Chlebki pitta przepis na 10 sztuk.
Składniki:500g mąki pszennej i odrobinę do posypania blatu;1 łyżeczka soli;1/2 łyżeczka cukru;42g drożdży.
Wykonanie :Wymieszać w misce mąkę ,sól i cukier.Rozpuścić drożdże w 330ml letniej wody,wlać do miski i zagnieść ciasto.Przykryć i zostawić na 30 minut,żeby wyrosło.
-Energicznie wygniatać i uderzać ciasto przez 10 minut na posypanym mąką blacie,aż przestanie się kleić i będzie elastyczne.Można też dodać nieco mąki,lecz tylko tyle ,by ciasto przestało być lepkie.
-Uformować z ciasta kulę .Przykryć i pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia,aż jej objętość się podwoi.
-Ponownie wygniatać ciasto przez 2-3 minuty.Utoczyć z niego wałek i podzielić na 10 części.Każdy kawałek rozwałkować na placek grubości 1/2 cm i pozostawić pod przykryciem na 30 minut.
-Rozgrzać piekarnik do 230 stop.C. Blacha przed pieczeniem też powinna się rozgrzać .Gdy będzie gorąca ,wyjąć ją i wyłożyć papierem do pieczenia.Ułożyć 5 placków na jednej blasze,piec 8-10 minut,aż staną się blado brązowe.Wyjąć pieczywo z piekarnika i wyłożyć na drucianą podstawkę.Upiec pozostałe placki
Chleb pitta ,to syryjski chleb.Placek z mąki jęczmiennej albo pszennej,popularny na Bliskim Wschodzie.Przecina się go do połowy,a dalszą część rozrywa.To co włożymy do środka ,to już nasza inwencja . Podobne chlebki mają w swoim menu wszelkiego rodzaju pizzerie i nie tylko. Do chlebka można dodawać najróżniejsze warzywa ,mięsa ,parówki lub sosy.Meksykańskie placki tortilla przepis na 10 sztuk.
Składniki:250g mąki i jeszcze trochę do posypania blatu;60g smalcu wieprzowego;1 łyżka soli.
Przygotowanie:Wsypać mąkę do miski.Smalec pokroić w kawałki,dodać do miski i koniuszkami palców równomiernie rozetrzeć go z mąką.Dodać sól oraz 130ml ciepłej wody i całość zagnieść na gładkie ciasto.
-Blat kuchenny cienko posypać mąką.Wyłożyć ciasto na blat i zagniatać przez 2-3 minuty.Uformować z niego kulę,zawinąć w folię i odłożyć na około 1 godzinę w chłodne miejsce.
-Z kuli utoczyć wałek i podzielić na 10 równych części.Z każdej z nich ugnieść kulkę ,położyć na posypanym mąką blacie i rozwałkować placek o średnicy 15 cm.
-Układać placki jeden na drugim,przekładając arkuszami papieru do pieczenia.
Wybierajcie papier brązowy ,jest lepszego gatunku i nie przywiera do ciasta-Rozgrzać bardzo mocno żeliwną patelnię.Piec na niej tortille po 20-30 sekund z każdej strony,aż na wierzchu pojawią się bąble,a powierzchnia lekko zbrązowieje.
-Gotowe tortille składać jedną na drugiej na talerzu,przykrywając ściereczką ,by nie wystygły.Podawać na ciepło.
Placki tortille ,to cienkie kukurydziane placki z Meksyku.Podaje się je jako dodatek do potraw z dużą ilością sosu lub zawija w nie mięso,warzywa ,albo samą fasolę .Służą jako chleb ,talerz i łyżka jednocześnie
Pieczenie jest łatwe -wyd.Reader's Digest