Brokuły z masłem orzechowym: 1 porcja=270kcal. Żródło witamin A,C,E oraz kwasu foliowego.
Składniki:dla 4 osób-1kg brokułów,
-5 dag.masła ,
-5 dag.orzechów laskowych,
-2 łyżki soku cytrynowego,
-1 łyżeczka soli.
Przyrządzenie: 1)Łodygi brokułów skrócić i obrać od końców do nasady na krzyż.Brokuły umyć kilkakrotnie w zimnej wodzie.
2)W naczyniu zagotować 1 litr wody z dodatkiem soli i soku cytrynowego.Następnie do wrzątku włożyć broku-
ły i gotować pod przykryciem przez 15 min.
3)Orzechy pokroić w płatki .Na patelni zrumienić lekko masło ,uprażyć na nim orzechy i odstawić na bok.
4)Brokuły osączyć ,ułożyć na podgrzanym półmisku,posypać prażonymi orzechami i skropić masłem.
Rada: Kupując brokuły należy wybierać główki o świeżej barwie,z miękkimi ,delikatnymi łodygami.Można je przechowywać ,nie
umyte,przez 1-2 dni w lodówce w pojemniku do warzyw.