Autor Wątek: Ciasta i desery - zbiór przepisów  (Przeczytany 90097 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #105 dnia: 25 Lip, 2011, 20:05:37 »
Porzeczkowy deser

Składniki:20 dag mieszanki porzeczek -białych, czerwonych i czarnych-mogą być jedno-kolorowe;kubek jogurtu naturalnego;szklanka śmietanki 18%;2-3 łyżki cukru;cukier waniliowy.

Przygotowanie:Porzeczki oczyścić,opłukać,osączyć.Wrzucić do pucharków deserowych.
-Jogurt dokładnie utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.Następnie wymieszać ze śmietaną.
-Tak przygotowanym sosem zalać porzeczki.
-Podawać natychmiast.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #106 dnia: 22 Sie, 2011, 23:17:42 »
Podlaskie gąski

Składniki:1/2 kg mąki żytniej;10 g drożdży;szklanka cukru;1/2 szklanka mleka;1 1/4szklanki maku;łyżka masła;surowe białko.

Przygotowanie:Ucieramy drożdże z łyżką cukru i mlekiem,zostawiamy w ciepłym miejscu.
-Do miski przesiewamy mąkę,wlewamy zaczyn i starannie wyrabiamy ciasto/
-Na posypanej mąką stolnicy toczymy niezbyt grube wałki z ciasta,kroimy ukośne kawałki-jak na kopytka i układamy na posmarowanej masłem blaszce.
-Zostawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu,a gdy lekko podrosną,smarujemy je rozbełtanym białkiem.
-Posypujemy makiem i pieczemy na złoty kolor w temperaturze ok.180 stop.C.

Znalazłam ten przepis w książce ''Śluby Polskie''H.Szymanderskiej

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #107 dnia: 25 Sie, 2011, 23:24:42 »
Imbirowy placek z gruszkami

Składniki:175g mąki;1 łyżeczka proszku do pieczenia;1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;200g miękkiego masła;175g g drobnego cukru;1 łyżeczka imbiru;3 jajka;1 łyżka brązowego cukru;400g gruszek.

Przygotowanie:Imbir obrać i zetrzeć na tarce.Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
-Dodać masło,cukier,imbir oraz roztrzepane jajka.Wszystko wyrobić mikserem na jednolitą masę.
-Ciasto przełożyć do formy,uprzednio wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia/najlepszy jest brązowy/
-Gruszki obrać,usunąć gniazda nasienne  i pokroić w cienkie plasterki.
-Ułożyć na cieście tak,by zachodziły na siebie.Posypać brązowym cukrem i wiórkami pozostałego masła.
-Piec na złoty kolor przez 35-40 minut.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #108 dnia: 12 Wrz, 2011, 22:12:58 »
Jabłecznik z bitą śmietaną-blacha o wymiarach 25x40 cm.

Składniki: Biszkopt: 6jajek;6 łyżek cukru;1 op.cukru waniliowego;4 łyżki mąki tortowej;2 łyżki mąki ziemniaczanej;
                                           2 łyżeczki proszku do pieczenia.
                         Masa jabłkowa:1,5 kg jabłek;1/2 szklanki cukru;1 op.galaretki agrestowej;2 łyżeczki żelatyny.
                         Pianka śmietankowa :1 op.galaretki agrestowej;500g śmietany 30%;cukier puder wg uznania;2 opakowania
                                                        usztywniacza do śmietany.
Oprócz tego tłuszcz do wysmarowania blaszki.

Przygotowanie:Biszkopt:jajka ubić z cukrem,mieszając dodawać niewielkie porcje mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem blachę.Piec około 25 minut w temp.180 stop.C.

Masa jabłkowa: jabłka obrać,zetrzeć na tarce o większych otworach,usmażyć z cukrem.
-Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody.Owoce połączyć z galaretką i rozpuszczoną żelatyną.

