Autor Wątek: Ciasta i desery - zbiór przepisów  (Przeczytany 88816 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Ciasta i desery - zbiór przepisów
« dnia: 08 Lip, 2008, 02:05:55 »
Spis przepisów:

Strona 1:
Mleczne rogaliki
Pieczone jabłka
Ciasto drożdżowe z węgierkami
Jagodzianki
Zapiekanka z ryżu
Jabłka w cieście
Placek na maślance z owocami
Karmel z mleka w puszce
Chleb tradycyjny
Bułki drożdżowe
Ciasto "3XBit"
Jabłecznik na biszkopcie
Chrupiące gofry.
Gofry z maślanki

Strona 2:
Dziad Podlaski.
Placuszki babuni
Cebulaki drożdżowe
Półfrancuskie rogaliki z jabłkami.
Marcypanki suwalskie
Piernik Staropolski
Marcińskie Rogale
Kisiel żurawinowy
Pierniczek wileński
Kutia
Placek Trzech Króli
Pascha z bakaliami
Pascha Tradycyjna
Pascha Śmietankowo-Kakaowa
Pascha z wiśniami
Mazurek
Mazurek orzechowo -kawowy
Mazurek kajmakowy
Strona 3:
Drożdżowa babka kokosowa
Cytrynowa babka biszkoptowa
Babka orzechowa
Babka jogurtowa
Babka wykwintna
Keks z bakaliami -tradycyjny
Sernik wiedeński
Tort serowy
Sernik na zimno
Szarlotka Jagodowa
Zapiekanka z owocami [rabarbar i truskawki]
Piernik z kawą
Ozdoby na choinkę
Piernik wylewany
Piernik z owocami
Rogaliki z makiem
Niebo
Sernik z pianką
Placek serowo orzechowy
Ciasto kawowo serowe
Blok czekoladowo-bakaliowy
Przekładaniec czekoladowy-mazurek
Kruchy mazurek z migdałami
Strona 4:
Ciasto waniliowe
Ciasto z jabłkami
Babka mokka
Wielkanocna babka drożdżowa
Mazurek malinowo -migdałowy
Jajka krokandowe
Mazurek z bezą
Mazurek królewski
Babka owocowa
Mazurek, śliwkowiec
Owsiany mazurek litewski
Suwalska baba wielkanocna
Sernik bananowy
Ciasto z rabarbarem
Ciasto z truskawkami
Tort waflowy
Ciasto z truskawkami i rabarbarem
Ciasto orzechowe z czereśniami
Chlebki pitta
Meksykańskie placki tortilla
Ciastka ze skwarek po podlasku
Gryczannik
Kurhil
Racuszki po Podlasku
Sołodusze Podlaskie
Galaretka podlaska z herbaty
Galareta z wina
Biedronka
Szarlotka królewska
Morele w alkoholu
Malinowa babka
Strona 5:
Chleb żytni na zakwasie
Chleb pszenny
Chleb słonecznikowy
Chałka
Chleb cebulowy
Bułki cynamonowe
Chleb razowy
Chleb razowy z rodzynkami
Chleb dyniowy
Chleb z kminkiem
Chleb z oliwkami
Bagietka
Bułki czosnkowe
« Ostatnia zmiana: 02 Paź, 2010, 15:13:51 wysłana przez the_mask »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lip, 2008, 13:16:58 »
Mleczne rogaliki

Składniki:  
- 500g mąki;
- 30g drożdży;
- 250ml. mleka;
- 50g masła ;
- 100g cukru;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1 żółtko;
- 1/2 słoiczka konfitury wiśniowej;
- 1 łyżka maku;
- 1 cukier waniliowy.

Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać do miski,  (drożdże pokruszyć do mleka - letniego, trochę sypię na to mąki i cukru - łyżeczka, pod przykryciem odstawiam, aż zacznie rosnąć - najlepiej postawić w ciepłym miejscu. Ponoć gwarancją ciasta drożdżowego jest to, aby artykuły były o temperaturze pokojowej. Najlepiej przed pracą wystaw wszystko poza lodówkę na godzinkę.

