Pascha z bakaliami [dietetyczna

]
Składniki : 400g twarożku homogenizowanego;400 ml jogurtu naturalnego;1/2 szklanki cukru pudru;1 op.cukru waniliowego;1 szklanka bakalii; 4 łyżki żelatyny.
Przygotowanie_Ser zmiksować z jogurtem,cukrem,dodać bakalie.
-Żelatynę zalać 8 łyżkami zimnej wody,kiedy napęcznieje -wstawić do naczynia z wrzątkiem i podgrzewać do
rozpuszczenia.
- Żelatynę ostudzić ,połączyć z masą .
-Masę przełożyć do głębokiej salaterki wyłożonej gazą,dokładnie docisnąć i wstawić do lodówki na 12 godz.
-Paschę wyjąć,dowolnie udekorować.
Pascha Tradycyjna [Tą robiłam osobiście,jest bardziej pracochłonna]
Składniki - 1 kg sera trzykrotnie mielonego;100 g cukru;200g masła;5 żółtek;1/4 l gęstej śmietany;1 op.cukru waniliowego;100g rodzynek;100g obranych i pokrojonych migdałów;50 g kandyzowanych skórek cytrynowych i pamarańczowych;100 g drobno pokrojonych orzechów włoskich.
Przygotowanie- Żółtka utrzeć z cukrem i z cukrem waniliowym na puch.-Dodać śmietanę ,wstawić do gorącej kąpieli wodnej i ucierać aż do zgęstnienia masy.-Zdjąć z ognia.
Dodać miękkie masło i mielony ser,całość wymieszać.--Rodzynki sparzyć .Migdały ,rodzynki[odcedzone],kandyzowane skórki i orzechy dodać do całości-wymieszać.
Masę przełożyć do formy i wstawić na ok.12 godz. do lodówki.--Udekorować-można użyć kolorowej posypki -ładnie wygląda.
Pascha Śmietankowo-Kakaowa [Tą też robiłam ,ale bez kakao,całą śmietankową]
Składniki-1 l mleka pełnotłustego;1 l śmietany 18%;250 g masła;6 jajek;1 szklanka cukru pudru;2 cukry waniliowe;2 łyżki kakao;100g migdałów;100 g orzechów włoskich.Do dekoracji płatki kandyzowanego ananasa [można użyć inne owoce kandyzowane]
Przygotowanie-Jajka rozmącić ze śmietaną.Mleko zagotować,na gotujące się mleko wlać jajka i gotować na bardzo małym ogniu aż wytworzy się twaróg.Następnia twaróg odcedzić i ostudzić.
--Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i wciąż ucierając ,dodawać po 1 łyżce tawrogu.Dodać pokrojone bakalie i wymieszać.
--Masę serową podzielić na 2 części i jedną z nich zmiksować z kakao.
--Formę wyłożyć wilgotną gazą i włożyć najpierw masę śmietankową a następnie masę z kakao,wyrównać powierzchnię ,przykryć i wstawić na noc do lodówki.
--Przed podaniem wyjąć na talerz i udekorować płatkami kandyzowanego owocu.Zresztą dekoracja jest dowolna.
Pascha z wiśniamiSkładniki-1 kg twarogu;3 jajka; 150 g masła;250 ml śmietanki 30%;200g cukru pudru;350 kandyzowanych wiśni .
Przygotowanie-Twaróg odcisnąć ,zemleć,przetrzeć przez sito.Jajka utrzeć z cukrem i dodać śmietanę.Naczynie z jajkami i śmietanką wstawić do garnka z gorącą wodą i mieszać aż masa zgęstnieje.
--Zdjąć z ognia ,dodać miękkie masło,twaróg i wiśnie kandyzowane.Dokładnie wymieszać.
--Masę przełożyć do formy w kształcie babki ,wstawić do lodówki na całą noc .Po wyjęciu z formy zaraz podawać .Przechowywać w lodówce.