Autor Wątek: Ciasta i desery - zbiór przepisów  (Przeczytany 85861 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #45 dnia: 15 Mar, 2010, 15:33:48 »
Ciasto waniliowe

Składniki:Kruche ciasto-2 szklanki mąki pszennej;150g masła;4 żółtka;1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa budyniowa;1 op.budyniu waniliowego z cukrem;2 szklanki mleka;200g masła.
Dodatkowo ciasteczka ''petitki''lub krakersy.

Przygotowanie:Kruche ciasto:Z podanych składników zagnieść ciasto;ciasto włożyć do blaszki;piec około 30 minut w temp.180 stop.C.
Masa budyniowa:Ugotować budyń na mleku;ostudzony budyń utrzeć z masłem.
Wykończenie:Na upieczonym ,ostudzonym kruchym cieście rozsmarować masę budyniową.Przykryć ją ciastkami.Dowolnie udekorować -można polać polewą czekoladową + posypki lub owoce ; można wykorzystać resztki masy budyniowej itp.

Ciasto z jabłkami

Składniki:ciasto:8 jajek ;1 szklanka i 2 łyżki cukru pudru;6 łyżek mąki pszennej;2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;4 łyżki kakao.
Masa jabłkowa:1 kg jabłek;1 łyżka masła;2 op.dowolnej galaretki.
Masa budyniowa:2 szklanki mleka ;2 żółtka;2 łyżki mąki pszennej ;2 łyżki mąki ziemniaczanej;1/2 szklanki cukru pudru;200 g masła.
Polewa:60 g margaryny;3 łyżki cukru;3 łyżki wody;3 łyżki kakao.

Przygotowanie :Ciasto:Jajka ubić z cukrem na masę ;wsypać mąkę z proszkiem i kakao.Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć pergaminem. Ciasto wlać do formy.Piec 30 minut w temp.170 stop.C.
Masa jabłkowa:Jabłka obrać ,zetrzeć na tarce o grubych oczkach;masło roztopić ,dodać jabłka ,chwilę smażyć;wsypać galaretkę wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.
Masa budyniowa:W 3/4 szklanki mleka rozpuścić żółtka i mąkę .Pozostałe mleko zagotować z cukrem.Dodać mleko z mąką ,ugotować budyń .Masło utrzeć ,dodając przestudzony budyń.
Polewa:Wszystkie składniki rozpuścić ,mieszając.

Wykończenie:Ostudzone ciasto przekroić na dwa placki;na jeden wyłożyć masę jabłkową ,a następnie rozsmarować masę budyniową.Przykryć drugim plackiem.Polać polewą .Dowolnie udekorować.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #46 dnia: 18 Mar, 2010, 16:07:58 »
Babka mokka na 14 porcji -1 porcja =290kcal

 Składniki:22 dag masła;15 dag czekolady;20 dag cukru;szczypta soli;szczypta cynamonu;20dag zmielonych orzechów laskowych;30 dag mąki ;1 opakowanie proszku do pieczenia;4 jajka;1/4 litra zimnej mocnej kawy.
 1 opakowanie białej polewy;kilka ziarenek kawy -do dekoracji.

 Przygotowanie:W naczyniu rozpuścić masło /2 dag odłożyć/,odstawić do ostygnięcia .Czekoladę posiekać na małe kawałki.
- W miseczce dokładnie wymieszać cukier,sól,cynamon,orzechy,mąkę /1 łyżeczkę odłożyć/ i proszek do pieczenia.Jajka rozmącić i razem z kawą dodać do cukru.Następnie dodać czekoladę i roztopione masło.
-Foremkę keksową o długości 28cm natłuścić i oprószyć mąką.Do foremki wyłożyć masę i wygładzić powierzchnię .Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny w temp. 175 stop.C na złoty kolor.Po upieczeniu wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia.Przygotować polewę wg przepisu na opakowaniu.
Babkę ozdobić polewą .Wierzch udekorować ziarenkami kawy.

Babkę można dodatkowo nasączyć 8 łyżkami mocno posłodzonej kawy;dzięki temu będzie jeszcze smaczniejsza.Przed nasączeniem gorącą jeszcze babkę nakłuwany wykałaczką w wielu miejscach.


