Autor Wątek: Ciasta i desery - zbiór przepisów  (Przeczytany 69903 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Kwi, 2009, 21:00:01 »
Drożdżowa babka kokosowa

   Składniki na ciasto:-250g mąki;20g drożdży;3/4 l mleka;65 g cukru;50g masła;3 żółtka; 1 łyżka cukru waniliowego;2 krople esencji kokosowej;szczypta soli;100g wiórków kokosowych.

   Składniki na lukier:-200g cukru pudru;3 łyżki rumu;sok z cytryny;1 łyżka stopionego masła; 50g wiórków kokosowych.


 Przygotowanie:-Drożdże rozterzeć z 1 łyżką cukru,zalać ciepłym mlekiem,dodać 100g mąki,wymieszać,przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
--Gdy rozczyn podwoi objętość,dodać żółtka utarte z cukrem,resztą mąki,cukier waniliowy,wiórki kokosowe,esencję i szczyptę soli.Wyrabiać aż utworzą się pęcherzyki.Gdy ciasto zacznie odstawać od ręki stopniowo wlewać roztopione masło i krótko wyrobić.
--Formę na babkę wysmarować masłem i napełnić ciastem.Odstawić do ponownego wyrośnięcia.Babkę piec w temp.180 stop.C około 50 minut.
--Rozetrzeć cukier z rumem i sokiem z cytryny,a następnie z masłem i tak przyrządzonym lukrem posmarować przestudzoną babkę.Posypać wiórkami kokosowymi.


Cytrynowa babka biszkoptowa-
  Składniki na ciasto:-150g mąki pszennej;150g mąki ziemniaczanej;200g masła;250g cukru;1 op.cukru waniliowego;2 limonki;6 jajek;1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

   Składniki na lukier:-150g cukru pudru;1/2 cytryny;2 łyżki rumu.

 Przygotowanie- Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
--Do dużej miski przesiać mąkę ziemniaczaną i pszenną,dodać proszek do pieczenia i całość wymieszać.
--Masło rozpuścić i schłodzić .Limonki sparzyć i wycisnąć z nich sok.Do mąki dodać rozpuszczone masło i sok z limonek.Następnie po łyżce dodawać masę jajeczną ,cały czas miksując .
--Formę keksówkę natłuścić i obsypać mąką.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stop C.
--Ciasto wlać do formy i piec około 45 min.Po wyjęciu wystudzić.
--Cukier puder utrzeć z sokiem z połówki cytryny i rumem na lśniącą masę.Lukrem polać wystudzone ciasto.-Można użyć kolorowej posypki do dekoracji ciasta.



Babka orzechowa-

  Składniki:-6 jajek;1 szklanka cukru;skórka z połowy cytryny;100g masła;2 łyżki zmiksowanych pistacji;1 łyżeczka proszku do pieczenia;starta gałka muszkatołowa;10 łyżek mąki pszennej;2/3 szklanki startych biszkoptów;tłuszcz do wysmarowania formy.

  Przygotowanie:-Jajka utrzeć z cukrem i ze startą skórką cytryny.Dodać masło ,ucierając .
---Wsypać migdały,pistacje ,proszek do pieczenia,szczyptę gałki ,mąkę ,biszkopty-wymieszać.
---Formę posmarować tłuszczem ,nałożyć ciasto.
Piec 50 minut w temp.180 stop.C.



Babka jogurtowa

   Składniki:-2 małe kubeczki jogurtu naturalnego;3 jajka;2 kubeczki po jogurcie cukru;3 kubeczki po jogurcie mąki;niepełny kubeczek po jogurcie oleju; 3 łyzeczki proszku do pieczenia;1 op.cukru waniliowego;tłuszcz i tarta bułka do foremki.

   Przygotowanie:- Składniki wymieszać,przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką formy;piec w tem.180 stop.C przez okpło siedemdziesiąt minut.


Babka wykwintna

Składniki:- 3 szklanki mąki pszennej;2/3 szklanki mleka;50g drożdży;15 żółtek;2/3 szklanki cukru;150g masła;szczypta soli;30g migdałów;50 g rodzynków;1/2 laski wanilii lub 1 op.cukru waniliowego;3 białka;3 łyżki spirytusu;szczypta szafranu lub kurkumy.