Roztopione masło wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Wlać do mąki i wyrobić z rozczynem. Postawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki, z każdego uformować kulę, rozwałkować je na kształt owalnych placków o długości 15 cm.
Na każdy placek położyć porcję konfitury,zwinąć placki jak rolady,ściskając końce aby były węższe.

Blachę natłuścić (jeszcze wykładam papierem do pieczenia ciast), układać na blaszce i posmarować rozmąconym żółtkim.
Można każdy rogalik posypać makiem. Pozostawić jeszcze raz do wyrośnięcia.
Piec na złoty kolor 15-20 min.[sprawdzaj patyczkiem]w temperaturze 220 stopni.

Obecnie zamiast gotowych konfitur dałabym jagody lub wydrylowane, osączone wiśnie świeże, ale wtedy należy owoc trochę posypać cukrem.

Jeśli chodzi o gofry to robię ciast tak jak na naleśniki, ale znajdę Ci przepis bo mam ich dośc dużo.
Chcesz kupić gofrownicę , pomyśl czy nie lepiej kupić opiekacz uniwesalny i do gofrów i do tostów.  Mam taki i dużo nie różni się od
zwykłej gofrownicy. Obejrzyj jedno i drugie zanim kupisz - pieniądze chyba te same.
Takie rogaliki lub same bułeczki robiłam w latach 80-tych, jak były problemy zaopatrzeniowe.
Pozdrawiam i życzę SMACZNEGO   gaga
« Ostatnia zmiana: 30 Wrz, 2010, 17:35:53 wysłana przez the_mask »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lip, 2008, 13:28:27 »
Pieczone jabłka

Pomyślałam o Waszych pociechach nadchodzi pora jabłek, antonówki nie są chętnie jedzone ze względu na kwaśny smak i przeważnie są twarde.

Kilka jabłek umyć i wydrążyć z nich środek.
Do wydrążonych jabłek można włożyć trochę powideł, konfitury ,albo cukru. Możecie też zrezygnować z wypełnienia [ja nawet nie wydrążam środka -lepiej się trzymają po upieczeniu]
Piekarnik należy nastawić na 180 stopni.
Jabłka można ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Piecze się około pół godziny. Jabłka będą gotowe, kiedy miąższ stanie się miękki.  Jeśli będą wydawały się kwaśne, można posypać cukrem pudrem po upieczeniu.
                                  Smacznego gaga
« Ostatnia zmiana: 30 Wrz, 2010, 17:33:23 wysłana przez the_mask »

Offline Lizabi

  • Stały Bywalec
  • **
  • Wiadomości: 124
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lip, 2008, 01:53:28 »
Ciasto drożdżowe z węgierkami

Skladniki:
1/2 szklanki mleka
100 g masla lub margaryny
500 g maki
40 g drozdzy
150 g cukru
cukier waniliowy
3 zoltka
szczypta soli
tluszcz do formy
750 g sliwek

Kruszonka

80 g maki
50 g masla
50 g cukru pudru

Maslo roztopic na malym ogniu, make przesiac do miski.
Drozdze wlozyc do kubeczka, dodac dwie lyzki mleka, posypac lyzka cukru i odstawic na kilka minut.
Gdy wyrosna wlac je do maki.

Zoltka utrzec z pozostalym cukrem i cukrem waniliowym.
Dodac do makirazem z reszta mleka, maslem i szczypta soli.Wyrobic ciasto.
Odstawic w cieple miejsce na 20 minut.

Sliwki oplukac, osuszyc, poprzekarajac na polowki, usunac pestki.

Ciasto rozwalkowac i wylozyc je na posmarowana tluszczem forme.
Ulozyc na nim polowki sliwek.
Odstawic ponownie na 20 minut w cieple miejsce.

Maslo na kruszonke zagniesc z maka i cukrem.
Zetrzec ja na tarce o grubych oczkach i posypac sliwki.