Wielkanocna babka drożdżowa na 12 porcji -1 porcja=280 kcal

Składniki:2 szklanki mąki;25dag masła;1 1/4 szklanki cukru pudru;4 jajka ;10dag rodzynek;10 dag mieszanych owoców kandyzowanych;10dag cukru;4 łyżki mleka;3 dag drożdży;2 łyżki soku z cytryny;2 łyżki orzeszków pistacjowych lub siekanych migdałów;otarta skórka z 1/2 cytryny i z 1 pomarańczy;1/2 łyżeczki soli.

Przygotowanie:Mąkę przesiać do miski,pośrodku zrobić zagłębienie .Wkruszyć drożdże ,dodać łyżeczkę cukru i podgrzane mleko,zamieszać .Przykryć ,odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
-Do rozczynu przełożyć resztę cukru ,jajka ,skórkę z cytrusów i sól,zagnieść ciasto,a następnie odstawić do wyrośnięcia ,aż dwukrotnie powiększy swoją objętość .Po wyrośnięciu zagnieść ponownie,dodając do ciasta po łyżce tłuszczu i rodzynek.
-Foremkę z kominkiem nasmarować masłem ,wysypać tartą bułką ,przełożyć do niej ciasto,odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
-Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika i piec 10 minut w temp.200 stopni C,a następnie zmniejszyć temperaturę do 175 stopni C i piec kolejne 35 minut.Po przestudzeniu zdjąć formę ,odstawić babkę by całkiem ostygła.
-Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym,3 łyżkami wody i powstałym lukrem pokryć ciasto,a następnie posypać posiekanymi pistacjami i pokrojonymi w kostkę owocami kandyzowanymi.Odstawić do zastygnięcia.

Do ucierania ciasta najlepszy jest cukier kryształ,ponieważ rozpuszcza się dłużej niż cukier puder.Masę z jajek uciera się wtedy dłużej ,dzięki czemu wchłania ona więcej powietrza i jest pulchniejsza.
Aby ciasto drożdżowe dobrze wyrosło ,wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę ,np jajka powinny osiągnąć temp.pokojową ,nie powinny być brane bezpośrednio z lodówki.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #47 dnia: 18 Mar, 2010, 20:27:37 »
Mazurek malinowo -migdałowy

 Składniki:20 dag cukru;25 dag zmielonych migdałów;20 dag mąki pszennej;1,5 łyżki kakao;1 łyżeczka cynamonu;1 opakowanie cukru waniliowego; 1/4 łyżeczki zmielonych gożdzików;1 jajko;150ml wiśniówki;25 dag masła;300g marmolady malinowej;1 żółtko;1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy.

 Przygotowanie:-Cukier ,migdały,mąkę ,kakao,cynamon,cukier waniliowy,gożdziki wsypać do miski,wymieszać.Następnie dodać jajko ,masło i wiśniówkę ,zagnieść ciasto,przykryć i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
-Dwie trzecie ciasta rozwałkować ,wyłożyć dni natłuszczonej tortownicy o średnicy 24 cm i uformować dwucentymetrowe brzeg.
-Pozostałe ciasto rozwałkować ,pociąć na paski szerokości około 1 cm.
-Marmoladę rozsmarować na cieście ,na wierzchu ułożyć paski ciasta ,posmarować rozmąconym żółtkiem,po czym wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 180 stop.C.



Jajka krokandowe-przepis na 25 sztuk -1 sztuka =80 kcal

Składniki: 30 dag białej kuwertury;200ml śmietany;3 łyżki wódki z wiśni;10 dag krokantu z orzechów laskowych;1-2 łyżki cukru pudru;1-2 łyżki kakao;1-2 łyżki kolorowej posypki.

Przygotowanie:Kuwerturę pokroić na kawałki [czekolada wysokiej jakości].Śmietanę zagotować i rozpuścić w niej kuwerturę .Następnie dodać alkohol,wszystko razem wymieszać i trochę ostudzić.
-Krokant [chrupiąca posypka do ciast] wysypać na stolnicę ,następnie zmiażdżyć wałkiem do ciasta i domieszać do jeszcze ciepłej masy z kuwertury.Masę wstawić na 1 godzinę do lodówki.
-Łyżeczką odcinać z masy grudki wielkości orzecha i ręcznie formować jajeczka.Przy tej czynności ręce należy często płukać w zimnej wodzie.
-Na talerzyki wysypać cukier puder,kakao oraz kolorową posypkę.Jajeczka delikatnie obtaczać w cukrze,kakao lub w posypce.

