Autor Wątek: Ciasta i desery - zbiór przepisów  (Przeczytany 88848 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Sie, 2008, 17:16:06 »
Dziad Podlaski.

      Składniki:-- 2 szklanki mąki,
                           - 1,5 szklanki cukru,
                           - 1 niepełna szklanka oleju,
                           - 4 jajka,
                           - 1 szklanka posiekanych orzechów [najlepiej włoskich]
                           - 2 duże jabłka,
                           - sok z cytryny,
                           - 1 łyżeczka sody,
                           - 1 łyzeczka proszku do pieczenia,
                           - 1 łyżeczka kakao,
                           - 1 łyżeczka cynamonu,
                           - sól.

   Przygotowanie :-Jabłka obrać i zetrzeć na tarce ,skropić sokiem z cytryny.
                               - Mąkę przesiać z sodą ,proszkiem do pieczenia,kakao, cynamonem i szczyptą soli.
                               - Dodać pozostałe składniki ,dobrze wymieszać .
                               - Piec przez 40 min. w temperaturze ok.180 stopni C

Mimo nazwy,jest to bardzo przyzwoite ciasto.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Sie, 2008, 17:07:48 »
Placuszki babuni-nie masz czasu ani pomysłu ,co podać na obiad bądż podwieczorek? zrób placuszki z  kolekcji dobrej
                                kuchni
.
Składniki dla 8 osób:-12 dag mąki,
                                  - 200ml mleka,
                                  - 3 jajka,
                                  - szczypta soli,
                                  - 1 łyżka rumu lub zapach rumowy,
                                  - 3 łyżeczki posiekanych migdałów,
                                  - 3 łyżki cukru,
                                  - 37 dag porzeczek,
                                  - 10 dag margaryny,
                                  - 1-2 łyżki cukru pudru.
Przyrządzenie : -Białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na sztywną pianę z solą .Żółtka wymieszać z mąką ,mlekiem,cukrem
                              rumem i migdałami.Ostrożnie połączyć z pianą.
                            - Porzeczki przebrać umyć ,osączyć wymieszać z ciastem.[można użyć drobno pokrojonych jabłek lub
                               innych owoców.]
                            - Margarynę rozgrzać na patelni ,łyżką nakładać placuszki i smażyc na rumiano z obu stron.
                               Podawać posypane cukrem pudrem.

1 porcja =273 kcal.     
« Ostatnia zmiana: 30 Sie, 2008, 17:10:06 wysłana przez gaga »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Sie, 2008, 22:02:58 »
Cebulaki drożdżowe             1 porcja = 120kcal.
Składniki na 30 sztuk:-30 dag  mąki,
                               - 1/2 szklanki mleka,
                               - 2,5 dag drożdży,
                               - 1 żółtko,
                               - 2 łyżki masła,
                               - 4 łyżki margaryny,
                               - 5 dag ostrego żółtego sera,
                               - 2 łyżki bułki tartej,
                               - 2 łyżeczki słodkiej papryki,
                               - szczypta soli,
     Nadzienie:      - 20 dag cebuli,
                         - 1 łyżka masła,
                         - sól,pieprz.
Przyrządzenie.: 1)Mąkę przesiać  na stolnicę .Na patelni stopić masło i odstawić.Letnie mleko wymieszać z drożdżami ,wlać na mąkę
                               dodać żółtko ,stopione masło i sól.Wyrobić ciasto o pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20 min.
                            2)Cebulę obrać ,opłukać,pokroić i zeszklić na maśle,doprawić solą i pieprzem.
                            3) Ciasto rozwałkować na cienki placek,a następnie pokroić na kwadraty o boku 5-6 cm.Na każdym kawałku położyć
                               ły żeczkę cebuli,po czym ciasto złożyć ,nakładając dwa przeciwległe rogi kwadratu jeden na drugi.
                            4) W rondelku stopić 3 łyżki margaryny.Blachę wysmarować pozostałą margaryną i wysypać tartą bułką.
                                Cebulaki posmarować stopioną margaryną i układać na blasze.Następnie posypać je startym serem i papryką.
           Piec 15-20 min.w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C.
Cebulaki można podawać na gorąco do barszczu lub bulionu ,zimne też są smaczne.
« Ostatnia zmiana: 30 Sie, 2008, 22:17:45 wysłana przez gaga »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Wrz, 2008, 01:51:55 »
Półfrancuskie rogaliki z jabłkami.