Piec 40 - 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Swietnie smakuje na cieplo i na zimno.
« Ostatnia zmiana: 30 Wrz, 2010, 17:30:50 wysłana przez the_mask »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lip, 2008, 16:28:16 »
Jagodzianki

1 porcja=200kcal.
Skladniki:25 dag maki ;1/2 szklanki mleka;2 dag drożdży;1 jajko;1/4 szklanki cukru;5 dag masła;tłuszcz i tarta bułka do blachy;
             1 jajko do posmarowania;cukier do posypania;25 dag.jagód; cukier do smaku.[puder]
1)Drożdże rozetrzeć z 1 lyżka cukru,dodać 2 łyżki mąki i tyle ciepłego[nie gorące]mleka,by rozczyn miał konsystencję gęstej śmieta-
              ny,odstawić do wyrośnięcia.
2)Jagody umyć,osączyć ,posypać cukrem,odstawić.
3)Jajko utrzeć z cukrem.
4)Połączyć przesianą mąkę,jajko i rozczyn,wymieszać ,dodać stopione [przestudzone]masło,wyrobić ciasto,znowu odstawić aż tro-
             chę urośnie.
5) Formować okrągłe placuszki,na środku ułożyć łyżkę osączonych jagód,skleić.
6)Blachę wysmarować tłuszczem,posypać cienko tartą bułką,ułożyć bułeczki[zachowując pewną odległość,bo ciasto będzie rosło]
             posmarować rozbełtanym jajkiem.
7) Piec około 20 min.w temperaturze 200 stopni ,posypać cukrem pudrem.

Najpopularniejsze są jagodzianki,ale można wykorzystać inne owoce sezonowe albo [w zimie]konfitury,dżem .
UWAGA:Jagody warto szybciej umyć ,aby dobrze ociekły z wody,wtedy gdy posypiemy cukrem mniej puszczą soku i łatwiej będzie
           się je nakładać do jagodzianek.

 Smacznego, szczególnie lubią to maluchy, a o tatusiach nie wspomnę.
« Ostatnia zmiana: 30 Wrz, 2010, 17:43:42 wysłana przez the_mask »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lip, 2008, 18:45:06 »
Zapiekanka z ryżu - składniki na 7 porcji po 300g [zależy od apetytu].    1 porcja =363 kcal.
 Składniki :2 szklanki ryżu;4 szklanki mleka;750g jabłek;2 jajka;3 łyżki tartej bułki;1 op.cukru waniliowego;tłuszcz do wysmarowania
             naczynia.  Przyprawy: szczypta soli;cynamon;5 łyżek cukru.
1)Ryż ugotować na mleku .
2)Jabłka umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach,a następnie wymieszać z dwoma łyżkami cukru i cynamonem.
3)Jajka ubić na parze z pozostalym cukrem i cukrem waniliowym.Gdy masa będzie gęsta dodać ją do ugotowanego ryżu i wymieszać
4)Żaroodoprne naczynie posmarować tłuszczem i posypać tartą bułka.
5)Układać warstwami ryż,jabłka ,na przemian tak aby ostatnią warstwę stanowił ryż.
6)Wierzch zapiekanki posypać lekko bułką tartą i wstawić do piekarnika nagrzanego do teperatury 160 stopniC na 30 minut.

Po wyjęciu można udekorować bitą śmietaną.
Uwaga ! zamiast wszystkich jabłek można użyć 1/2 kg jabłek i 300g śłiwek.Śliwki należy wypestkować i pokroić na połówki.Tak samo
          postępować jak przy samych jabłkach z tą różnicą ,że dołożyć śliwki.Jeśli nie chce się Wam gotować ryżu sypkiego,można
          użyć 3-ech woreczków ryżu ugotowanych wg przepisu na wodzie.

Smacznego! gaga
« Ostatnia zmiana: 30 Wrz, 2010, 17:29:31 wysłana przez the_mask »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Lip, 2008, 15:12:18 »
Jabłka w cieście.

Skladniki :
1 kg.jabłek [najlepsze antonówki];250ml.mleka;1-2 jajek;szczypta soli;cukier;można dodać op.cukru waniliowego.

