Chłodnik szczawiowy na 6-8 porcji:
Składniki: - 15 dag.liści szczawiu;
- 1 świeży ogórek [20dag.];
- 1 szklanka śmietany 12%;
- 1,5 l zsiadłego mleka
- 1 pęczek koperku;
- 1 pęczek szczypiorku;
- 1 3 jaja;
- sól ,pieprz.
Sposób przyrządzenia:1) Szczaw umyć, usunąć łodyżki, a liście posiekać i wrzucić do wrzatku. Gotować 5 min., odstawić, ostudzić.
2) Ogórek obrać, drobno posiekać lub zetrzeć na tarce do jarzyn.
3) Koperek i szczypiorek umyć i posiekać, trochę koperku zostawić do ziemniaków.
4) Przygotowane składniki wraz ze śmietaną dodać do zsiadłego mleka, doprawić solą, pieprzem i ubić trzepaczką.
Chłodnik wstawić do lodówki na 2-3 godz.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać pokroić w plastry i tuż przed podaniem dodać do porcji.
Chłodnik podawać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.
Jeśli można to nazwać potrawą, to zapewniam, że dobry jest na upały a przy tym bogaty w witaminy.
---- Smacznego! gaga
W składnikach wymieniłam zsiadłe mleko, ale nie wiem czy jest u Was do zdobycia [w Poznaniu prawie go nie ma], dlatego można
je zastąpić kefirem lub jogurtem bez cukru.