Autor Wątek: Ciasta i desery - zbiór przepisów  (Przeczytany 69902 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #75 dnia: 29 Paź, 2010, 19:58:09 »
Ciasto serowo-jabłkowepodobne,ale z masą budyniową jest na str 4

Składniki:ciasto:4 jajka;3/4 szklanki cukru;1 szklanka mąki tortowej;1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa jabłkowa:1kg winnych jabłek;1 łyżka masła;1 op.galaretki jabłkowej.
Masa serowa:2 op.galaretki truskawkowej;500g serka homogenizowanego śmietankowego lub waniliowego.
Pozostałe:tłuszcz do wysmarowania blaszki;papier do pieczenia;500 g truskawek-mogą być mrożonki;1 op.galaretki truskawkowej.

Przygotowanie:
Ciasto biszkoptowe:Białaka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i po jednym żółtku,wsypać mąkę z proszkiem,wymieszać.Ciasto wlać do natłuszczonej i wyłożonej papierem blaszki,piec ok.30 minut w temperaturze 180 stop.C.

Masa jabłkowa:Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Masło roztopić,dodać owoce,wymieszać.Dusić chwilę pod przykryciem.Wsypać galaretkę,wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać.

Masa serowa:Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody,tężejącą galaretkę wymieszać z serkiem.

Wykończenie:Galaretkę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu.Na biszkopt wyłożyć ostudzoną masę jabłkową,a następnie masę serową.Ułożyć truskawki,zalać tężejącą galaretką.

                                     

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #76 dnia: 03 Lis, 2010, 21:44:12 »
Ciasteczka marmurkowe

Składniki:2,5 szklanki mąki pszennej;2/3 szklanki cukru;1 op.cukru waniliowego;200g masła;1 jajko;2 łyżki śmietany;1 łyżka kakao;1 białko;100g kruszonego brązowego cukru.

Przygotowanie:Mąkę -jedną łyżkę odłożyć-wymieszać z cukrem;dodać masło ,posiekać;dodać jajko i śmietanę.
-Ciasto podzielić na dwie części,do jednej dodać kakao,do drugiej łyżkę mąki.Każdą z części ciasta zagnieść oddzielni,zrobić kulkę,zawinąć folię,odłożyć na godzinę do lodówki.
-Schłodzone ciasta położyć jedno na drugim,lekko rozwałkować,a następnie składać z dwóch przeciwległych stron,często ugniatając.
-Z ciasta uformować długi prostopadłościan o przekroju 4x5 cm,zawinąć w folię aluminiową,włożyć do zamrażarki.Gdy ciasto stanie się całkiem twarde kroić na plasterki o grubości 4 mm.Boki ciasteczek moczyć w białku i kruszonym cukrze.
-Ciastka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w temp.200 st.C.około 10 minut.

                                       

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #77 dnia: 05 Lis, 2010, 21:21:54 »
Babeczki pierniczkowe

Składniki 130 g margaryny;4 jajka;2 szklanki cukru;4 łyżki oleju;3 łyżki gęstej śmietany;500g miodu;5 szklanek mąki krupczatki;1 szklanka mleka;50g bakalii;2 płaskie łyżki sody oczyszczonej;1 łyżeczka cynamonu;tłuszcz do wysmarowania blaszki;bułka tarta do posypania foremki;1 łyżka goździków;4 ziarnka pieprzu;4 ziarnka ziela angielskiego.

Przygotowanie:
-Margarynę,jajka,cukier,olej i śmietanę utrzeć.-Miód zagotować,wlać do masy,mieszając.-Wsypać mąkę,dokładnie wymieszać
-Wsypać sodę,cynamon,zmielone przyprawy,drobno pokrajane bakalie. Dokładnie wymieszać.
-Ciasto wlać do wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą foremek na muffinki.-Piec około 40 minut w temp.170 stop.C,
Udekorować dowolnie,można użyć polewy czekoladowej lub samego lukru.

