Ciasteczka a'la pierniczkiSkładniki:1/2 szklanki miodu;1,5 szklanki mąki krupczatki;szczypta sody oczyszczonej;1/2 łyżeczki mielonego cynamonu;mąka do posypania stolnicy,tłuszcz do blachy.
Przygotowanie:-Zagotować 1/2 szklanki wody,rozpuścić w niej miód-chwilę gotować.
-Po przestudzeniu dodać mąkę,sodę i cynamon-wyrobić jednolite ciasto.Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 3 dni.
-Stolnicę posypać mąką,rozwałkować ciasto,wykroić foremkami ciasteczka.
-Ułożyć na natłuszczonej blaszce,piec 20 minut w temp.190 stop.C.
-Dowolnie udekorować.
Aby nadać ciasteczkom smak piernika,można dodać przyprawy korzennej do pierników.Świąteczne piernikiSkładniki:75 g margaryny;250g miodu;10 łyżek cukru;3 szklanki mąki pszennej;2 łyżeczki proszku do pieczenia;1 op.przyprawy do pierników-40g;1 jajko;tłuszcz do wysmarowania blaszki.
Przygotowanie-Margarynę,miód i cukier roztopić w rondlu; mąkę połączyć z proszkiem i przyprawą do piernika.Dodać do ostudzonej masy-połączyć z jajkiem.
-Zagnieść ciasto,pozostawić pod przykryciem na 1-2 godziny.Ciasto rozwałkować na placek grubości 0,5 cm i foremkami wyciąć pierniczki.
-Piec 16-20 minut w temp.200 stop.C.- Dowolnie udekorować.
PierniczkiSkładniki:-1 łyżeczka sody oczyszczonej;2 jajka;1 szklanka cukru;1 szklanka miodu;3 szklanki mąki pszennej;1 łyżeczka kakao;1 łyżeczka przyprawy do pierników.
Przygotowanie:-Sodę rozpuścić w niewielkiej ilości wody; jajka ubić z cukrem; mód rozpuścić ; mąkę wymieszać z przyprawami i kakao; wszystkie składniki połączyć,wyrobić.
-Ciasto przełożyć do emaliowanego glinianego garnka lub szklanego naczynia-odstawić w ciemne,chłodne miejsce na 2-3 dni.
-Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić,podsypując mąką.
-Ciasto rozwałkować na placek 3-5 mm -pamiętajmy,że jeszcze wyrośnie. Z ciasta wykroić choinki,buty za pomocą szablonów lub gotowych foremek.
-Ułożyć na natłuszczonej i wyłożonej pergaminem blaszce.Piec ok.10 minut w temp.190 stop.C.
-Dowolnie udekorować,są dokupienia różne ozdoby-posypki,groszki-każda mama moze wykazać się talentem artystycznym

Powodzenia