Składniki                     -4 szklanki mąki,
                                       -250g masła,
                                       -2 żółtka,
                                       -pełna łyżka cukru pudru,
                                       -szczypta soli,
                                       -1 szklanka [200g]gęstej śmietany,
                                       -50g drożdży,
                                       -otarta skórka z cytryny[przedtem wyszorowana]
                                       -4-5 jabłek,[antonówek- najlepiej]
                                       -pełna łyżka cukru z wanilią,
                                       -50g rodzynek;  --      jajko do smarowania,cukier kryształ do posypania.
Wykonanie:-Z masła odłożyć 50g,resztę przesiekać z mąką,
                      - dodać śmietanę roztartą z drożdżami,żółtkiem i cukrem---zagnieść ciasto.[szybko]
                      - pozostałe masło stopić .
                      - Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm.;pokrajać na kwadraty o boku 10 cm.;każdy smarować masłem ,posypywać
                         jabłkami,obranymi i pokrajanymi w paski.[smaczniejsze niż ścierane na tarce];dalej posypać cukrem i rodzynkami,
                      - zwijać formując półksiężyce.
                      - Układać na blaszce do pieczenia ,smarować rozbitym jajkiem i posypywać cukrem.
                      - Piec w dobrze nagrzanym piekarniku [200 stopni C] na jasny kolor.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Paź, 2008, 17:10:37 »
Marcypanki suwalskie Bardzo smaczne słodycze ,przygotowywane w okresie bożonarodzeniowo-noworocz-
nym


Składniki : 1 szklanka kaszy manny;1 szklanka mleka;1 kg.cukru pudru;1 aromat migdałowy.kakao.

Wykonanie: -Mleko wymieszac z kaszką manną i ze szczyptą soli;rozgotować na maleńkim ogniu stale mieszając [warto podło-
                         żyć płytkę ochronną,aby się kaszka nie przypalała]-powinna powstać jednolita masa.
                       - Lekko ostudzić ,a następnie energicznie ucierać,dodając aromat migdałowy i -po łyżce cukru pudru.
                       - Powinna powstać elastyczna ,dająca się formować masa;formować małe kulki i obtaczać w przesianym kakao.
Marcepanki zachowują świeżość nawet przez 2 miesiące-oczywiście jeśli rodzina nie skonsumuje ich wcześniej.

Jest dużo czasu do świąt ,możecie spróbować na mniejszych proporcjach.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Paź, 2008, 20:21:13 »
Piernik -zbliża się Boże Narodzenie więc po woli szykujmy się do pracy.

Prawdziwy piernik jest jak wino-powinien leżakować.Dotyczy to ciasta surowego,jak i upieczonego.Dzięki temu jest ono miękkie
i ma wspaniały smak.Ciasto będzie najlepsze ,jeśli po upieczeniu pozwolimy mu znowu leżakować około tygodnia.
Ciasto to było tradycyjnym wypiekiem
Najsłynniejsze w Europie pierniki były dziełem piekarzy norymberskich,ale toruńskie nie
ustępowały om jakością i były również cenione.
Pierwsza wzmianka o pierniku pochodzi z 1380r.Piekarze toruńscy wypiekali je już w XIII w.Wcześniej wypiekali je Słowianie,nie zna-
li jednak spulchniaczy i ich wypieki były twarde jak kamień.
Miodowo-korzenne wypieki-były dawniej symbolem dobrobytu.Podobno w skład wiana panny młodej wchodziła faska[rodzaj
małej beczułki służącej do przechowywania produktów] ciasta piernikowego.W dzisiejszych czasach piernik uważany jest jako cia-
sto świateczne.
Ciasto zaleca się przygotować dużo wcześniej -zapobiegliwa gospodyni powinna zagnieść je tuż po andrzejkach.