Pianka śmietankowa: Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody.-Śmietanę ubić krótko mikserem,a następnie dodać cukier wymieszany z usztywniaczem -ubijać jeszcze przez chwilę-do uzyskania gęstej konsystencji.Dodać 3/4 szklanki galaretki.

Wykończenia:Upieczony biszkopt przekroić wzdłuż.Na jeden płat wykładamy masę jabłkową,przykrywamy drugą częścią biszkoptu.
-Wierzch smarujemy pianką śmietankową,na wierzch polewamy resztą galaretki.

Jabłecznik wkładamy do lodówki,aż składniki zastygną,najlepiej na noc.

Przepis wydaje się pracochłonny,jednak jeśli robimy go ''z sercem'',czas nam szybko minie  :P


Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #109 dnia: 14 Wrz, 2011, 14:34:19 »
Ciasto gruszkowo-śmietankowe-blaszka 24x28 cm

Składniki:* biszkopt orzechowy-5 jajek;4 łyżki cukru;3 łyżki mąki tortowej;1 łyżeczka proszku do pieczenia;1,5 szklanki
                                                         drobno posiekanych orzechów;3 łyżki bułki tartej.
                        * mus gruszkowy-1kg gruszek;1 opakowanie cukru waniliowego;3 łyżki cukru;1 op.budyniu waniliowego.
                        * pianka śmietankowa-1 op.bitej śmietany w proszku;200 ml mleka;2 op.usztywniacza do śmietany.
Oprócz tego tłuszcz do smarowania blaszki.

Przygotowanie:*biszkopt-białka ubić na pianę,wsypać cukier i jeszcze chwilę ubijać;dodajemy żółtka-delikatnie ubić;wsypać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia,dodać orzechy i tartą bułkę-delikatnie wymieszać.
-Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blaszki.Piec w temperaturze 180 stop.C. około 30 minut.

*Mus jabłkowy-gruszki obrać,pokroić w kostkę i zagotować z cukrem.Budyń rozrobić w małej ilości wody,dodać do owoców.Ponownie zagotować,ostudzić.

*Pianka śmietankowa-śmietanę ubić z mlekiem;dodać usztywniacz i jeszcze przez chwilę ubijać.

Wykończenie:Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż.Na jeden płat wyłożyć mus gruszkowy,a następnie śmietanę-przykryć drugim płatem ciasta.-Dowolnie udekorować.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #110 dnia: 15 Lis, 2011, 22:08:03 »
Piernik z makiem

Składniki na ciasto-3/4 szklanki miodu;przyprawa do piernika;125g masła;5 jajek;3/4 szklanki cukru;3 szklanki mąki pszennej;1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Składniki na masę makową-3 szklanki maku;1 szklanka cukru;60g masła;3 jajka;1 op.cukru waniliowego;aromat migdałowy;skórka pomarańczowa;rodzynki;orzechy.

Składniki masy-250g masła;8 łyżek cukru pudru;aromat migdałowy.

Polewa-100g czekolady;20 g masła;3 łyżki mleka.

Tłuszcz do wysmarowania formy.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Przygotowanie ciasta-Miód zrumienić z przyprawą do piernika,cały czas mieszając.Dodać tłuszcz utarty z żółtkami i cukrem.
-Białka ubić na sztywną pianę.
-Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną.
-Do masy z miodu dodawać na przemian mąkę i pianę z białek-ciągle mieszając.

Przygotowanie masy makowej-Mak opłukać,zalać wrzątkiem i chwilę gotować,ciągle mieszając.Odsączyć na sicie,trzykrotnie zmielić i utrzeć z cukrem.
-Dodać stopiony tłuszcz i pozostałe składniki-lekko wymieszać.

Przygotowanie masy migdałowej-wszystkie składniki dokładnie utrzeć.

Przygotowanie polewy-Czekoladę połamać i roztopić z masłem.
-Dodać mleko,podgrzewając -mieszamy do chwili powstania jednolitej i gęstniejącej masy.