Gotowe jajka szczelnie zapakować i przechowywać w chłodnym miejscu.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #48 dnia: 19 Mar, 2010, 17:21:58 »
Mazurek z bezą

Składniki:300g mąki pszennej;250g masła;3 jajka;350g cukru pudru;1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;10dag suszonych gruszek;2 dag kandyzowanej papai.

Wykonanie:Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia,dodaj 250g cukru pudru,jajko,masło.Zagnieć ciasto i uformuj kulę,zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.
-Rozwałkuj 3/4 ciasta na prostokąt i ułóż na blasze posmarowanej wcześniej masłem i oprószonej bułką tartą.
-Białka z 2 jajek ubij na sztywną pianę ,dodając pozostały cukier puder,a następnie wyłóż na ciasto.
-Udekoruj suszonymi gruszkami i kandyzowaną papają.
-Ciasto włóż na 25 minut do rozgrzanego wcześniej do temp.180 stopni C piekarnika

Mazurek nie wymaga dodatkowej dekoracji.


Mazurek królewski

Składniki:250g masła;250g cukru;300g mąki;10 dag migdałów;6 żółtek; łyżka soku z cytryny;marmolada morelowa.

Wykonanie:Migdały wsyp do wrzątku,odcedź i obierz ze skórki,drobniutko posiekaj.
-Ręcznie ucieraj masło,dodając po jednym żółtku na ,ma powstać jednolita masa;następnie dodaj migdały,cukier i mąkę.
-Formę wysmaruj masłem ,oprósz bułką tartą,a następnie wyłóż na nią masę i udekoruj płatkami migdałów.
-Ciasto włóż do nagrzanego wcześniej do temp.180 stopni C. piekarnika i piecz 30 minut,aż ciasto będzie miało złoty kolor.
-Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu,udekoruj marmoladą morelową.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #49 dnia: 20 Mar, 2010, 16:21:50 »
Babka owocowa-proporcje na 4 osoby -1 porcja 245kcal.

Składniki:1/2 kg mieszanych owoców jagodowych,mogą być mrożonki;6 łyżek żelatyny;2 szklanki czerwonego wina wytrawnego;1 łyżeczka likieru porzeczkowego;cukier do smaku;1/2 szklanki śmietany kremówki.

Przygotowanie :Owoce przebrać ,jeśli mrożone -rozmrozić ; żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wina.Resztę wina zagotować ,wlać żelatynę ,zdjąć z ognia i przyprawić do smaku likierem i cukrem.
-Formę na babkę z kominem o pojemności 1,5 litra wypłukać zimną wodą .Wlać trochę galaretki i wstawić do lodówki ,żeby stężała.
-Ułożyć owoce i zalać resztą płynnej galaretki .Wstawić do lodówki do stężenia.
-Babkę przełożyć na talerz.Kroić w plastry i podawać z bitą śmietaną.

Do babki owocowej możemy użyć również innych owoców np. brzoskwiń ,czy ananasów z puszki,mandarynek ,wiśni z kompotu,bananów. Nie używać owoców kiwi ,bo nie każda galaretka tężeje na owocach kiwi.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #50 dnia: 23 Mar, 2010, 15:30:05 »
Mazurek ,śliwkowiec -kuchnia kresowa

Składniki:30 dag suszonych śliwek bez pestek;50dag cukru;10 dag mielonych ,albo drobniutko posiekanych orzechów włoskich lub migdałów;starta skórka i sok z 1 cytryny;2 duże andruty.