Przygotowanie:-
--Połowę mąki zaparzyć wrzącym mlekiem [3 łyżki mleka zostawić] dokładnie rozetrzeć ,zostawić do wystygnięcia.
--Drożdże rozmieszać z pozostałym mlekiem,wlać do zaparzonej mąki.
--Żółtka utrzeć z cukrem na gęstą masę.Gdy zaczyn podrośnie dodać żółtka,rozpuszczone letnie masło,resztę mąki i sól.Starannie wyrobić ciasto.
--Migdały sparzyć,obrać ze skórki i posiekać.
--Rodzynki umyć,sparzyć,osączyć.
--Wanilię posiekać [jeśli mamy ją w lasce]
--Z białek ubić sztywną pianę.
--Pod koniec wyrabiania do ciasta dodać migdały,rodzynki,spirytus wymieszany z szafranem lub kurkumą,pianę i wanilię.
--Formę do pieczenia wysmarować masłem ,wysypać mąką i napełnić ciastem do 1/3 wysokości.Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
--Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.200 stop.C i piec przez około 60 minut.
--Po przestudzeniu wyjąć ciasto.Dowolnie udekorować.



Keks z bakaliami -tradycyjny

Składniki :-300g mąki ;100g masła;200g cukru;4 jajka;2 łyżeczki proszku do pieczenia;100g rodzynków;100g migdałaów;50g skórki pomarańczowej;50g suszonych moreli;50 g daktyli ;szczypta soli.

Przygotowanie:-Morele ,daktyle drobno posiekać i z pozostałymi bakaliami obtoczyć dokładnie w mące.
--Masło utrzeć z cukrem na białą pianę.Do masła dodawać po jednym żółtku,cały czas ucierając.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do masy,nie przerywając ucierania.Na koniec dodać obtoczone w mące bakalie.
--Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.Dodać do masy i delikatnie wymieszać.Formę keksową wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub tartą bułką.Przełożyć do niej ciasto i piec około 50 minut w temp.180 stopni C.
« Ostatnia zmiana: 30 Wrz, 2010, 18:01:14 wysłana przez the_mask »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #31 dnia: 07 Kwi, 2009, 00:30:45 »
Sernik wiedeński

Składniki:- 1 kg sera trzykrotnie mielonego;8 jajek; 100g rodzynek;1 płaska łyżeczka skórki kandyzowanej;300g cukru;2 łyżki mąki ziemniaczanej;200g masła;1 op.cukru waniliowego;masło i tarta bułka do formy;cukier puder do posypania.

Przygotowanie:-
--Rodzynki zalać wrzątkiem .Gdy spęcznieją osączyć i oprószyć mąką [nie opadną na spód]
--Żółtka utrzeć z cukrem,dodać mąkę ziemniaczaną ,miękkie masło i cukier waniliowy.Masę jajeczną dodawać po trochu do sera,cały czas mieszając.Na koniec dodać rodzynki ,skórkę pomarańczową.Całość delikatnie wymieszać.
--Nagrzać piekarnik do 160 stop.C .Okrągłą tortownicę lub średnią blaszkę wysmarować masłem i obsypać tartą bułką.
--Białka ubić na sztywną pianę [dodać szczyptę soli ,białka się lepiej ubiją]Połączyć z masą serową i wymieszać bardzo delikatnie.Włożyć do blaszki i piec około 1.5 godziny.
--Ostudzony sernik posypać cukrem pudrem.

Ja na spód blaszki wykładam herbatniki ''Petit-Bery''


Tort serowy

Składniki na ciasto:125g masła;1 1/3 szklanki mąki pszennej;1 łyżeczka proszku do pieczenia;1/2 szklanki cukru pudru,3 łyżki kakao.
Masa serowa:300 g krówek;1 szklanka mleka;800g półtustego sera;5 jajek;1 szklanka cukru pusru;aromat śmietnkowy.
Ponadto:tłuszcz do wysmarowania tortownicy,mąka do jej posypania;orzechy.