Przepis na Piernik Staropolski

Składniki :10dkg masła;0,5kg mąki ;0,25 kg miodu,1 łyżeczka sody;2 jajka;10-15 dkg cukru;szczypta soli;0,25 szklanki kwaśnej
                     śmietany 18% lub 12%;1 torebka przyprawy do piernika;bakalie;słoik powideł;2 torebki polewy czekoladowej.

[Przygotowanie/i];-Miód,cukier,masło-zagotować-ostudzić;
                  -Dodać jaja,sodę rozpuszczoną w śmietanie ,sól,mąkę,przyprawę do piernika i wymieszać;
                  -Włożyć ciasto do szklanego lub emaliowanego naczynia i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 tygodni;
                  -Po tym czasie dodać bakalie,zagnieść i upiec ciasto.
                  -Na 2-4 dni przed podaniem pokroić piernik na 4 warstwy,przełożyć je powidłami .Wierzch posmarować polewą czeko-
                   ladową.

Bakalie -najlepiej kupić mieszankę [daktyle,suszone sliwki ,figi,morele ],można dodać trochę rodzynek-wszystko zależy od waszej
            inwencji.
Soda-jak boicie się,że dobrze nie wyrośnie w zamian można dodać proszek do piczenia.
Polewa czekoladowa -można ją zastąpić 2-tabliczkami czakolady -uprzednio roztopionymi.[w rondelku odrobinę wody,dodać pokru-
                             szoną czekoladę ,ciągle mieszając -roztopić ją]

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Lis, 2008, 13:58:54 »
Marcińskie Rogale -poznańska tradycjaNa ten temat napiszę więcej w temacie ''Tradycje''

Mimo ,że rogale marcińskie objęte są certyfikatem i są tylko wypiekane w Poznaniu -podam przepis na ich sporządzenie.

Potrzebne składniki :500g mąki ;40g drożdży;1 1/2 szklanki mleka;pół kostki masła;3 łyżki cukru;2 jajka;szczypta soli.

Nadzienie:200g cukru;200g rodzynek;łyżka koniaku;łyżka soku z cytryny;100g płatków migdałów.

Do posmarowania:1 żółtko ,pół szklanki cukru pudru;2-3 łyżki wody;łyżeczka soku z cytryny lub 2-3 łyżki bałego wina.

Wykonanie-Drożdże dokładnie zmieszać z 3-4 łyżkami letniego mleka,zostawiamy na kilka minut w ciepłym miejscu.
-Do miski przesiewamy mąkę ,dodajemy sól,cukier,wlewamy mleko,wbijamy jajka.Wyrabiamy ciasto.
-W rondelku topimy połowę masła i razem z zaczynem drożdżowym wlewamy do ciasta.Bardzo dokładnie wyrabiamy.Gdy ciasto jest gładkie i lśniące ,przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
-Rodzynki myjemy ,sparzamy wrzątkiem,osączamy,wkładamy do miseczki,skrapiamy koniakiem i sokiem z cytryny,zostawiamy na kilkanaście minut,po czym mieszamy z cukrem i płatkami migdałowymi [część płatków zostawiamy do dekoracji].Pozostałe masło topimy w rondelku,lekko przestudzamy.
-Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy na grubość ok.1,5cm,kroimy na kwadraty.Każdy smarujemy stopionym masłem ,na środku układamy nadzienie,zwijamy od jednego rogu do przeciwległego,formujemy zgrabne rogaliki,układamy na blasze.Każdy rogalik dekorujemy płatkami migdałowymi,przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.
-Wyrośnięte smarujemy rozkłóconym surowym żółtkiem,wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika [temp.jak dla ciasta drożdżowego],pieczemy około pół godziny.
-Cukier puder ucieramy z gorącą zakwaszoną wodą lub winem i tak przygotowanym lukrem smarujemy jeszcze gorące rogaliki.



Trochę póżno ,ale lepiej póżno niż wcale.Wyglądają świetnie i takie są w smaku,wolę je bardziej niż pączki.


« Ostatnia zmiana: 30 Wrz, 2010, 18:00:00 wysłana przez the_mask »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Lis, 2008, 18:33:51 »
Kisiel żurawinowy

Na 4 porcje po 265 kcal.Składniki :-50 dag świeżych żurawin;pół litra wody;20dag cukru;2 łyżki mąki ziemniaczanej;4 gożdziki ;cynamon.

