Jagodzianki
1 porcja=200kcal.
Skladniki:25 dag maki ;1/2 szklanki mleka;2 dag drożdży;1 jajko;1/4 szklanki cukru;5 dag masła;tłuszcz i tarta bułka do blachy;
1 jajko do posmarowania;cukier do posypania;25 dag.jagód; cukier do smaku.[puder]
1)Drożdże rozetrzeć z 1 lyżka cukru,dodać 2 łyżki mąki i tyle ciepłego[nie gorące]mleka,by rozczyn miał konsystencję gęstej śmieta-
ny,odstawić do wyrośnięcia.
2)Jagody umyć,osączyć ,posypać cukrem,odstawić.
3)Jajko utrzeć z cukrem.
4)Połączyć przesianą mąkę,jajko i rozczyn,wymieszać ,dodać stopione [przestudzone]masło,wyrobić ciasto,znowu odstawić aż tro-
chę urośnie.
5) Formować okrągłe placuszki,na środku ułożyć łyżkę osączonych jagód,skleić.
6)Blachę wysmarować tłuszczem,posypać cienko tartą bułką,ułożyć bułeczki[zachowując pewną odległość,bo ciasto będzie rosło]
posmarować rozbełtanym jajkiem.
7) Piec około 20 min.w temperaturze 200 stopni ,posypać cukrem pudrem.
Najpopularniejsze są jagodzianki,ale można wykorzystać inne owoce sezonowe albo [w zimie]konfitury,dżem .
UWAGA:Jagody warto szybciej umyć ,aby dobrze ociekły z wody,wtedy gdy posypiemy cukrem mniej puszczą soku i łatwiej będzie
się je nakładać do jagodzianek.
Smacznego, szczególnie lubią to maluchy, a o tatusiach nie wspomnę.