Przygotowanie:
Ciasto:Masło roztopić,mąkę przesiać ,cukier i kakao wymieszać,połączyć z wystudzonym masłem.

Masa serowa:Krówki rozpuścić w garnuszku z dodatkiem 1/4 szklanki mleka,ser zemleć ,jajka utrzeć z cukrem,dodać ser i aromat.Wlać pozostałe mleko,dodać połowę masy krówkowej.Dokładnie zmiksować.

Tort serowy:Tortownicę natłuścić,posypać mąką.Ciastem wyłożyć dno tortownicy,lekko docisnąć .Masę serową wyłożyć na ciasto. Piec około 55-60 minut w temp.180 stop.C.
Po przestudzeniu wyłożyć orzechami i zalać resztą masy krówkowej.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #32 dnia: 07 Kwi, 2009, 17:55:37 »
Sernik na zimno

Składniki na biszkopt:-5 jajek;6 łyżek cukru;1 op.cukru waniliowego;3/4 szklanki mąki pszennej;1 łyzeczka proszku do pieczenia.

Masa serowa:-4 żółtka;1 szklanka cukru;250g masła;500g serka homogenizowanego [może być waniliowy];1 szklanka mleka ;3 łyżki żelatyny.

Na wierzch sernika:- 2 op.galaretki truskawkowej;tłuszcz do wysmarowania blaszki;bułka tarta.

Sposób przyrządzenia:-Biszkopt- Ubić sztywną pianę z białek,dodając cukier--Połączyć pianę z zółtkami,wsypać mąkę z proszkiem,lekko wymieszać.Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką blachę o wymiarach 25 x25 cm. Piec 30 minut w temp.180 stopni C.
Masa serowa:- Żółtka ,cukier i masło utrzeć,dodać serek ,przegotowane ,ostudzone mleko.Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody,wlać do masy i wymieszać.
Sernik na zimno:- Masę serową zalać na ostudzony biszkopt w blaszce.Galaretki przygotować według przepisu podanego na opakowaniu. Tężejącą galaretkę wylać na masę ,wstawić do lodówki.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Maj, 2009, 00:24:08 »
Szarlotka Jagodowa- jeszcze trochę ,a będziemy cieszyć się świerzymi jagodami,dlatego wrzucam ten przepis

Składniki- 3 szklanki mąki ;kostka masła ;4 jaja;szklanka cukru;2 łyżeczki proszku do pieczenia;cukier waniliowy;2 łyżki gęstej śmietany; 3 szklanki jagód; 10dag wiórków kokosowych;tłuszcz do formy.

Przygotowanie-Masło zagnieść z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia,cukrem,żółtkami,cukrem waniliowym i śmietaną.
--Ciasto podzielić na dwie części ;jedną porcję rozwałkować ,ułożyć w formie,lekko zapiec; drugą połowę zamrozić .
--Na podpieczone ciasto wsypać jagody .
--Następnie ubić pianę z czterech białek;do piany wsypać wiórki kokosowe,wymieszać ,wylać na jagody.
--Oziębione ciasto zetrzeć na tarce ,posypać nim wierzch placka .
--Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stop.C.

Wierzch placka ostudzony można dowolnie udekorować np.bitą śmietaną i jagodami.


Ciasta ,ciasteczka i desery- Prószyński i S-ka

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Maj, 2009, 15:54:21 »
Zapiekanka z owocami -[rabarbar i truskawki]

Składniki -40 dag rabarbaru;4 łyżki cukru;2 jaja;2 ałyżki masła;50 dag białego sera;cukier waniliowy;skórka otarta z cytryny;6 łyżek kaszki manny;szczypta proszku do pieczenia;20 dag truskawek;2 łyżki konfitury truskawkowej;tłuszcz do formy.