Wykonanie :-Żurawiny rozgnieść w misce,przełożyć do rondla,wlać wodę,zagotować i przecedzić.
                       - Połowę płynu wystudzić ,a do reszty dodać cukier,gożdziki i szczyptę cynamonu.Zagotować ,wyjąć       
                         gożdziki.
                       - Do ostudzonego soku dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszną z zimną wodą,dokładnie wymieszać .
                       - Wlać do reszty soku i gotować 5-8 minut,stale mieszając.
                       - Przelać do opłukanych wodą salaterek.Osobno można podać śmietankę.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Lis, 2008, 21:40:55 »
Pierniczek wileński         15 porcji po 262 kcal.

Składniki -20 dag chałwy orzechowej;szklanka cukru;3 szklanki mąki;jajko;3/4 szklanki powideł śliwkowych;łyżeczka proszku do pieczenia;cukier waniliowy;cynamon;sól;tłuszcz i mąka do formy.

Przygotowanie:-Chałwę rozetrzeć ,dodać jajo,cukier,powidła,wanilię cynamon,proszek do pieczenia i szczyptę soli.
-Wszystko wymieszać na jednolitą masę ,dodać mąkę i zagnieść ciasto,odstawić w chłodne miejsce.
-Po 30 -45 min.ciasto rozwałkować i ułożyć w formie wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
-Piec około 45 min.w temperaturze nie wyższej niż 180 stopni C.
-Gotowe posmarować syropem.

Biblioteczka Poradnika Domowego 
Od siebie dodam,że zrobię go na święta ,zaintrygowała mnie chałwa jako składnik.Ja go posmaruję polewą czekoladową.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Lis, 2008, 00:14:54 »
Kutia
Składniki -30 dag oczyszczonej pszenicy;50 dag maku;5 łyżek miodu;30 dag cukru;10 dag migdłów;20 dag orzechów;10 dag rodzynków;aromat waniliowy,woda.

Przygotowanie-Oczyszczoną pszenicę wypłukać ,odcedzić.Zmierzyć objętość i zalac porójną objętością wody.
[trochę moczyć,szybciej się ugotuje].Gotować tak jak kaszę ,gdy woda wsiąknie w ziarna ,wstawić na chwilę przykryty garnek do lekko nagrzanego piekarnika.Ostudzić.
-Mak zalać wrzącą wodą ,odcedzić,zalać powtórnie.Pozostawić na kilka godzin,najlepiej na noc.Gdy spęcznieje ,odcedzić i dwu -,trzykrotnie zemleć.
-Wymieszać z miodem i cukrem rozpuszczonym w 1-2 łyżkach wody.Dodać umyte i przebrane rodzynki,posiekane orzechy,obrane ze skórek i posiekane migdały,aromat waniliowy oraz ugotowaną pszenicę .Wymieszać.Pozostawić w chłodnym miejscu .
Po raz drugi tradycyjnie przyrządza się kutię na Nowy Rok.Pszenicy wymieszanej z makiem i dodatkami nie można przechowywać dłużej niż do następnego dnia,nawet w niskiej temperaturze,bowiem w połączeniu z cukrem i miodem twardnieje i staje się niesmaczna.
Moje doświadczenie- ja pszenicę moczę w mleku i w tym samym ją gotuję .Jest słodsza i nie trzeba dodawać tak dużo cukru i miodu.W moim domu kutia bardziej smakuje domownikom niż makiełki

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Sty, 2009, 20:23:25 »
Placek Trzech Króli

Składniki-500g mąki;20g drożdży;3 łyżki cukru;szklanka mleka;100g masła;3 jajka;otarta skórka z połowy cytryny;65g rodzynek;lieliszek koniaku;szczypta soli ;1 obrany ze skórki migdał.

