Coś na Walentynki,abyście mogły się wykazać,a nie napracować
Tort bakaliowo-rumowySkładniki:80 dag półtłustego sera twarogowego;50dag biszkoptów;1 szklanka śmietanki 12%;10 dag łuskanych orzechów włoskich;5 dag rodzynek;2/3 szklanki cukru pudru;8 łyżek rumu;2 żółtka;4 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze;40 dag mandarynek lub truskawek;1 filiżanka posłodzonego naparu herbaty.Czekolada do dekoracji tortu.
Przygotowanie:Ser zemleć,lub kupić już zmielony.Żółtka utrzeć z cukrem pudrem;rodzynki opłukać i namoczyć w połowie rumu;orzechy posiekać;mandarynki obrać,podzielić na cząstki.
-Ser utrzeć z masą żółtkową;dodać śmietankę,resztę rumu,orzechy,skórkę pomarańczową i rodzynki z rumem.
-Masę dokładnie wymieszać.
-Na dużym talerzu ułożyć biszkopty i skropić je naparem herbaty.Na biszkopty nałożyć część masy,a następnie na przemian mandarynki,biszkopty skropione herbatą i masę serową-aż do wyczerpania składników.
-Na wierzchu rozłożyć resztę mandarynek.Torcik posypać startą czekoladą.
Przed podaniem torcik wstawić na 2-3 godzin do lodówki.
Torcik bezowy z truskawkamiSkładniki:50dag truskawek;35 dag małych bez;1 szklanka kremówki;1/2 szklanki cukru;1 cukier waniliowy;1 łyżeczka żelatyny.
Przygotowanie:Truskawki,oczyścić z szypułek,jeśli mamy mrożone,to należy je odmrozić i osączyć.Kilka drobnych owoców odłożyć do dekoracji.
-Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody,a gdy spęcznieje dodać 2 łyżki wody i podgrzewając,rozpuścić -nie zagotować.
-Śmietanę schłodzić,a następnie wsypać do niej połowę cukru,cukier waniliowy i ubić.Pod koniec ubijania dodać żelatynę -nie gorącą.
-Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć bezami,następnie wyłożyć truskawki,posypać je resztą cukru i przykryć bitą śmietaną.
-Tort przybrać odłożonymi owocami i wstawić na 1 godzinę do lodówki.