Przygotowanie:Śliwki umyć ,sparzyć wrzątkiem ,pokroić w cienkie paseczki. Z cukru i szklanki wody na małym ogniu ugotować syrop,a gdy zawrze wrzucić śliwki ,orzechy,sok cytrynowy i otartą skórkę z cytryny. Podgrzewać na maleńkim ogniu,stale mieszając do chwili ,gdy masa zgęstnieje.
Ostudzić do temperatury pokojowej i rozsmarować dość grubo na jednym waflu i przykryć drugim. Obciążyć i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin ,a jeszcze lepiej na całą noc.Przed podaniem ostrym nożem pokroić na prostokąty lub romby.

Jeśli mamy ochotę ,to możemy przygotować go nie tylko na Wielkanoc ,sprawdzi się również jako niedzielny deser



Owsiany mazurek litewski

Składniki:2 szklanki płatków owsianych;2 szklanki mąki pszennej razowej;3 łyżki miodu;1/2 kostki masła;2 jajka;20 dag bakalii-rodzynek,orzechów,migdałów,moreli ,śliwek suszonych;sól.

Przygotowanie:Jedną szklankę mąki posiekać z masłem,dodać jajka ,płatki ,odrobinę wody tak,aby powstało elastyczne ciasto. Rodzynki i śliwki umyć w ciepłej wodzie ,skropić alkoholem.Wszystkie bakalie posiekać i wymieszać z pozostałą mąką.
Płaską blaszkę natłuścić ,wyłożyć na nią kruchy spód o grubości 0,5 cm,a na wierzch rozsmarować masę bakaliową .Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Piec w temperaturze 180 stop.C.


Suwalska baba wielkanocna

Składniki:50 dag mąki pszennej ,najlepiej tortowej;7 dag drożdży;10 żółtek;15 dag cukru pudru;15 dag masła  lub margaryny;1 kieliszek rumu;20 dag rodzynek;sól;cukier puder do posypania ;3/4 szklanki mleka.

Przygotowanie:Mąkę przesiać i podzielić na połowę .Mleko zagotować i wrzącym zalać połowę mąki.Dokładnie rozetrzeć ,aby nie było grudek.Przykryć i ostudzić do temperatury pokojowej.Dodać roztarte drożdże i odstawić w ciepłe ,zaciszne miejsce na pół godziny,aby rozczyn podrósł.
Tłuszcz stopić i ostudzić .Rodzynki umyć i namoczyć w rumie ,aby napęczniały.Żółtka ubić z cukrem pudrem na lekki puszysty krem,dodać do rozczynu ,następnie stale ucierając dodawać po jednej łyżce pozostałą mąkę .Gdy ciasto zacznie odstawać od brzegów naczynia dodac szczyptę soli i stopiony tłuszcz oraz rodzynki z rumem.
Przełożyć na natłuszczoną i wysypaną tartą bułką formę babkową i wstawić do nagrzanego piekarnika na 50-60 minut. Piec w temp.180 stop.C.
Po wyjęciu z piekarnika babę należy obficie obsypać cukrem pudrem,najlepiej przez sito.Można ją także polukrować .

Tradycyjne kresowe ciasto,lekkie jak puch .Jeśli do ciasta dodamy szczyptę szafranu -będzie baba żółta jak wielkanocny baranek

Offline biza

  • Mega Poster
  • *****
  • Wiadomości: 1702
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #51 dnia: 08 Kwi, 2010, 09:16:39 »
Sernik bananowy

Składniki:
1 kg tłustego sera twarogowego
2 duze banany
8 jajek
szklanka miodu
20 dag rodzynek
10 dag wiórków kokosowych
esencja waniliowa
esencja cytrynowa

Sposób przyrządzenia:
Rodzynki opłukać i osuszyć. Banany obrać i zemleć razem z serem. Żółtka utrzeć z miodem i nadal ucierając, dodać porcjami
masę serowo-bananową. Następnie wymieszać całość z rodzynkami. Z białek ubić sztywna pianę i delikatnie połączyć z masą
serową, dodać aromaty. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, włożyć masę serową, wyrównać
powierzchnię i posypać wiórkami kokosowymi. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec ok. 50 min.
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #52 dnia: 30 Kwi, 2010, 17:26:11 »
Ciasto z rabarbarem

Składniki:ciasto-3 szklanki mąki tortowej;2/3 szklanki cukru;300g margaryny ;6 żółtek;1 op.cukru waniliowego;5 łyżek gęstej śmietany;2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Pianka -3/4 szklanki cukru;6 białek;2 op.kisielu truskawkowego
 Oprócz tego ;1kg rabarbaru;tłuszcz i bułka tarta do blaszki.