                       


Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #78 dnia: 10 Lis, 2010, 23:14:18 »
Murzynek z owocami

Składniki:1,5 kg jabłek;6 jajek;2 szklanki cukru;2 łyżki kakao;1,5 szklanki oleju;3 szklanki mąki pszennej;3 łyżeczki proszku do pieczenia;tłuszcz do wysmarowania blaszki;papier do pieczenia.

Przygotowanie:-Jabłka obrać,pokroić w kostkę;jajka ubić z cukrem i kakao na puszystą masę;dodać olej,mąkę,proszek do pieczenia,owoce-dokładnie wymieszać.
-Blaszkę o wymiarach 25x40cm natłuścić,wyłożyć papierem.Ciasto wlać do foremki.Piec 60 minut w temp.170 stop.C.
-Udekorować wg uznania,można posypać tylko cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #79 dnia: 13 Lis, 2010, 21:10:33 »
Ciastka bakaliowe

Składniki:250g ziemniaków;1 szklanka mąki pszennej;2 jajka;1 czubata szklanka cukru;2 łyżeczki proszku do pieczenia;150g posiekanych orzechów;1 łyżka cynamonu;1 łyżeczka mielonych goździków i ziela angielskiego;50g rodzynków;tłuszcz do blaszki;powidła śliwkowe.

Przygotowanie:-Ziemniaki ugotować w mundurkach,obrać,przecisnąć przez praskę,wystudzić.
-Dodać mąkę,jajka,cukier,proszek do pieczenia,orzechy,rodzynki oraz przyprawy i zmiksować.
-Ciasto ułożyć na posmarowanej tłuszczem blaszce,formując ciastka.
-Piec około 15 minut w temperaturze 180 stop.C.
-Połowę ciastek posmarować powidłami,następnie przykryć drugą połową ciastek.


Ciastka można wykrawać szklanką lub kieliszkiem,jeśli chcemy mieć okragłe ciasteczka.Można również porobić kwadraty lub trójkąty wg uznania.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #80 dnia: 16 Lis, 2010, 00:11:31 »
Makowy przekładaniec-blaszka 25X42 cm

Składniki:ciasto drożdżowe--50g drożdży,6 łyżek cukry;3/4 szklanki mleka;3 szklanki mąki pszennej;6 żółtek;1,5 łyżki oleju;1/2 łyżeczki soli; 2 op.cukru waniliowego;150g margaryny.
Masa makowa:3 szklanki maku;1 szklanka cukru;100g rodzynków;50g posiekanych orzechów włoskich;3 łyżki skórki pomarańczowej;1 łyżka miodu;aromat migdałowy;1 łyżka miękkiej margaryny;szczypta cynamonu;6 białek.
Dodatkowo:papier do pieczenia,2 słoiki konfitur z wiśni -najlepiej z całymi owocami.

Przygotowanie:Ciasto drożdżowe:-Drożdże rozpuścić z cukrem i letnim mlekiem,odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
-Dodać pozostałe składniki,wyrobić ciasto,pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz.Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masa makowa:Mak zaparzyć w 1/2 litrze wrzątku wody,ostudzić dwukrotnie zemleć.-Dodać pozostałe składniki,wymieszać, pod koniec dodając pianę z białek.
Makowy przekładaniec-Ciasto podzielić na 3 równe części-Blachę wysmarować tłuszczem,wyłożyć papierem.
-Kawałki ciasta rozwałkować wg rozmiaru blachy;jeden placek ułożyć na dnie blaszki,posmarować połową konfitury.
-Wyłożyć połowę masy makowej,wyrównać;przykryć drugim plackiem ciasta;ponownie posmarować konfiturą i resztą masy makowej.
-Na wierzch położyć trzeci placek.-Piec w temperaturze 190 stop.C przez 40 minut-kiedy ciasto zacznie z wierzchu brązowieć,położyć na cieście mniejszą blaszkę,aby ciasto się nie wybrzuszyło.Ostudzone ciasto dowolnie udekorować.

                                                 

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #81 dnia: 22 Lis, 2010, 22:16:06 »
Ciasteczka świąteczne-na choinkę

Składniki:ciasto:2 szklanki mąki pszennej;8 łyżek cukru;200g masła;2 łyżki śmietany;1 jajko.
Lukier:1,5 szklanki cukru pudru;1 białko;czerwony barwnik spożywczy + kolorowa posypka.