Ciasto przygotowujemy tak jak na naleśniki,może być odrobinę gęstsze.Poprostu łączymy składniki.
Jabłka obieramy ,kroimy w plasterki ,ostrym czubkiem noża wykrawamy pestki -tak aby pozostał krążek jabłka.

Rozgrzewamy oliwę na patelni .jabłka maczamy w cieście i kładziemy na gorący tłuszcz.
Smażymy z obydwu stron na złoty kolor.            I gotowe!
Smaczne są na ciepło jaki na zimno. Pamiętajmy aby jabłka na ten przepis były lekko kwaskowe,jeżeli nie kupicie antonówek.gaga
                                                
« Ostatnia zmiana: 30 Wrz, 2010, 17:25:15 wysłana przez the_mask »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Sie, 2008, 16:47:02 »
Placek na maślance z owocami

 Składniki: 1 szklanka maślanki
                       2 jajka
                       1 szklanka cukru
                       1 oliwy
                       2,5 szklanki mąki
                       3 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka: 3/4 szklanki mąki
                        3/4 szklanki cukru
                        1/2 kostki masła

Owoce sezonowe - maliny,wiśnie, jagody

Przygotowanie:1) Cukier i jajka ubijamy mikserem,dodając szklankę maślanki i oliwę.
                    2) Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy do ciasta,na koniec wsypujemy cukier waniliowy.
                    3) Owoce układamy na cieście .
                    4) Miękkie masło ucieramy z cukrem,dodajemy mąkę tak ,by nie powstaly grudki.Rozkruszamy na owocach.

Pieczemy 55 min. w 180 stopniach C.



   Dzisiaj zrobiłam placek na maślance z owocami,nie miałam ,maślanki i użyłam jogurtu [naturalny].Owoce podałam różne [zrobiłam
porządek]śliwki na to drobno pokrojone jabłka [papierówki],porzeczki ,jeden banan -cienkie plasterki;to posypałam cukrem i na
wierzch posypałam cynamonem.Nie dałam kruszonki. Świetny!

Jak jakiś przepis zmodyfikujecie to piszcie,zawsze lubiłam słuchać wszelkich rad, a na pewno będziemy mądrzejsze :P
« Ostatnia zmiana: 30 Wrz, 2010, 17:41:19 wysłana przez the_mask »

Offline Lizabi

  • Stały Bywalec
  • **
  • Wiadomości: 124
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Sie, 2008, 19:47:01 »
Karmel z mleka w puszce

Mleko w puszce slodkie skondensowane wstawic do garnka z zimna woda (wieksza ilosc wody) i gotowac ok 3 godziny.

Po ostygnieciu otworzyc i karmel, ktory wytworzyl sie uzywac do:

wafli  (na 1 opakowanie wafli zuzywa sie 1 puszke karmelu,
         po przelozeniu na chwile wstawic do lodowki, pokroic ostrym nozem)
deser do lodow
polewa do mazurkow i innych ciast.

Z praktyki - do garnka wkladam wiecej niz jedna puszke (mam taki garnek , gdzie mieszci sie 5), poniewaz dlugo sie gotuje, wiec nalezy to wykorzystac, a przydatne jest do wielu slodkich potraw.
« Ostatnia zmiana: 30 Wrz, 2010, 17:38:23 wysłana przez the_mask »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Sie, 2008, 21:14:54 »
Chleb tradycyjny

          Składniki :-300g mąki
                              - 100g płatów owsianych ,słonecznika lub siemienia lnianego
                              - 3/4 szklanki letniej wody
                              - 30g świeżych drożdży
                              - 3 łyżki oliwy lub oleju
                              - 1 jajko
                              - 2 łyżeczki soli
                              - 1 łyżeczka cukru
                              - tłuszcz do posmarowania korytka lub papier do pieczenia
          Wykonanie:
                             1) mąkę przesiać do miski ,na środku uformować wgłębienie i wlać do niego drożdże[rozpuszczone w letniej
                                wodzie z cukrem i odrobiną mąki]
                             2) Wszystkie składniki wyrobić,i odstawić na chwilę do wyrośnięcia,ponownie wyrobić i przełożyć do posma-
                                rowanej foremki lub wyłożonej papierem.
                             3) Na wierzchu posmarować chleb roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami słonecznika,siemienia lnianego lub
                                 płatkami [w zależności od tego ,który z tych skladników dodaliśmy dośrodka]
                             4)Piec w piekarniku : pierwsze 10min.w temperaturze 150 stopni C;a potem kolejne 30-40 min.w temperatu-
                                 rze 230 stopni C.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Sie, 2008, 16:07:24 »
Bułki drożdżowe.