Przygotowanie: ciasto-Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami;stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i śmietaną;ciasto podzielić na dwie części.
Pianka:Białka ubić z cukrem na sztywno,pod koniec ubijania wsypać kisiel.

-Większą część ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę;na cieście ułożyć obrany i pokrojony rabarbar i przykryć ubitą pianą.Na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto.
Piec około 50 minut w temperaturze 180 stop.C. Dowolnie udekorować.


Ciasto z rabarbarem
Składniki -250g margaryny;1,5 szklanki cukru;4 jajka;2 szklanki mąki pszennej;150g mąki ziemniaczanej;2 łyżeczki proszku do pieczenia;tłuszcz do wysmarowania blaszki;bułka tarta do posypania foremki;1kg rabarbaru;cukier wg uznania.

Przygotowanie:Miękką margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami;wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia;dodac ubitą na sztywno pianę z białek.
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszki;na wierzch ułożyć obrany i pokrojony rabarbar;posypać cukrem.Piec w temp.200 stopni C przez około 35 minut.Udekorować wg uznania .

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #53 dnia: 04 Maj, 2010, 17:27:02 »
Ciasto z truskawkami

Składniki:400g truskawek;250g margaryny;1,5 szklanki cukru pudru;5 jajek;1,5 szklanki mąki krupczatki;2 łyżeczki proszku do pieczenia;1 łyżka alkoholu lub octu;tłuszcz do blaszki.

Przygotowanie:Truskawki opłukać,osączyć,usunąć szypułki. Margarynę utrzeć z cukrem;dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać ,aż do uzyskania puszystego kremu.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia ;białka ubić na sztywną pianę i na przemian z mąką przesianą przez sito-połączyć z utartą masą.Dodać alkohol lub ocet.
Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 25x30 cm Bardzo lubię ,gdy w przepisach podawana jest wielkość foremki
Owoce ułożyć na cieście w odstępach,lekko wciskając.Piec ok 40 minut w temp.18 stopni C. Dowolnie udekorować ,można np.posypać cukrem pudrem.


Tort waflowy
Składniki:1 szklanka miodu lipowego;1 szklanka cukru;200g masła;200g zmielonych orzechów laskowych lu włoskich;100g czekolady na gorąco;1 łyżeczka mąki pszennej.

Przygotowanie:Miód ogrzewać na wolnym ogniu,dodając cukier,masło oraz orzechy.Smażyć ,ciągle mieszając.Pod koniec smażenia dodać czekoladę i mąkę rozprowadzoną w odrobinie wody.Dokładnie mieszać gotując przez około 15 minuty.

Gorącą masę przełożyć na wafle ,wygładzając powierzchnię.Posmarowane wafle złożyć i przycisnąć,pozostawiając do wystygnięcia.Dowolnie udekorować.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #54 dnia: 06 Maj, 2010, 16:54:25 »
Ciasto z truskawkami i rabarbarem

Składniki:2,5 szklanki mąki pszennej;1 szklanka oliwy;1 szklanka cukru;5 jajek;1 op.cukru waniliowego;2 łyżeczki proszku do pieczenia;0,5 kg truskawek;0.5 kg rabarbaru.

Przygotowanie:Jajka utrzeć z cukrem i małym strumieniem dolewać oliwę,następnie mąkę z proszkiem.
-Truskawki i rabarbar oczyszczone ułożyć na cieście ,lekko powciskać.
-Piec ok 50 min.w temperaturze 180 stop.C.
-Udekorować wg uznania.


Ciasto orzechowe z czereśniami

Składniki:1 1/4 szklanki mąki pszennej;3/4 szklanki cukru pudru;100g mielonych orzechów laskowych;100g margaryny;50g gorzkiej czekolady;5 jajek;1 op.cukru waniliowego;2 łyżeczki sody oczyszczonej;0,5 kg czereśni;tłuszcz do posmarowania foremki;bułka tarta do wysypania foremki.