Przygotowanie:ciasteczka-mąkę,cukier zagnieść z masłem; dodać śmietanę,jajko i szybko zagnieść ciasto.Zawinąć w folię,odstawić na godzinę do lodówki.
-Ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra,wykroić foremkami ciasteczka,w każdym zrobić dziurkę na sznureczek.
-Ciastka ułożyć na blaszce,piec w temp.180 stop.C.około 10-15 minut.
-Po ostudzeniu udekorować lukrem i posypką.

Lukier:Cukier i białko utrzeć na gładką masę,część lukru zabarwić barwnikiem.

                                           



Offline biza

  • Super Poster
  • ****
  • Wiadomości: 776
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #82 dnia: 01 Gru, 2010, 17:57:01 »
Oponki

Składniki:

0,5 kg twarogu - zmielić
2 jaja
0,5 kg mąki
1 łyżeczka sody
0,5 szklanka cukru
wiórki kokosowe

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wymieszać razem, ciasto rozwałkować i formować kółka z dziurką w środku. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Na końcu posypać wiórkami kokosowymi.
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #83 dnia: 02 Gru, 2010, 18:12:28 »
Ciasteczka orzechowe

Składniki:2 jajka;10dag cukru;cukier waniliowy;10dag masła;1-2 łyżki masła orzechowego;1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;20 dag mąki;10 dag mielonych orzechów włoskich;sól. Lukier:15 dag cukru pudru;2-3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie-Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym;stopniowo dodajemy po jednym jajku;dalej ucierając,dokładamy masło orzechowe.Następnie należy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli,dodajemy mielone orzechy.Masę zagnieść,uformować kulę,odłożyć na 30 minut do lodówki.
-Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok.5 mm.Foremką wyciąć gwiazdki,ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia,zachowując odstępy.Piec 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stop.C
-Przygotować lukier-połączyć cukier puder,sok z cytryny oraz 2 łyżki gorącej wody,mieszamy,aż powstanie jednolita masa.Ostudzone ciasteczka ozdabiamy lukrem.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #84 dnia: 03 Gru, 2010, 20:21:59 »
Świąteczny Turron

Składniki:25 dag miodu;10dag cukru;30dag zmielonych migdałów i orzechów laskowych;4 białka;po 10dag migdałów i orzechów laskowych;2 łyżki olejku arachidowego;migdałowy aromat do ciast;cytryna;cukier puder do posypania.

Przygotowanie:-Całe migdały sparzyć wrzącą wodą,obrać skórki,następnie wraz z orzechami uprażyć na suchej patelni.Ostudzić -wymieszać z olejkiem arachidowym.Cytrynę sparzyć,dokładnie osuszyć,zetrzeć skórkę.
-W rondelku na niewielkim ogniu rozgrzać miód,dodać cukier i podgrzewać,aż się zupełnie rozpuści.
-Białka ubić na sztywną pianę,dodać do przestudzonego miodu,mieszać 10minut.Ponownie postawić na niewielkim ogniu i ciągle mieszając -podgrzewać,aż masa się skarmelizuje.
-Do masy dodać skórkę z cytryny,zmielone migdały,całe migdały,orzechy oraz kilka kropel aromatu migdałowego-wymieszać.
-Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem,wylać masę,wygładzić zmoczoną w wodzie łyżką.Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny,aby masa zastygła.Gotowy turron posypać pudrem.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #85 dnia: 07 Gru, 2010, 20:58:41 »
Ciasteczka a'la pierniczki

Składniki:1/2 szklanki miodu;1,5 szklanki mąki krupczatki;szczypta sody oczyszczonej;1/2 łyżeczki mielonego cynamonu;mąka do posypania stolnicy,tłuszcz do blachy.

Przygotowanie:-Zagotować 1/2 szklanki wody,rozpuścić w niej miód-chwilę gotować.
-Po przestudzeniu dodać mąkę,sodę i cynamon-wyrobić jednolite ciasto.Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 3 dni.
-Stolnicę posypać mąką,rozwałkować ciasto,wykroić foremkami ciasteczka.
-Ułożyć na natłuszczonej blaszce,piec 20 minut w temp.190 stop.C.
-Dowolnie udekorować.

