Autor Wątek: Chłodnik z kefirem lub z zsiadłym mlekiem  (Przeczytany 2694 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5520
  • Płeć: Kobieta
Chłodnik z kefirem lub z zsiadłym mlekiem
« dnia: 29 Lip, 2008, 14:28:33 »
   Chłodnik z kefirem ;może być z jogurtem lub z zsiadłym mlekiem
 Litr przyjmijmy kefiru;2 jaja;pęczek kopru;pęczek szczypiorku;świeży ogórek lub małosolny[lepiej świeży];ząbek czosnku.

Zieleninę drobniutko pokroić,posolić,włożyć do naczynia.
Ogórek i czosnek zetrzeć na tarce o otworach średniej wielkości.
Wszystkie składniki wymieszać i zalać kefirem,przykryć ,schłodzić.
Przed podaniem do każdego talerza wsypać łyżkę grubo pokrojonych jajek ugotowanych na twardo.   Smacznego gaga

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5520
  • Płeć: Kobieta
Odp: Chłodnik z kefirem lub z zsiadłym mlekiem
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lip, 2009, 16:56:45 »
Chłodnik na zsiadłym mleku -[inna wersja]

Składniki : 4-5 szklanek zsiadłego mleka ;3/4 szklanki zakwasu z buraków;20-30 dag świeżych ogórków ;kilka rzodkiewek;6 łyżek drobno posiekanych listków pietruszki,koperku,szczypiorku;2 jaja ugotowane na twardo;sól 'cukier.

Wykonanie: Ogórki i rzodkiewki umyć ,obrać,pokrajać w drobne słupki lub cienkie plasterki;  Ugotowane na twardo jajka ,obrać ze skorupek,pokrajać w cząstki albo plasterki;  Zsiadłe mleko lekko podbić trzepaczką ,dodając potrochu zakwas z buraków,pokrajane ogórki i posiekaną zieleninę. Przyprawić do smaku solą i cukrem.
Przygotowaną zupę w okresie upałów warto ochłodzić w lodówce. Przed podaniem wyporcjować na talerze ,wkładając do każdego talerza odpowiednią porcję jaj.