      Składniki:-1 kg mąki pszennej,
                          -1/2 l.mleka,
                          - 10 dag. drożdży,
                          - 3 żółtka,
                          -1 jajko,
                          -2 łyżki oleju,1/2 kostki masła ,które rozpuszczamy i studzimy.
                          -1 szklanka cukru pudru,szczypta soli,bakalie.
     Wykonanie:1) mleko lekko pdgrzać i dodać łyżkę mąki.[1/4l mleka]
                            2)Drożdże rozmieszać z 1/2 szklanki cukru i dodać do mleka.[1/4l]
                            3)Rozczyn przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia [w ciepłym miejscu],na około 20 min.
                            4)Mąkę przesiać ,dodac sól,mleko i jajko,a jako ostatni wlać rozczyn[wyrośnięty].
                            5) Żółtka rozetrzeć z cukrem i dodać do ciasta.
                            6) Na samym końcu wlac olej i dodać rozpuszczone masło.
                            7)Wyrobić dokładnie i mocno,przez około 10 min.[ciasto jest dobrze wyrobine,gdy zaczną tworzyć sie pęcherze
                            8)Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na mniej więcej 2 godz.
                            9)Po tym czasie uformować z ciasta bułki,posmarować je żółtkiem i odstawić na chwilkę do wyrośnięcia.
  Następnie ,poukładane na blasze w odstępach bułeczki pieczemy w temperaturze około 200stopni C.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Sie, 2008, 11:41:04 »
Ciasto ''3XBit'':
    Składniki :- 10-12op. Herbatników Be-Be,
                         - 1 puszka mleka skondensowanego [słodkie],
                         - 1 op. zwykłych krakersów,
                         - 1 op. kremu karpatkowego,
                         -  1/2 l. śmietany 36%
                         -  2-3 łyżeczek żelatyny.
    Wykonanie: 1)Zamkniętą puszkę mleka włożyć do garnka ,zalać wodą i zagotować ,następnie zciszyć gaz i na malym ogniu
                               gotować 2 1/2- 3 godz. Woda ma zaledwie się podgrzewać,następnie jak woda wystygnie ,otworzyć puszkę
                               jeszcze letnią.Uwaga puszka gdy będzie za ciepła lub za mocno podgrzewana może ''wybuchnąć''
                            2)Krem karpatkowy przyrządzić wg.przepisu na opakowaniu.
                            3)Śmietanę ubić na sztywno i na końcu dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.
                            4) Na blachę wyłożyć warstwę herbatników,na nie nałożyć zawartość puszki mleka,kolejno -krakersy i krem
                               karpatkowy ,znowu herabtniki i na wierzch bitą śmietanę.
Gdy przekładaniec jest gotowy ,odstawić w zimne miejsce,najlepiej przygotować ciasto dzień prędzej -wtedy lepiej ''przejdzie''
Moim zdaniem ciasto łatwe ,bez pieczenia a bardzo smaczne.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Sie, 2008, 15:20:23 »
Jabłecznik na biszkopcie

Sładniki na biszkopt:-5 jajek,
-5 łyżek cukru,
-5 łyżek ciepłej wody,
-5 łyżek mąki pszennej,
-1 łyzeczka proszku do pieczenia,
Masa jabłkowa:- 6 jabłek,
- 1 szklanka cukru,
- 50g masła ,
- sok z cytryny,
- 1 op. budyniu waniliowego,
- 2 op. galaretki cytrynowej.
Ponadto:
- 500g śmietany 36%,
- 100g czekolady deserowej,
- papier do pieczenia.