Piernik z makiem-Połowę ciasta wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę,najlepiej ''keksówkę'' i podpiec około 10 minut.
-Na ciasto wyłożyć masę makową i zalać resztą ciasta.Piec około 60 minut w temp.160 stop.C.
-Po ostudzeniu piernik przełożyć dwoma warstwami masy migdałowej i cały piernik polać polewą.
-Dowolnie udekorować.

Dla ułatwienie- można użyć gotowego maku z puszki.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #111 dnia: 28 Lis, 2011, 22:37:10 »
Świąteczne precelki z makiem, można je powiesić na choinkę.

Składniki: 50 dag mąki pszennej krupczatki;13 dag masła;13 dag margaryny;16 dag cukru pudru; 4 jajka;10dag maku;1 jajko do smarowania ciastek.

Przygotowanie:-Przesianą mąkę posiekać z masłem i margaryną. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem i dodajemy je do ciasta.Ubite oddzielnie białka,również dodajemy i zagniatamy ciasto,które odstawiamy w chłodne miejsce na kilkadziesiąt minut.
-Ciasto należy ukształtować w podłużny wałek,podzielić na mniejsze kawałki-z każdego formować wałeczki o długości 15 cm i szerokości 1 cm,następnie zwijamy w ósemki lub koła-jak kto woli.
-Posmarować roztrzepanym jajkiem,posypać makiem i wstawić do pieca.
-Piec w temperaturze 180 stop.C około 15 minut na jasnozłoty kolor.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #112 dnia: 01 Gru, 2011, 22:55:31 »
Serowe gwiazdeczki

Składniki na ciasto serowe-200g białego półtłustego sera;1,5 szklanki mąki pszennej;150 g margaryny lub masła;2 żółtka.

Lukier-8 łyżek cukru pudru;1 białko;1 łyżka soku z cytryny. Oraz tłuszcz do blaszki.

Przygotowanie ciasta-Jeśli kupimy ser nie zmielony,należy go zmielić; mąkę wymieszać z margaryną,twarogiem,żółtkami i wyrobić ciasto,które należy wstawić na 4 godziny do lodówki.
-Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyciąć foremkami gwiazdki.
-Ciasta wyłożyć na natłuszczoną blaszkę.
-Piec 20 minut w temperaturze 190 stop.C.

Lukier-wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć i przygotowanym lukrem udekorować przestudzone ciasteczka.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #113 dnia: 05 Gru, 2011, 21:18:49 »
Tradycjach polskich pisałam dziś o kutii i makiełkach.Przepis kutii mamy na str 2,natomiast makiełki jeszcze się tu nie znalazły.

Makiełki  różnią się od kutii tym,że zamiast pszenicy,dodajemy łazanki. Można je zrobić samemu,z takiego ciasta jak na makaron;lub  kupujemy gotowy makaron łazanki,które po ugotowaniu mieszamy z przetartym makiem,miodem,bakaliami.
W ostatnich latach używam gotowego maku z puszki-jest bardzo smaczny i .......nie muszę ucierać lub mielić maku.

Na dużą puszkę maku używam 1/2 torebki łazanek. W razie potrzeby można dodać miodu,ale ten gotowy mak jest dostatecznie słodki.Aby składniki lepiej się wiązały dodaję łyżkę roztopionego masła.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #114 dnia: 07 Gru, 2011, 23:17:23 »
Galaretka Podlaska z herbaty.

-Żelatynę potrzebną do przyrządzenia 2 litrów,zalać tak,aby była przykryta.
-Zrobić mocną herbatę. Na 2 litry herbaty dodać filiżankę cukru,gdy cukier się rozpuści,zmieszać herbatę z żelatyną,po czym dobrze rozmieszać,przecedzić i ponalewać do foremek -mogą to być pucharki,lub kompotierki.
-Zalane naczynia odstawiamy do stężenia do lodówki.
-Galaretkę podawać bardzo zimną,udekorowaną bitą śmietaną.