Aby nadać ciasteczkom smak piernika,można dodać przyprawy korzennej do pierników.


Świąteczne pierniki

Składniki:75 g margaryny;250g miodu;10 łyżek cukru;3 szklanki mąki pszennej;2 łyżeczki proszku do pieczenia;1 op.przyprawy do pierników-40g;1 jajko;tłuszcz do wysmarowania blaszki.

Przygotowanie-Margarynę,miód i cukier roztopić w rondlu; mąkę połączyć z proszkiem i przyprawą do piernika.Dodać do ostudzonej masy-połączyć z jajkiem.
-Zagnieść ciasto,pozostawić pod przykryciem na 1-2 godziny.Ciasto rozwałkować na placek grubości 0,5 cm i foremkami wyciąć pierniczki.
-Piec 16-20 minut w temp.200 stop.C.- Dowolnie udekorować.


Pierniczki

Składniki:-1 łyżeczka sody oczyszczonej;2 jajka;1 szklanka cukru;1 szklanka miodu;3 szklanki mąki pszennej;1 łyżeczka kakao;1 łyżeczka przyprawy do pierników.

Przygotowanie:-Sodę rozpuścić w niewielkiej ilości wody; jajka ubić z cukrem; mód rozpuścić ; mąkę wymieszać z przyprawami i kakao; wszystkie składniki połączyć,wyrobić.
-Ciasto przełożyć do emaliowanego glinianego garnka lub szklanego naczynia-odstawić w ciemne,chłodne miejsce na 2-3 dni.
-Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić,podsypując mąką.
-Ciasto rozwałkować na placek 3-5 mm -pamiętajmy,że jeszcze wyrośnie. Z ciasta wykroić choinki,buty za pomocą szablonów lub gotowych foremek.
-Ułożyć na natłuszczonej i wyłożonej pergaminem blaszce.Piec ok.10 minut w temp.190 stop.C.
-Dowolnie udekorować,są dokupienia różne ozdoby-posypki,groszki-każda mama moze wykazać się talentem artystycznym  :P

Powodzenia ;)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #86 dnia: 08 Gru, 2010, 16:07:11 »
Bomba wigilijna

Składniki:0,5 litra śmietanki;3 żółtka;150g cukru pudru;0,1 l oleju;100g krupczatki;1 opakowanie cukru waniliowego;1 paczka biszkoptów;2 łyżki rumu;50g orzechów;owoce z kompotu;3 łyżki kakao;krem cytrynowy;owoce kandyzowane.

Przygotowanie:Ze śmietanki,żółtek,cukru,oleju;mąki i cukru waniliowego ugotować krem,ciągle mieszając,następnie ubijać trzepaczką,aż do wystudzenia.
-Na dnie miski ułożyć warstwę kremu,następnie warstwę biszkoptów nasączonych rumem,warstwę orzechów i owoców z kompotu i znów kładziemy warstwę kremu zabarwionego kakao,aby całość była kolorowa.
-Warstwy układać na przemian,aż do napełnienia miski.Wstawić do lodówki do stężenia.
-Przed podaniem wyjąć bombę kremem cytrynowym i przybrać posiekanymi owocami kandyzowanymi.

Rum do nasączenia biszkoptów można zastąpić sokiem owocowym-szczególnie jeśli bombę będą jadły dzieci.Zdjęcie jest może nie wyraźne,ale w małym stopniu przybliży obraz ''bomby''.