Sposób przyrządzenia jabłecznika:
   
   Biszkopt: 1)Białka ubić na sztywną pianę,
                       2)Dodać żółtka,cukier,wodę -zmiksować,
                       3)Wsypać mąkę ,proszek do pieczenia i wymieszać,
                       4)Ciasto wlać do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 39x 28 cm.
                       5)Piec w temperaturze 180 stopni C.przez 30 min.
   Masa jabłkowa: 1)Jabłka obrać ,zetrzeć na tarce,
                                2)Cukier,masło i sok z cytryny zagotować ,ostudzić i dodać do jabłek,
                                3)Budyń rozmieszać w małej ilości wody,dodać do owoców,
                                4)Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody,połączyć z jabłkami.
   Wykończenie: Masę jabłkową wyłożyć na ostudzony biszkopt,
                              Śmietanę ubić ,wyłożyć na jabłka i na wierzch ozdobić rozpuszczoną ,letnią czekoladą.Odstawić do lodówki,
                              najlepiej na noc lub do stęgnięcia.

     Czekoladę możemy zamiast rozpuszczania zetrzeć na tarce i posypać śmietanę .
« Ostatnia zmiana: 05 Lis, 2010, 06:58:35 wysłana przez the_mask »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Sie, 2008, 15:47:14 »
Chrupiące gofry.

Składniki:- 250g masła,
- 250g cukru pudru,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- 4 jajka,
- 125g mąki,
- olejek migdałowy,olej do gofrownicy.
Przygotowanie:1) Miękkie masło utrzeć na kremową masę.
Dodać przesiany cukier puder, cukier wanilinowy i olejek migdałowy, dodawać po kolei pojedynczo jajka, następnie mąkę, wszystko bardzo dokładnie powoli wymieszać.
2) Gofrownicę rozgrzać, posmarować olejem. Włożyć ciasto i starannie rozsmarować. Ponieważ ciasto jest dosyć sztywne, po napełnieniu należy pokrywę gofrownicy lekko przycisnąć i przez chwilę przytrzymać.

Gotowe gofry posypać cukrem pudrem lub z bitą śmietaną [jak kto woli]



Znalazłam inny przepis na chrupiące gofry      1 porcja =460kcal   /przepis jest na 4 porcje/

Składniki-     150g mąki,
                       - 1/2 l mleka,
                       - cukier waniliowy,
                       - jajko,
                       - 1/2 łyżki proszku do pieczenia,
                       - szczypta soli,olej
Przyrządzenie:-     Zmieszać mąkę z mlekiem,jajkiem,proszkiem oraz cukrem waniliowym i solą.
                          - Zrobić ciasto naleśnikowe.
                          - Przygotować gofrownicę ,lekko nasmarować ją olejem.
                          - Piec gofry ,aż będą złociste i chrupiące.
Podawać można dowolnie;posypane tylko cukrem pudrem;z bitą śmietaną lub z owocami ,takimi jak jagody,truskawki,kiwi ,maliny itp
« Ostatnia zmiana: 05 Lis, 2010, 06:35:11 wysłana przez the_mask »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Ciasta i desery - zbiór przepisów
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Sie, 2008, 00:49:48 »
Gofry z maślanki

Składniki: - 125g masła,
                     -  50g cukru,
                     -    2 torebki cukru waniliowego,
                     -    4 jajka,
                     - 250g mąki ,
                     -    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
                     - 300g maślanki,
                     -  1/2 łyżeczki cynamonu w proszku,
                     - olej do gofrownicy.
Przyrządzenie:
                1)Masło zmiksować na pianę z cukrem oraz cukrem waniliowym.Dodawać po kolei jajka i dokładnie ucierać.
                2)Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i na przemian z maślanką dodawać do masła.Na koniec wszystko wymie-
                    szać z cynamonem.
                3)Gofrownicę rozgrzać ,posmarować cienko olejem .Wlewać porcjami ciasto i upiec 14 gofrów.

Jeden gofr = 193kcal.