Przygotowanie:Czekoladę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
-Do mąki wsypać orzechy,czekoladę,sodę i wymieszać.
-Margarynę utrzeć z cukrem.Dodawać po 1 żółtku ,ucierać.
-Białka ubić na sztywną pianę.Do utartej masy dodawać na przemian mąkę i ubite białka.Wsypać cukier waniliowy,delikatnie wymieszać.
-Ciasto wlać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki o średnicy 24 cm.wyrównać .
-Czereśnie umyć ,wydrylować i rozłożyć na cieście.
-Piec w temperaturze 170-180 stop.C.przez 35-40 minut.Wyłożyć z formy ,ostudzić .Dowolnie udekorować.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #55 dnia: 31 Maj, 2010, 16:42:58 »
Chlebki pitta przepis na 10 sztuk.

Składniki:500g mąki pszennej i odrobinę do posypania blatu;1 łyżeczka soli;1/2 łyżeczka cukru;42g drożdży.

Wykonanie :Wymieszać w misce mąkę ,sól i cukier.Rozpuścić drożdże w 330ml letniej wody,wlać do miski i zagnieść ciasto.Przykryć i zostawić na 30 minut,żeby wyrosło.
-Energicznie wygniatać i uderzać ciasto przez 10 minut na posypanym mąką blacie,aż przestanie się kleić i będzie elastyczne.Można też dodać nieco mąki,lecz tylko tyle ,by ciasto przestało być lepkie.
-Uformować z ciasta kulę .Przykryć i pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia,aż jej objętość się podwoi.
-Ponownie wygniatać ciasto przez 2-3 minuty.Utoczyć z niego wałek i podzielić na 10 części.Każdy kawałek rozwałkować na placek grubości 1/2 cm i pozostawić pod przykryciem na 30 minut.
-Rozgrzać piekarnik do 230 stop.C. Blacha przed pieczeniem też powinna się rozgrzać .Gdy będzie gorąca ,wyjąć ją i wyłożyć papierem do pieczenia.Ułożyć 5 placków na jednej blasze,piec 8-10 minut,aż staną się blado brązowe.Wyjąć pieczywo z piekarnika i wyłożyć na drucianą podstawkę.Upiec pozostałe placki

Chleb pitta ,to syryjski chleb.Placek z mąki jęczmiennej albo pszennej,popularny na Bliskim Wschodzie.Przecina się go do połowy,a dalszą część rozrywa.To co włożymy do środka ,to już nasza inwencja . Podobne chlebki mają w swoim menu wszelkiego rodzaju pizzerie i nie tylko. Do chlebka można dodawać najróżniejsze warzywa ,mięsa ,parówki lub sosy.


Meksykańskie placki tortilla przepis na 10 sztuk.

Składniki:250g mąki i jeszcze trochę do posypania blatu;60g smalcu wieprzowego;1 łyżka soli.

Przygotowanie:Wsypać mąkę do miski.Smalec pokroić w kawałki,dodać do miski i koniuszkami palców równomiernie rozetrzeć go z mąką.Dodać sól oraz 130ml ciepłej wody i całość zagnieść na gładkie ciasto.
-Blat kuchenny cienko posypać mąką.Wyłożyć ciasto na blat i zagniatać przez 2-3 minuty.Uformować z niego kulę,zawinąć w folię i odłożyć na około 1 godzinę w chłodne miejsce.
-Z kuli utoczyć wałek i podzielić na 10 równych części.Z każdej z nich ugnieść kulkę ,położyć na posypanym mąką blacie i rozwałkować placek o średnicy 15 cm.
-Układać placki jeden na drugim,przekładając arkuszami papieru do pieczenia.Wybierajcie papier brązowy ,jest lepszego gatunku i nie przywiera do ciasta
-Rozgrzać bardzo mocno żeliwną patelnię.Piec na niej tortille po 20-30 sekund z każdej strony,aż na wierzchu pojawią się bąble,a powierzchnia lekko zbrązowieje.
-Gotowe tortille składać jedną na drugiej na talerzu,przykrywając ściereczką ,by nie wystygły.Podawać na ciepło.

