Drożdżowa babka kokosowa
Składniki na ciasto:-250g mąki;20g drożdży;3/4 l mleka;65 g cukru;50g masła;3 żółtka; 1 łyżka cukru waniliowego;2 krople esencji kokosowej;szczypta soli;100g wiórków kokosowych.
Składniki na lukier:-200g cukru pudru;3 łyżki rumu;sok z cytryny;1 łyżka stopionego masła; 50g wiórków kokosowych.
Przygotowanie:-Drożdże rozterzeć z 1 łyżką cukru,zalać ciepłym mlekiem,dodać 100g mąki,wymieszać,przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
--Gdy rozczyn podwoi objętość,dodać żółtka utarte z cukrem,resztą mąki,cukier waniliowy,wiórki kokosowe,esencję i szczyptę soli.Wyrabiać aż utworzą się pęcherzyki.Gdy ciasto zacznie odstawać od ręki stopniowo wlewać roztopione masło i krótko wyrobić.
--Formę na babkę wysmarować masłem i napełnić ciastem.Odstawić do ponownego wyrośnięcia.Babkę piec w temp.180 stop.C około 50 minut.
--Rozetrzeć cukier z rumem i sokiem z cytryny,a następnie z masłem i tak przyrządzonym lukrem posmarować przestudzoną babkę.Posypać wiórkami kokosowymi.
Cytrynowa babka biszkoptowa-
Składniki na ciasto:-150g mąki pszennej;150g mąki ziemniaczanej;200g masła;250g cukru;1 op.cukru waniliowego;2 limonki;6 jajek;1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na lukier:-150g cukru pudru;1/2 cytryny;2 łyżki rumu.
Przygotowanie- Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
--Do dużej miski przesiać mąkę ziemniaczaną i pszenną,dodać proszek do pieczenia i całość wymieszać.
--Masło rozpuścić i schłodzić .Limonki sparzyć i wycisnąć z nich sok.Do mąki dodać rozpuszczone masło i sok z limonek.Następnie po łyżce dodawać masę jajeczną ,cały czas miksując .
--Formę keksówkę natłuścić i obsypać mąką.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stop C.
--Ciasto wlać do formy i piec około 45 min.Po wyjęciu wystudzić.
--Cukier puder utrzeć z sokiem z połówki cytryny i rumem na lśniącą masę.Lukrem polać wystudzone ciasto.-Można użyć kolorowej posypki do dekoracji ciasta.
Babka orzechowa-
Składniki:-6 jajek;1 szklanka cukru;skórka z połowy cytryny;100g masła;2 łyżki zmiksowanych pistacji;1 łyżeczka proszku do pieczenia;starta gałka muszkatołowa;10 łyżek mąki pszennej;2/3 szklanki startych biszkoptów;tłuszcz do wysmarowania formy.
Przygotowanie:-Jajka utrzeć z cukrem i ze startą skórką cytryny.Dodać masło ,ucierając .
---Wsypać migdały,pistacje ,proszek do pieczenia,szczyptę gałki ,mąkę ,biszkopty-wymieszać.
---Formę posmarować tłuszczem ,nałożyć ciasto.
Piec 50 minut w temp.180 stop.C.
Babka jogurtowa
Składniki:-2 małe kubeczki jogurtu naturalnego;3 jajka;2 kubeczki po jogurcie cukru;3 kubeczki po jogurcie mąki;niepełny kubeczek po jogurcie oleju; 3 łyzeczki proszku do pieczenia;1 op.cukru waniliowego;tłuszcz i tarta bułka do foremki.
Przygotowanie:- Składniki wymieszać,przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką formy;piec w tem.180 stop.C przez okpło siedemdziesiąt minut.
Babka wykwintna
Składniki:- 3 szklanki mąki pszennej;2/3 szklanki mleka;50g drożdży;15 żółtek;2/3 szklanki cukru;150g masła;szczypta soli;30g migdałów;50 g rodzynków;1/2 laski wanilii lub 1 op.cukru waniliowego;3 białka;3 łyżki spirytusu;szczypta szafranu lub kurkumy.
Przygotowanie:-
--Połowę mąki zaparzyć wrzącym mlekiem [3 łyżki mleka zostawić] dokładnie rozetrzeć ,zostawić do wystygnięcia.
--Drożdże rozmieszać z pozostałym mlekiem,wlać do zaparzonej mąki.
--Żółtka utrzeć z cukrem na gęstą masę.Gdy zaczyn podrośnie dodać żółtka,rozpuszczone letnie masło,resztę mąki i sól.Starannie wyrobić ciasto.
--Migdały sparzyć,obrać ze skórki i posiekać.
--Rodzynki umyć,sparzyć,osączyć.
--Wanilię posiekać [jeśli mamy ją w lasce]
--Z białek ubić sztywną pianę.
--Pod koniec wyrabiania do ciasta dodać migdały,rodzynki,spirytus wymieszany z szafranem lub kurkumą,pianę i wanilię.
--Formę do pieczenia wysmarować masłem ,wysypać mąką i napełnić ciastem do 1/3 wysokości.Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
--Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.200 stop.C i piec przez około 60 minut.
--Po przestudzeniu wyjąć ciasto.Dowolnie udekorować.
Keks z bakaliami -tradycyjny
Składniki :-300g mąki ;100g masła;200g cukru;4 jajka;2 łyżeczki proszku do pieczenia;100g rodzynków;100g migdałaów;50g skórki pomarańczowej;50g suszonych moreli;50 g daktyli ;szczypta soli.
Przygotowanie:-Morele ,daktyle drobno posiekać i z pozostałymi bakaliami obtoczyć dokładnie w mące.
--Masło utrzeć z cukrem na białą pianę.Do masła dodawać po jednym żółtku,cały czas ucierając.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do masy,nie przerywając ucierania.Na koniec dodać obtoczone w mące bakalie.
--Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.Dodać do masy i delikatnie wymieszać.Formę keksową wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub tartą bułką.Przełożyć do niej ciasto i piec około 50 minut w temp.180 stopni C.