         

Offline biza

  • Super Poster
  • ****
  • Wiadomości: 776
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #87 dnia: 09 Gru, 2010, 16:49:39 »
Ekspresowa babka z truskawkami :)

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
125 g miękkiej (1/2 kostki) margaryny
2-3 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
500 g owoców np. truskawek ale mogą też być wiśnie, maliny, jagody jabłka, śliwki (lub mieszanka tych owoców)
cukier puder do posypania lub zrobienia lukru

Sposób przyrządzenia:

Całe jajka zmiksować z cukrem i margaryną na jednolitą masę. Na to przesiać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz zmiksować. Cisto przełożyć do keksówki albo formy z kominkiem wysmarowanej masłem. Na ciasto wyłożyć owoce lekko "wpychając" ;) je w ciasto. Mrożonych owoców nie rozmrażać, tylko obtoczyć w mące,  nie wpychać, bo i tak same lekko opadną.
Piec ok. 1 godziny (sprawdzać patyczkiem) w 180- 190 stopniach.
Upieczone wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #88 dnia: 09 Gru, 2010, 21:15:42 »
Świąteczny tort makowy-foremka o średnicy 28 cm.

Składniki:-1 cytryna;1 jajko;90g masła;150g mąki i trochę do wyrobienia;masło do posmarowania formy.
Nadzienie i polewa:180 g maku;1 jajko;125g cukru;100g gorzkiej czekolady;65 g sułtanek;30g kandyzowanej skórki cytrynowej;30 g mielonych migdałów; 1 torebka polewy cytrynowej.
Jeżeli ktoś nie chce ucierać maku,niech kupi duże opakowanie przygotowanego maku do makowców-jest z bakaliami.


Przygotowanie:Nagrzać piekarnik do 180 stop.C.
-Cytrynę dokładnie umyć,otrzeć skórkę i zagnieść z jajkiem,masłem,cukrem,mąką oraz 1-2 łyżkami wody na gładkie ciasto.Rozwałkować cienko na blacie posypanym mąką.Tortownicą odgnieść na cieście 3 koła i następnie je wyciąć .
-Jeżeli sami przygotowujemy mak,należy go namoczyć, zemleć.Zmieszać z jajkiem i cukrem.Zetrzeć czekoladę na tarce i dodać do maku wraz z sułtankami,kandyzowaną skórką cytrynową i migdałami.
-Tortownicę natrzeć tłuszczem,ułożyć na dnie pierwsze koło z ciasta-nałożyć na nim połowę nadzienia z maku,wyrównać powierzchnię i położyć na niej drugie koło.Następnie resztę nadzienia rozłożyć i ponownie przykryć trzecim kołem z ciasta.
-Tort piec około godziny a następnie wyjąć i ostudzić.Roztopioną polewę przygotowaną wg przepisu na opakowaniu-wylać na wierzch tortu.
-Przed pokrojeniem tort ochłodzić,żeby polewa całkowicie stwardniała.


Przepis jest wskazany dla tych pań,którym drożdżowy strucel sprawia trudności w przygotowaniu.Taki makowy tort pozwala zachować tradycję świąteczną :P

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #89 dnia: 10 Gru, 2010, 20:42:23 »
Jeszcze jeden tort makowy-foremka o średnicy 24 cm.

Składniki:ciasto-3 szklanki maku;50g czekolady;12 jajek;2,5 szklanki cukru;70g rozdrobnionych biszkoptów;50g kakao;1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,papier do pieczenia.
Masa czekoladowa-1,5 szklanki cukru;20g czekolady;2 łyżki kakao;2 jajka;2 żółtka;500g masła.

Przygotowanie:ciasto-Mak sparzyć,zmielić lub dobrze utrzeć  :P;czekoladę zetrzeć na tarce.
- Białka ubić na sztywno,dodawać po 1 żółtku i łyżce cukru.Ubijać na parze.
- Dodać pozostałe składniki,lekko wymieszać.[mak,kakao,czekoladę,biszkopty,proszek do pieczenia]
- Ciasto podzielić na dwie części i wlać do wyłożonej papierem foremki,piec każdy po 30 minut w temperaturze 180 stop.C.

Masa czekoladowa-Cukier zalać 4-5 łyżkami wody i ugotować syrop;dodać czekoladę oraz kakao; jajka i żółtka ubić,zalać wrzącym syropem.
-Masło utrzeć -dodawać po łyżce wystudzonej masy-ciągle ucierając.

Wykończenie:Ostudzone ciasta przekroić wzdłuż i przełożyć masą.Dowolnie udekorować.

Tort jest łatwy do zrobienia i zawsze się udaje-jest smaczny.