Placki tortille ,to cienkie kukurydziane placki z Meksyku.Podaje się je jako dodatek do potraw z dużą ilością sosu lub zawija w nie mięso,warzywa ,albo samą fasolę .Służą jako chleb ,talerz i łyżka jednocześnie  :P


Pieczenie jest łatwe -wyd.Reader's Digest

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #56 dnia: 11 Cze, 2010, 18:22:13 »
Ciastka ze skwarek po podlasku

Składniki:25 dag skwarek;1 jajko;1 żółtko ;3/4 szklanki cukru;proszek do pieczenia ;mąka;olejek zapachowy.

Przygotowanie:Skwarki przepuścić przez maszynkę do mięsa.Dosypać mąki w zależności od wilgotności skwarek,dodać pozostałe składniki i zagniatać.Ciasto ma być w miarę twarde.Następnie założyć na maszynkę do mięsa specjalną foremkę i przepuszczać przez nią ciasto.Ucinać po 5-7 cm.Upiec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Gryczannik-przepis pochodzi ze wschodniego Podlasia

Składniki:50 dag ziemniaków;4 szklanki mąki gryczanej;1/2 szklanki mleka;3 łyżki cukru;sól;drożdże.

Przygotowanie:Ugotowane ziemniaki przetrzeć przez sito ,wsypać mąkę gryczaną ,wlać pół szklanki ciepłego mleka i trochę drożdży,dodać szczyptę soli i cukier;wymieszać to wszystko i odstawić do wyrośnięcia.Ciasto musi być tak gęste ,jak na racuchy.Jeżeli jest za rzadkie ,dosypać trochę mąki.Ciasto wyłożyć do przygotowanej blachy i upiec w gorącym piekarniku.Podawać na zimno,jak zwykłe ciasto lub bułkę.


Kurhil -to mało znane ciasto,przyrządzane w niektórych okolicach Podlasia.

Składniki:50 dag ryżu lub makaronu ,najlepiej drobnego;5 jaj;10 dag margaryny lub masła;12 dag cukru;aromat;sok z cytryny;cukier waniliowy;bakalie.

Przygotowanie:Makaron lub ryż podgotować.Długą formę lub prodiż wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub mąką.Żółtka utrzeć z cukrem ,dodać sok z cytryny lub aromat.Z białek ubić pianę i wymieszać z pozostałymi składnikami.Masę wyłożyć do formy i upiec w piekarniku.Podawać ciepłe.


Racuszki po Podlasku

Składniki:1 kg marchwi;5 dag mąki;1 jajko;10 dag smalcu;szczypta proszku do pieczenia;sól.

Przygotowanie:Marchew umyć ,obrać,opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych otworach.Dodać jajo,mąkę,proszek do pieczenia i sól.Wymieszać ,formować okrągłe placuszki i smażyć do zrumienienia.Podawać ze śmietaną,cukrem lub dżemem.


Sołodusze Podlaskie

Składniki:0,5 kg mąki żytniej;cukier do smaku.

Przygotowanie:Żytnią mąkę razową zalać 0,5 l wody i dobrze zamieszać.Zagotować 1,5 l wody i wlać ją do ciasta mieszając.Po 24 godzinach postawić garnek na małym ogniu i mieszać ,aby się nie przypaliło.Osłodzić do smaku i podawać.


Kuchnia Polska Regionalna-Podlasia

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #57 dnia: 21 Cze, 2010, 17:01:24 »
Jeszcze znalazłam w powyższej książce :

Galaretka podlaska z herbaty

-Rozpuścić pół pudełka żelatyny w takiej ilości wody ,aby ją ledwie przykryła.Zrobić bardzo mocną herbatę .Na 2 litry tej herbaty wsypać filiżankę cukru.Gdy się cukier rozpuści ,zmieszać herbatę z żelatyną,po czym przecedzić i ponalewać w foremki,które należy postawić na lodzie.Galaretkę tę podawać należy bardzo zimną,a osobno podać do niej śmietanę i cukier.


