Autor Wątek: Chłodnik szczawiowy - na upały  (Przeczytany 798 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5522
  • Płeć: Kobieta
Chłodnik szczawiowy - na upały
« dnia: 28 Lip, 2008, 15:23:46 »
     Chłodnik szczawiowy   na 6-8 porcji:

Składniki:

  • 15 dag.liści szczawiu;
  • 1 świeży ogórek [20dag.];
  • 1 szklanka śmietany 12%;
  • 1,5 l zsiadłego mleka
  • 1 pęczek koperku;
  • 1 pęczek szczypiorku;
  • 1 3 jaja;
  • sól ,pieprz.

Sposób przyrządzenia:

1) Szczaw umyć, usunąć łodyżki, a liście posiekać i wrzucić do wrzatku. Gotować 5 min., odstawić, ostudzić.
2) Ogórek obrać, drobno posiekać lub zetrzeć na tarce do jarzyn.
3) Koperek i szczypiorek umyć i posiekać, trochę koperku zostawić do ziemniaków.
4) Przygotowane składniki wraz ze śmietaną dodać do zsiadłego mleka, doprawić solą, pieprzem i ubić trzepaczką.

Chłodnik wstawić do lodówki na 2-3 godz.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać pokroić w plastry i tuż przed podaniem dodać do porcji.

Chłodnik podawać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.
Jeśli można to nazwać potrawą, to zapewniam, że dobry jest na upały a przy tym bogaty w witaminy.         

---- Smacznego!  gaga

W składnikach wymieniłam zsiadłe mleko, ale nie wiem czy jest u Was do zdobycia [w Poznaniu prawie go nie ma], dlatego można
je zastąpić kefirem lub jogurtem bez cukru.
« Ostatnia zmiana: 28 Lip, 2008, 21:27:42 wysłana przez noka »