Przygotowanie- Rabarabar oczyścić ,opłukać ,pokroić na kawałki-obgotować w niedużej ilości wody przez 2 minuty.Osączyć ,wymieszać z czubatą łyżką cukru.
-Jajka rozbić,oddzielić białka ,ubić je na sztywną pianę.
-Miękki tłuszcz utrzeć na puszystą masę ,wymieszać z serem,resztą cukru,cukrem waniliowym i skórką z cytryny;dodać pianę oraz rabarbar-ostrożnie wymieszać.
-Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.Piec w temperaturze 200 stop.C przez 50-60 min.
-Truskawki umyć ,oczyścić ,przekroić na połówki ;konfiturę podgrzać ,zanurzyć w niej truskawki.Udekorować nimi zapiekankę.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #35 dnia: 01 Gru, 2009, 22:25:47 »
Piernik z kawą

Składniki :50dag mąki ;25 dag miodu;1/2 szklanki cukru;ćwierć szklanki bardzo mocnej kawy;ćwierć szklanki gęstej śmietany;10 dag margaryny;łyżka oliwy;3/4 torebki przyprawy do piernika;2 jaja;1 żółtko;1,5 łyżeczki sody;bakalie- suszone figi,orzechy włoskie;polewa czekoladowa.

Przygotowanie:Mąkę przesiać ,dodać miękką margarynę ,sodę rozprowadzić w odrobinie wody,pozostałe składniki ,pokrojone bakalie.Dokładnie wszystko połączyć i wyrobić. Pozostawić w cieple ,na co najmniej 8 godzin-aby ciasto dojrzało.
Długą foremkę keksową -lub 2 krótkie,posmarować masłem i posypać mąką lub tartą bułką.Napełnić ciastem i wstawić do nagrzanego piekarnika .Piec w temperaturze około 180 stopni C.;piec ,aż ciasto zacznie odstawać od ścianki blaszki. Ostudzony piernik oblać dowolną polewą czekoladową i udekorować.


Ozdoby na choinkę Na 160 sztuk

Składniki :200 g masła;500 g miodu;250 g cukru;1 opakowanie przypraw do pierników;15 g kakao;1,2 kg mąki ;1 op.proszku do pieczenia;szczypta soli;2 jajka ;2 białka; 300 g cukru pudru; czerwony ,niebieski i żółty barwnik spożywczy;kolorowe groszki lub posypka;posypka do blachy ;masło.

Przygotowanie:  Masło ,miód ,cukier,przyprawę do pierników,kakao wymieszać i zagotować w rondelku,stale mieszając . Odstawić do wystygnięcia.
-Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę .Razem z solą i jajami dodać do masy miodowej.Zagnieść ciasto. Ciasto wyrobić początkowo łyżką ,a później rękoma. Uformować kulę ,owinąć w folię aluminiową i pozostawić w temperaturze pokojowej na noc.
-Natłuścić jedną lub dwie blachy .Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.Rozwałkować ciasto na posypanej stolnicy ,na grubość 4 mm,wycisnąć foremkami małe ciasteczka i piec na środkowym poziomie przez 15 minut.
-Po upieczeniu zdjąć ciasteczka ,używając do tego szerokiego noża i ułożyć na podstawce ,aby wystygły.
-Ubić białka na sztywną pianę ,dodając powoli tyle przesianego cukru pudru ,aby powstał gęsty lukier. Lukier podzielić na trzy części i każdą zabarwić innym kolorem-barwnikiem .
-Z pergaminu skręcić małe stożki,napełnić je kolorowym lukrem, obciąć koniuszki i wyciskać lukier na ciasteczka.Ozdobić ciasteczka kolorowymi groszkami i posypką.

Ciasteczka odpowiednio ozdobione np. imieniem kogoś bliskiego ,pięknie zapakowane -mogą być prezentem. Mogą również posłużyć jako wizytówki przypięte do upominków.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #36 dnia: 01 Gru, 2009, 23:27:39 »
Piernik wylewany

Składniki:3 szklanki mąki ;1/2 kostki margaryny ;1 szklanka cukru; 2 jaja;słoiczek dżemu o dowolnym smaku;duże opakowanie przyprawy do pierników;3 łyżeczki sody;2 łyżeczki kakao;szklanka mleka.

