Autor Wątek: Brokuły z masłem orzechowym  (Przeczytany 1620 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Brokuły z masłem orzechowym
« dnia: 29 Sie, 2008, 02:17:12 »
Brokuły z masłem orzechowym:     1 porcja=270kcal. Żródło witamin A,C,E oraz kwasu foliowego.
Składniki:dla 4 osób-1kg brokułów,
                        -5 dag.masła ,
                        -5 dag.orzechów laskowych,
                        -2 łyżki soku cytrynowego,
                        -1 łyżeczka soli.
Przyrządzenie:   1)Łodygi brokułów skrócić i obrać od końców do nasady na krzyż.Brokuły umyć kilkakrotnie w zimnej wodzie.
                          2)W naczyniu zagotować 1 litr wody z dodatkiem soli i soku cytrynowego.Następnie do wrzątku włożyć broku-
                             ły i gotować pod przykryciem przez 15 min.
                          3)Orzechy pokroić w płatki .Na patelni zrumienić lekko masło ,uprażyć na nim orzechy i odstawić na bok.
                          4)Brokuły osączyć ,ułożyć na podgrzanym półmisku,posypać prażonymi orzechami i skropić masłem.

Rada: Kupując brokuły należy wybierać główki o świeżej barwie,z miękkimi ,delikatnymi łodygami.Można je przechowywać ,nie
                umyte,przez 1-2 dni w lodówce w pojemniku do warzyw.