Wykonanie:--Drożdże mieszamy z cukrem,letnim mlekiem i niewielką ilością mąki.Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia .
--Rodzynki myjemy ,wkładamy do miseczki i zalewamy koniakiem;
--Ogrzaną makę przesiewamy do miski,wbijamy 2 całe jajka i 1 białko [żółtko zostawiamy],wlewamy zaczyn ,dodajemy szczyptę soli  i otartą skórkę z cytryny,wyrabiamy ciasto.Pod koniec wyrabiania wlewamy stopiono [przestudzone] masło ,wsypujemy  rodzynki,wkładamy migdał.
--Lśniące i gładkie ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę ,smarujemy rozkłóconym żółtkiem,wstawiamy do nagrzanego piekarnika [200 stopniC] i pieczemy ok.45-50 minut.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Kwi, 2009, 15:26:06 »
Pascha z bakaliami [dietetyczna :P]

Składniki : 400g twarożku homogenizowanego;400 ml jogurtu naturalnego;1/2 szklanki cukru pudru;1 op.cukru waniliowego;1 szklanka bakalii; 4 łyżki żelatyny.

Przygotowanie_Ser zmiksować z jogurtem,cukrem,dodać bakalie.
                            -Żelatynę zalać 8 łyżkami zimnej wody,kiedy napęcznieje -wstawić do naczynia z wrzątkiem i podgrzewać do
                              rozpuszczenia.
                            - Żelatynę ostudzić ,połączyć z masą .
                            -Masę przełożyć do głębokiej salaterki wyłożonej gazą,dokładnie docisnąć i wstawić do lodówki na 12 godz.
                            -Paschę wyjąć,dowolnie udekorować.


Pascha Tradycyjna [Tą robiłam osobiście,jest bardziej pracochłonna]
Składniki - 1 kg sera trzykrotnie mielonego;100 g cukru;200g masła;5 żółtek;1/4 l gęstej śmietany;1 op.cukru waniliowego;100g rodzynek;100g obranych i pokrojonych migdałów;50 g kandyzowanych skórek cytrynowych i pamarańczowych;100 g drobno pokrojonych orzechów włoskich.

Przygotowanie- Żółtka utrzeć z cukrem i z cukrem waniliowym na puch.-Dodać śmietanę ,wstawić do gorącej kąpieli wodnej i ucierać aż do zgęstnienia masy.-Zdjąć z ognia.
Dodać miękkie masło i mielony ser,całość wymieszać.--Rodzynki sparzyć .Migdały ,rodzynki[odcedzone],kandyzowane skórki i orzechy dodać do całości-wymieszać.
Masę przełożyć do formy i wstawić na ok.12 godz. do lodówki.--Udekorować-można użyć kolorowej posypki -ładnie wygląda.



Pascha Śmietankowo-Kakaowa  [Tą też robiłam ,ale bez kakao,całą śmietankową]

Składniki-1 l mleka pełnotłustego;1 l śmietany 18%;250 g masła;6 jajek;1 szklanka cukru pudru;2 cukry waniliowe;2 łyżki kakao;100g migdałów;100 g orzechów włoskich.Do dekoracji płatki kandyzowanego ananasa [można użyć inne owoce kandyzowane]

Przygotowanie-Jajka rozmącić ze śmietaną.Mleko zagotować,na gotujące się mleko wlać jajka i gotować na bardzo małym ogniu aż wytworzy się twaróg.Następnia twaróg odcedzić i ostudzić.
--Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i wciąż ucierając ,dodawać po 1 łyżce tawrogu.Dodać pokrojone bakalie i wymieszać.
--Masę serową podzielić na 2 części i jedną z nich zmiksować z kakao.
--Formę wyłożyć wilgotną gazą i włożyć najpierw masę śmietankową a następnie masę z kakao,wyrównać powierzchnię ,przykryć i wstawić na noc do lodówki.
--Przed podaniem wyjąć na talerz i udekorować płatkami kandyzowanego owocu.Zresztą dekoracja jest dowolna.



Pascha z wiśniami

Składniki-1 kg twarogu;3 jajka; 150 g masła;250 ml śmietanki 30%;200g cukru pudru;350 kandyzowanych wiśni .