Przygotowanie: Margarynę ,jaja,cukier utrzeć . Mąkę ,przyprawę do pierników ,sodę i kakao wymieszać .Do utartej margaryny ,jaj oraz cukru stopniowo dodawać sypkie składniki i mieszając -dolewać mleko i dodawać dżem. Ciasto dobrze utrzeć i wylać na blachę. Gdy się upiecze ,można polać polewą i posypać wiórkami .

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #37 dnia: 16 Gru, 2009, 17:16:13 »
Piernik z owocami

Składniki:150g łuskanych orzechów;250 g suszonych moreli;200g kandyzowanej skórki pomarańczowej;200 g mąki;1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia;po 1/2 łyżeczki cynamonu,kardamonu i zmielonych gożdzików;100 g masła;50g syropu owocowego;3 jajka;3 łyżki rumu.

Przygotowanie:Orzechy i morele drobno pokroić .Wymieszać z kandyzowaną skórką pomarańczową.
-Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami.Połowę mąki dodać do mieszanki owocowo-orzechowej i wymieszać. Masło utrzeć z syropem owocowym.Dodać jajka ,resztę mąki i rumu. Utrzeć na pulchną masę.Na koniec dodać mąkę z owocami-wymieszać.Ciasto musi być gęste,by owoce nie opadły na dno.
-Ciasto przełożyć do formy keksówki ,piec około 75-80 minut.Upieczone ciasto ostudzić ,zawinąć w folię i odstawić na minimum 3 dni.

Dekoracja piernika dowolna,można polać lukrem lub polewą czekoladową .Osobiście wolę to drugie.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #38 dnia: 20 Gru, 2009, 23:58:17 »
Rogaliki z makiem -na 10-12 sztuk

Składniki :2,5 szklanki mąki ;25 dag masła;1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;2 żółtka;łyżka śmietany 22%;szklanka cukru pudru;zmielone orzechy lub gruby cukier do posypania;sól; puszka masy makowej .
Lukier:szklanka cukru pudru;2 łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie :Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem,dodać cukier puder,szczyptę soli,żółtka i śmietanę .Zarobić ciasto i szybko zagnieść ,zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
-Następnie rozwałkować ciasto na placek o grubości 1,2 cm,pokroić na kwadraty 15 cm .Każdy kwadrat przekroić po przekątnej tak,by powstały trójkąty .Smarować je masą makową i zwijać ,formując rogaliki.
-Ułożyć rogaliki na blasze ,lekko posypanej mąką ,piec około 20 minut w temp. 200 stopni.
-Cukier utrzeć z sokiem z cytryny  oraz z 1-2 łyżkami gorącej wody ,na lukier.Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu rogaliki posmarować lukrem,a następnie posypać orzechami lub grubym cukrem

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #39 dnia: 25 Sty, 2010, 15:32:26 »
Niebo

Składniki   na ciasto: 30dag mąki;20 dag masła;pół szklanki cukru pudru;3 żółtka;łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie : Tłuszcz posiekać z mąką i cukrem,dodać żółtka i zagnieść ciasto.Podzielić je na dwie części i upiec dwa placki.


Składniki na masę I:75 dag jabłek ;60 dag cukru kryształu;2 łyżeczki soku cytrynowego.

Przygotowanie:Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,włożyć do rondla i dusić w piekarniku.Gdy się trochę podduszą -dodać sok cytrynowy,a kiedy będą miękkie wsypać cukier kryształ i dusić ,aż się rozpuści .Ciepłą masę rozsmarować na jednym placku,a drugim plackiem przykryć.

Składniki na masę II:25 dag orzechów ;szklanka gorącego mleka ;25 dag masła;20 dag cukru.

Przygotowanie:Orzechy zemleć i sparzyć mlekiem.Zostawić do ostygnięcia .Utrzeć masło najpierw z cukrem pudrem,a następnie z orzechami.Masą posmarować placek i wstawić do lodówki.

Polewa:7 łyżeczek wody;7 czubatych łyżeczek cukru kryształu;ćwierć kostki masła ;2 łyżki kakao.

