Andrzejkowe babeczki z wróżbą
Składniki:100 g mąki pszennej; 50 g masła; 1 żółtko.
Nadzienie:200g śmietanki 36%;1-2 łyżki cukru pudru;300g serka homogenizowanego;zagęszczacz do śmietanki.
Owoce do dekoracji i bakalie jako wróżby do babeczek. 8 foremek do babeczek.
Przygotowanie: Poszatkowane chłodne masło dodajemy do mąki.
-Dodajemy żółtko,cukier i zagniatamy ciasto.
-Wyrobione wstawiamy na 30 minut do lodówki.
-Po tym czasie rozwałkujemy je na grubość 4 cm.Następnie wykrawamy koła trochę większe od foremek, które wykładamy ciastem. Nakłuwamy wyłożone ciasto.Przykrywamy papierem do pieczenia na który wsypujemy fasolkę lub groch w celu aby ciasto się nie podniosło.
-Wkładamy do piekarnika -pieczemy 10 minut w temp. 180 stopni; po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 minut,aż do zrumienienia.
Następnie ubijamy śmietankę,dodając pod koniec cukier puder wymieszany z zagęstnikiem.Delikatnie łączymy z serkiem.
-Wystudzone babeczki wypełniamy przygotowanym kremem,ale pamiętajmy, by w masę zanużyć po jednej ''magicznej bakalii''
W zależności co znajdziemy w babeczce,taka będzie przepowiednia.
Oznaczenie wróżb:
Kandyzowana skórka z pomarańczy-daleka podróż.
Kandyzowana skórka z cytryny-nowe wyzwanie w pracy.
Migdał-miłosna przygoda.
Orzech laskowy-zdrowie.
Orzech włoski-możliwość zdobycia nowej wiedzy.
Rodzynka-duże pieniądze.
Zanim poczęstujecie gości babeczkami, wytłumaczcie im znaczenie wróżb.
-