Jabłecznik z bitą śmietaną-blacha o wymiarach 25x40 cm.
Składniki: Biszkopt: 6jajek;6 łyżek cukru;1 op.cukru waniliowego;4 łyżki mąki tortowej;2 łyżki mąki ziemniaczanej;
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa jabłkowa:1,5 kg jabłek;1/2 szklanki cukru;1 op.galaretki agrestowej;2 łyżeczki żelatyny.
Pianka śmietankowa :1 op.galaretki agrestowej;500g śmietany 30%;cukier puder wg uznania;2 opakowania
usztywniacza do śmietany.
Oprócz tego tłuszcz do wysmarowania blaszki.
Przygotowanie:Biszkopt:jajka ubić z cukrem,mieszając dodawać niewielkie porcje mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem blachę.Piec około 25 minut w temp.180 stop.C.
Masa jabłkowa: jabłka obrać,zetrzeć na tarce o większych otworach,usmażyć z cukrem.
-Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody.Owoce połączyć z galaretką i rozpuszczoną żelatyną.
Pianka śmietankowa: Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody.-Śmietanę ubić krótko mikserem,a następnie dodać cukier wymieszany z usztywniaczem -ubijać jeszcze przez chwilę-do uzyskania gęstej konsystencji.Dodać 3/4 szklanki galaretki.
Wykończenia:Upieczony biszkopt przekroić wzdłuż.Na jeden płat wykładamy masę jabłkową,przykrywamy drugą częścią biszkoptu.
-Wierzch smarujemy pianką śmietankową,na wierzch polewamy resztą galaretki.
Jabłecznik wkładamy do lodówki,aż składniki zastygną,najlepiej na noc.
Przepis wydaje się pracochłonny,jednak jeśli robimy go ''z sercem'',czas nam szybko minie