Przygotowanie :Cukier i wodę chwilę gotować ,następnie dodać masło ,kakao i zagotować,trochę przestudzić.Polewą oblać wystudzony placek ,udekorować orzechami .Przechowywać w chłodnym miejscu.


Placek jest trochę pracochłonny ,ale naprawdę smaczny.


Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #40 dnia: 25 Lut, 2010, 15:52:50 »
Sernik z pianką

Składniki:Biszkopt:4 jajka;1/2 szklanki cukru;1 szklanka mąki pszennej;1łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa serowa:1kg białego półtłustego sera;1 op.galaretki cytrynowej;200g masła;1 niepełna szklanka cukru;4 żółtka.
Piana:1 op galaretki wiśniowej;4 białka ;8 łyżek cukru pudru.

Ponadto tłuszcz do wysmarowania blachy,papier do pieczenia.

Przygotowanie:Biszkopt:Białka ubić;dodać cukier,żółtka ,mąkę wymieszaną z proszkiem.Ciasto wlać do natłuszczonej i wyłożonej papierem foremki.Piec w temp 180 stop.C przez 25 minut.

Masa serowa:Ser zemleć /można kupić mielony /;galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody.Masło utrzeć z cukrem i żółtkami.Dodawać twaróg.Na końcu połączyć z tężejącą galaretką.

Pianka :Galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody;białka ubić na sztywno z cukrem.Dodać tężejącą galaretkę.

Wykończenie: Na ostudzony biszkopt wylać masę serową,na wierzch wyłożyć piankę i dowolnie udekorować.
Można posypać startą czekoladą , udekorować owocami lub wg własnego pomysłu.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #41 dnia: 26 Lut, 2010, 20:44:36 »
Placek serowo orzechowy

Składniki:Placek serowy:1kg białego półtłustego sera;125 g masła;3/4 szklanki cukru;1 op. Cukru waniliowego ;6 jajek;3 łyżki mąki pszennej;1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Placek orzechowy:6 jajek;14 łyżek cukru;1 op..cukru waniliowego ;200g zmielonych orzechów;1/2 szklanki mąki pszennej;1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;1 łyżeczka proszku do pieczenia;125g margaryny.
Masa budyniowa:2 szklanki mleka;2 żółtka;1 jajko;1 op.cukru waniliowego;2 łyżki cukru;1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej;1 łyżka mąki pszennej;250g margaryny.

Oprócz tego: tłuszcz do wysmarowania blaszki;papier do pieczenia w celu wyłożenia blaszki.

Przygotowanie :
Placek serowy:Ser dwukrotnie zemleć;masło utrzeć z cukrem.Dodawać po jednym żółtku,ucierając.Dodawać twaróg,ucierając.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem,ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać.Masę serową wlać do natłuszczonej i wyłożonej papierem foremki o wymiarach 25x40cm.Piec 45 minut w temp.180 stop.C
Placek orzechowy:Białka ubić na sztywną pianę;dodać cukier,żółtka ,orzechy,mąkę ,proszek do pieczenia i roztopioną margarynę.Ciasto wlać do formy.Piec w temp.170 stop.C około 30 minut.
Masa budyniowa:Szklankę mleka zagotować.W pozostałym mleku wymieszać resztę składników-bez margaryny.Dodać do gorącego mleka ,chwilę gotować.Margarynę utrzeć z ostudzonym budyniem.
Placek serowo orzechowy:Ostudzony placek orzechowy przekroić wzdłuż .Na jednym płacie ciasta rozsmarować połowę masy budyniowej.Przykryć plackiem serowym.Następnie rozsmarować pozostałą masę .Przykryć plackiem orzechowym.
Udekorować według uznania.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #42 dnia: 27 Lut, 2010, 14:53:05 »
Ciasto kawowo serowe

Składniki:
Ciasto:4 jajka;3/4 szklanki cukru;2 łyżeczki proszku do pieczenia;1 łyżeczka octu;1 szklanka maki pszennej;2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.
Masa kawowa:2 jogurty kawowe;200g serka waniliowego;6 łyżek cukru;200g śmietany;5 łyżek żelatyny.
Ponadto:Tłuszcz do wysmarowania blaszki;papier do pieczenia;300 g śmietany 36%;1 op.cukru waniliowego[16g];2 łyżki żelatyny.

