słonecznikowego;100g masła;2 op.cukru waniliowego;starta skórka z cytryny;1/2 kg truskawek,śmietana kremówka.

Przygotowanie:Masło i olej stopić do zagotowania.
-Całe jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na pulchną masę, wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia-wymieszać.
-Dodać gorący tłuszcz przez chwilę miksować.
-Blachę o czterech brzegach posmarować tłuszczem,wysypać tartą bułką i nałożyć ciasto.
-Piekarnik nagrzać do 200 stop.C. i piec około 30 minut.Po wyjęciu pospać cukrem pudrem.Po wystudzeniu na wierzch wyłożyć bitą śmietanę i udekorować surowymi truskawkami.