Galaretka z wina

Składniki-0,5 kg cukru;3/4 litra wina;2 cytryny;25 g żelatyny.

Przygotowanie:
-0,5 kg cukru zalać 3/4 litrem winem i zagotować.
-Żelatynę namaczamy w zinmej wodzie i dobrze ją rozmieszamy.
-Wycisnąć sok z  2 cytryn,przecedzamy i wlewamy wszystko do wina. Dobrze mieszamy,można przez chwilę podgrzać,ale nie gotować.
-Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie do lodówki do stwardnienia.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #115 dnia: 16 Gru, 2011, 23:36:13 »
Sero-Mak-foremka 30x24 cm

Składniki: ciasto kruche:1,5 szklanki mąki pszennej;150g masła;6 łyżek cukru pudru;2 żółtka;szczypta soli.
-Masa serowa: 1 łyżka masła;4 łyżki cukru pudru;1/2 opakowania cukru waniliowego-8g;3 jajka;500g sera śmietankowego lub zmielony twaróg ;1 łyżka rodzynków;1/2 opakowania budyniu waniliowego.
-Masa makowa: 1 puszka masy makowej-600g;4 białka; + papier do pieczenia
                       
Przygotowanie:ciasto kruche-składniki połączyć,zagnieść i włożyć na godzinę do lodówki.

-Masa serowa:masło rozetrzeć z cukrem i cukrem waniliowym;dodać żółtka i ucierając dodawać stopniowo zmielony ser. Wsypać rodzynki,budyń.Na końcu dodać ubitą pianę z białek.Wymieszać.

-Masa makowa-masę z puszki połączyć z ubitą pianą z białek.

-Sero-mak: Ciasto po wyjęciu z lodówki,rozwałkować,przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem formy.Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec przez 15 minut w temperaturze 175stop.C.
-Ciasto wyjąć i wyłożyć na nim równomiernie masę makową,na nią nakładamy masę serową.
-Wkładamy do piekarnika na około 40 minut i pieczemy w temperaturze  175stop.C.
-Gdy zauważymy,że ser się zarumieni,przykrywam go pergaminem.
« Ostatnia zmiana: 16 Gru, 2011, 23:39:04 wysłana przez gaga »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #116 dnia: 15 Lut, 2012, 22:38:23 »
Coś na tłusty czwartek:

Pączki wiedeńskie -
 
Składniki: 250 ml mleka;szczypta soli;2 łyżki cukru;100 g masła;220 g mąki;6 jajek;1 litr oleju.
Na lukier: 200 g cukru pudru;4 łyżki soku cytrynowego.

Przygotowanie:-Do garnuszka o grubym dnie wlać mleko,dodać cukier,sól i masło.Całość zagotwać.
-Zdjąć z ognia i dodać mąkę.Szybko i dokładnie wymieszać.
-Ponownie postawić na  mały ogień i trzymać około 5 minut,cały czas mieszając,aż do powstania gładkiej masy.
-Tak przygotowaną masę po ostygnięciu przełożyć do miski i dodawać po jednym jajku-cały czas mieszamy.
-Gdy ciasto będzie gładkie,lśniące i będzie ciągnąć za łyżką,przełożyć je do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki.
-Z pergaminu wyciąć 12 kwadratów 8x8 cm,natłuścić olejem i na każdy wycisnąć obwarzanek.
-Olej rozgrzać na frytkownicy lub w garnku do temperatury 175 stop.C.
-Ostrożnie zsuwamy obwarzanki z pergaminu na  rozgrzany tłuszcz.
-Pączki smażymy ok.4 minuty z każdej strony na złoty kolor.
-Gotowe wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na papierowy ręcznik,aby osączyć z tłuszczu.
-Cukier puder ucieramy z dwoma łyżkami gorącej wody i sokiem cytrynowym.Polukrować pączki.
-Ostudzone są już do spożycia. Dla lepszego smaku można udekorować sosem czekoladowym.