Przygotowanie:

Ciasto:Białka ubić z cukrem;żółtka wymieszać z proszkiem i octem.Stopniowo dodawać do piany.Wymieszać z mąka i kawą.Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem,wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto przełożyć do blaszki.Piec 40 minut w temp.180 stop.C.
Masa kawowa:Jogurty połączyć z serkiem,cukrem,śmietaną.Dodać namoczoną w gorącej wodzie i ostudzoną żelatynę.
Ciasto kawowo-serowe:Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż.Śmietanę ubić z cukrem,wymieszać z rozpuszczoną ,ostudzoną żelatyną.Na jeden płat ciasta wyłożyć część masy.Przykryć drugim ciastem.Posmarować pozostałą masą i śmietaną .Wstawić do lodówki na kilka godzin.Udekorować dowolnie.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #43 dnia: 01 Mar, 2010, 16:01:35 »
Blok czekoladowo-bakaliowy

Składniki:250g margaryny;125ml wody;440g cukru;6 łyżek kakao;500g mleka w proszku;orzechy włoskie,laskowe,rodzynki;pokruszone herbatniki lub wafle.

Przygotowanie:Wodę ,cukier i margarynę zagotować;kakao i mleko w proszku wymieszać razem,po czym ,ciągle mieszając,wlewać zagotowaną wodę z cukrem i tłuszczem.Do gładkiej masy dodać bakalie i pokruszone herbatniki lub wafle,wymieszać.Formę keksową wyłożyć pergaminem,przełożyć do niej masę.Wstawić do lodówki,do zastygnięcia.


Jak ktoś lubi ,można dodać torebkę cukru waniliowego.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #44 dnia: 11 Mar, 2010, 16:50:55 »
Przekładaniec czekoladowy-mazurek

Składniki: Masa:1 szklanka miodu lipowego lub akacjowego;1 szklanka cukru;200g masła;200g orzechów laskowych lub włoskich;2 łyżki kakao;1 łyżeczka mąki pszennej.
Oprócz tego potrzebne są wafle.

Przyrządzenie:Miód postawić w garnuszku na wolnym ogniu,dodając cukier,masło praz zmiksowane w malakserze orzechy.Całość smażyć ,ciągle mieszając .Pod koniec smażenia dodać kakao i mąkę rozprowadzoną w odrobinie wody,dokładnie mieszając.
Przekładaniec czekoladowy:Gorącą masą przełożyć wafle,wygładzając powierzchnię.Wafle złożyć i przycisnąć ,pozostawiając do wystygnięcia.Dowolnie udekorować.
Np.można polać czekoladą i udekorować orzechami lub posypką ,wszystko zależy od fantazji  :P


Kruchy mazurek z migdałami:

Składniki:Ciasto300g mąki;1/2 szklanki cukru pudru;125 g masła;3 żółtka;100g mielonych migdałów.Glazura morelowa:1/2 puszki moreli w syropie;100g migdałów pokrojonych w paski lub słupki;1 słoiczek konfitury morelowej;4 łyżki cukru.

Przygotowanie:Przesianą mąkę wysypać na stolnicę.Na środku położyć zimne masło i posiekać je z mąką.Dodać żółtka ,cukier puder i zmielone migdały.Szybko zagnieść ciasto i zawinąć w folię .Włożyć do lodówki na 1 godz.
Po wyjęciu z lodówki ,ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę.Piec w średnio rozgrzanym piekarniku,aż ciasto będzie miało złoty kolor.

Przygotować glazurę morelową .Do konfitury morelowej dodać 3 łyżki wody,cukier,gotować na dużym ogniu przez 5 minut.Konfiturę przetrzeć przez gęste sito ,wymieszać z cienko pokrojonymi w plasterki morelami. Posmarować glazurą ostudzone ciasto.Przybrać migdałami ,oziębić .