Galareta z wina

-Cukier zalać winem i zagotować .Wrzucić żelatynę namoczoną w zimnej wodzie i lekko wyciśniętą.Wycisnąć sok z cytryn,przecedzić ,wymieszać i wlać do formy.Zostawić do ostygnięcia i stwardnienia.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #58 dnia: 16 Sie, 2010, 17:25:23 »
Biedronka-owocowe ciasto na letni podwieczorek

Składniki: Ciasto jasne:1 jajko;3 szklanki mąki pszennej;kostka margaryny Kasi lub masła;1 szklanka cukru.Ciasto ciemne:3 jajka;1 szklanka gęstej śmietany;1/2 szklanki cukru;2 łyżeczki kakao;1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia.Krem:1/2 litra mleka;kostka margaryny lub masła;cukier waniliowy;szklanka cukru;2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej;2 łyżki mąki pszennej.

Przygotowanie:Ciasto ciemne:ubij białka,dodaj żółtka,cukier i resztę składników.Ciasto jasne zagnieść i włóż na 30 minut do zamrażalnika.Następnie należy zetrzeć ciasto jasne i wymieszać z ciemnym.Pieczemy około godziny.
Krem: Zagotuj połowę mleka z cukrem zwykłym i waniliowym.Dodaj rozmieszane w pozostałym mleku mąki.Gotuj  do zgęstnienia.Ucieraj dowolny tłuszcz,powoli dodając ostudzony budyń.Do masy można dodać owoce.Wyłóż masę na ciasto.Na wierzchu ułóż owoce. W szklance wody rozpuść galaretkę,kiedy lekko stężeje,wylej ją na ciasto.Wstaw na parę godzin do lodówki.


Szarlotka królewska

Składniki:3 szklanki mąki;1/2 szklanki cukru;250g margaryny lub masła;1 opakowanie cukru waniliowego;2 łyżki proszku do pieczenia;2 łyżki kakao. Na masę: 1 kg jabłek,cynamon.  Na pianę:5 białek ;1 szklanka cukru.

Przygotowanie:Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito na stolnicę,posiekać z tłuszczem;dodać żółtka;cukier; i cukier waniliowy-zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na trzy części.Do jednej z nich dodajemy kakao i wyrabiamy.Wszystkie części zawinąć w folię -każdą oddzielnie i włożyć na godzinę do lodówki.
Jedną część jasnego ciasta rozwałkować i przenieść do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy.Jabłka zetrzeć na dużych oczkach i rozłożyć na cieście i posypać cynamonem.Na warstwę jabłeczną zetrzeć na tarce również na dużych oczkach drugą część jasnego ciasta.Białka ubić na sztywną pianę,w połowie ubijania dodając po trochu cukier .Nałożyć na ciasto.Ciasto kakaowe zetrzeć na tarce bezpośrednio na pianę z białek. Piec około godziny i 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #59 dnia: 23 Sie, 2010, 16:29:20 »
Morele w alkoholu

Składniki:300g moreli;pół szklanki cukru;1/3 szklanki spirytusu;4 gałki lodów waniliowych;łyżka płatków migdałowych.

Przygotowanie:Umyte morele nakłuj widelcem i włóż na chwilę do wrzątku,potem opłucz pod zimną wodą.Zdejmij skórkę,przekrój na pół i usuń pestkę.Owoce włóż do szklanego słoja,zasyp cukrem,zakręć wieczko i odstaw na 2-3 dni.Gdy morele puszczą sok,dolej alkohol w proporcji 1 część alkoholu na 2 części soku.Zamknij ,odstaw na kilka dni.Gotowe owoce podawaj z lodami,posyp płatkami migdałów.

Jednym słowem,aby uraczyć się w niedzielę -pracę nad deserem rozpocznij już w poniedziałek  :P


Malinowa babka

Składniki:450g mąki pszennej;50g budyniu malinowego;kostka margaryny lub masła;130g śmietanki;200g cukru;szczypta soli;5 jajek;łyżeczka proszku do pieczenia;szklanka mleka;opakowanie- 250g serka homogenizowanego.

Przygotowanie:Tłuszcz utrzyj na puszystą masę z cukrem i szczyptą soli.Potem ,ciągle ucierając,dodawaj po jednym jajku i Łyżce mąki ,a następnie śmietankę,resztę maki,budyń i wlej wszystko do wysmarowanej tłuszczem foremki.Piecz ok.60 minut w temperaturze 175 stopni C.Na przestudzone ciasto nałóż masę z serka i malin,posyp owocami.