Przygotowanie-Twaróg odcisnąć ,zemleć,przetrzeć przez sito.Jajka utrzeć z cukrem i dodać śmietanę.Naczynie z jajkami i śmietanką wstawić do garnka z gorącą wodą i mieszać aż masa zgęstnieje.
--Zdjąć z ognia ,dodać miękkie masło,twaróg i wiśnie kandyzowane.Dokładnie wymieszać.
--Masę przełożyć do formy w kształcie babki ,wstawić do lodówki na całą noc .Po wyjęciu z formy zaraz podawać .Przechowywać w lodówce.
« Ostatnia zmiana: 30 Wrz, 2010, 18:06:25 wysłana przez the_mask »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Kwi, 2009, 16:04:34 »
Mazurek

Składniki-150g mielonych migdałów; 200g mąki; 1 jajko; 1 żółtko; 200 g masła; 100 g cukru pudru; skórka starta z 1/2 cytryny;szczypta proszku do pieczenia.Do dekoracji -wiśnie kandyzowane,surowa masa marcepanowa,migdały,płatki kandyzowane ananasa lub pomarańczy.

Przygotowanie-Mąkę przesiać na stolnicę,wymieszać z proszkiem do pieczenia,cukrem pudrem i migdałami.Następnie dodać masło,jajko,żółtko i skórkę startą z  1/2 cytryny.Zagnieść ciasto,owinąć folią i zostawić w lodówce na minimum 1 godzinę.
--Po wyjęciu 3/4 ciasta rozwałkować na prostokąt,z reszty ciasta uformować rant [brzeg].Ciasto piec w temperaturze 200 stop.C na złoty kolor.
--Masę marepanową rozwałkować i wyłożyć nią spód przestudzonego mazurka.Udekorować migdałami,płatkami kandyzowanyh owoców lub dowolnie można też ułożyć kawałki orzechów,rodzynek itp.
« Ostatnia zmiana: 04 Kwi, 2009, 16:07:07 wysłana przez gaga »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Kwi, 2009, 16:24:36 »
Mazurek orzechowo -kawowy

Składniki- 300 g mąki; 200 g mielonych orzechów laskowych;250 g masła; 150 g cukru pudru; 1 łyżka śmietany;4 żółtka;1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Do dekoracji: 150 g  cukru pudru; 1 łyżka kawy rozpuszczalnej;1 łyżka rumu;połówki orzechów włoskich,całe migdały,czekoladowe ziarenka kawowe.

Przygotowanie-Przygotować spód.Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami.Dodać zimne masło,cukier puder,śmietanę i żółtka .Dokładnie zagnieść ciasto .Z ciasta zrobić kulę i włożyć na 1 godz. do lodówki.
--Odłożyć 3/4 ciasta ,a z pozostałego przygotować brzeg,lepiąc dwa cienkie wałki i skręcając je razem .Odłożone ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 1/2 cm. Boki posmarować rozmąconym białkiem i dokleić przygotowany brzeg.Placek nakłuć w kilku miejscach i upiec w temperaturze 180 stop.C na złoty kolor.
--Przygotować lukier kawowy.Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody.Cukier puder zalać gorącą kawą i rumem i utrzeć na gładki lukier.Ostudzony spód mazurka pokryć lukrem.Udekorować migdałami ,połówkami orzechów i czekoladowymi ziarenkami kawowymi.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Kwi, 2009, 20:58:14 »
Mazurek kajmakowy

 Spód- tak samo wykonać jak w powyższych przepisach;2,5 szklanki mąki;1,5 kostki masła ;1/2 szklanki cukru pudru;1 łyżka śmietany;4 żółtka ;cukier waniliowy.

Składniki na kajmak- 1/2 litra mleka;40 dag cukru; 10 dag masła;wanilia.

 Przygotowanie- Mleko zagotować z cukrem.Później zmniejszamy płomień do minimum i mieszamy,by sią nie przypaliło.Kajmak jest gotowy,jeśli ilość płynu zmniejszy się o dwie trzecie i zgęstnieje przybierając barwę jasnobeżową .Rozcieramy masło i powoli dodajemy do niego ostudzony kajmak.Na koniec dodajemy aromat waniliowy lub roztartą laską wanilii.Kajmak wylewamy na kruchy spód i zdobimy.