Chłodnik na zsiadłym mleku -[inna wersja]
Składniki : 4-5 szklanek zsiadłego mleka ;3/4 szklanki zakwasu z buraków;20-30 dag świeżych ogórków ;kilka rzodkiewek;6 łyżek drobno posiekanych listków pietruszki,koperku,szczypiorku;2 jaja ugotowane na twardo;sól 'cukier.
Wykonanie: Ogórki i rzodkiewki umyć ,obrać,pokrajać w drobne słupki lub cienkie plasterki; Ugotowane na twardo jajka ,obrać ze skorupek,pokrajać w cząstki albo plasterki; Zsiadłe mleko lekko podbić trzepaczką ,dodając potrochu zakwas z buraków,pokrajane ogórki i posiekaną zieleninę. Przyprawić do smaku solą i cukrem.
Przygotowaną zupę w okresie upałów warto ochłodzić w lodówce. Przed podaniem wyporcjować na talerze ,wkładając do każdego talerza odpowiednią porcję jaj.