Ciasto pozornie wydaje się pracochłonne,a ponadto jest mniej kaloryczne niż zwykłe pączki

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #117 dnia: 27 Lut, 2012, 22:51:46 »
Mazurek z gruszkami-blacha o średnicy 26 cm.

Składniki:Ciasto-2 3/4 szklanki mąki pszennej;300g masła;12 łyżek cukru pudru;4 żółtka;200g dżemu ananasowego;100g migdałów w płatkach;1 puszka gruszek-460g;1/2 szklanki cukru;4 jajka,1 łyżeczka kakao.

Przygotowanie:ciasto:mąkę,masło,cukier puder i 4 żółtka posiekać,zagnieść i podzielić na dwie części.Do jednej dodać kakao.Obie części schłodzić.
-Ciasto z kakao rozwałkować i wyłożyć na posmarowanej tłuszczem blaszce i piec 10-15 minut w temp.180 stop.C.
-Jajka ubić z cukrem,dodać migdały.
-Na ostudzonym cieście rozsmarować dżem,ułożyć osączone połówki gruszek,zalać masą z jajek.
-Przykryć białą częścią ciasta i piec 35-40 minut w temp.180 stop.C.

Dekorację pozostawiam dowolną  ;)  Gdybyście polewały mazurek jakąś polewą,polecam błyskawiczne. Na Boże Narodzenie,kupiłam polewę czekoladową -bez gotowania.Byłam pełna obaw,czy dobrze się stęgnie. Ostatecznie byłam zadowolona i przy tym mało się napracowałam-bo przecież i o to nam chodzi. Ma być smaczne,ładne,a ile pracy włożymy,to już nasza sprawa  ;D


Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #118 dnia: 19 Mar, 2012, 23:08:06 »
Podlaskie ciasteczka ziemniaczane-tzw śmieciuchy

Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków;3-4 łyżki mąki żytniej lub pszennej;1-2 łyżki cukru;sól;1/2 łyżeczki sody;łyżka wody;tłuszcz do posmarowania blachy.

Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę.
-Sodę rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do ziemniaków razem z solą i cukrem.
-Dodajemy tyle przesianej mąki,aby zagnieść gęste ciasto.
-Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stop.C.
-Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto,kroimy w romby i układamy na blasze.
-Pieczemy w piekarniku na złoty kolor.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #119 dnia: 26 Mar, 2012, 23:42:33 »
Mamy już kilka przepisów na mazurki,ale tego nie mamy :P

Mazurek pomarańczowy-blaszka 28x24 cm

Składniki:2 szklanki mąki krupczatki;1/2 szklanki cukru pudru;200 g margaryny lub masła;3 żółtka;1 całe jajko;białko z jednego jajka;tłuszcz do smarowania blaszki.
Masa:2 szklanki cukru;1/2 szklanki wody;100g płatków migdałowych;2 pomarańcza;2 cytryny.

Przygotowanie:-Najpierw sporządzamy kruche ciasto-przesianą mąkę siekamy z margaryną lub masłem,dodajemy cukier i żółtka.
-Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki.
-Następnie przygotowujemy masę:cytryny i pomarańcze sparzyć,zetrzeć.
-Dodać cukier i wodę.Smażymy,aż masa będzie gęsta i przejrzysta. Lekko ostudzimy i dodajemy płatki migdałowe..

Teraz czas na wykonanie mazurka:
-3/4 ciasta należy wyłożyć na natłuszczoną blaszkę,brzegi ciasta wysmarować białkiem.
-Z 1/4 ciasta uformować wałeczek,który przyklejamy do brzegów ciasta.
-Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem.
-Piec około 30 minut w temp. 200 stop.C.
-Na ostudzone ciasto nałożyć masę i dowolnie udekorować.

Obecnie macie tak duży wybór rożnych posypek,groszków,koralików spożywczych,że dekoracja jest bardzo łatwa. Wspominałam już,że kiedyś należało się dobrze nakombinować,aby mazurek ładnie wyglądał.