Bliny . Skladniki na 25 sztuk ;1 sztuka =83 kcal.
Składniki.-3 szklanki mąki pszennej [51dag]
-2 szklanki mleka,
-1 1/2 łyżki drożdży,
-3 jajka,
- sól do smaku,olej do smażenia,4 łyżki masła
Przyrzadzenie:- Z lekko podgrzanego mleka ,drożdży i 1 szklanki mąki przygotować rozczyn,po czym pozostawić na 1 godz. do
wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu dodać resztę mąki,utarte jajka oraz roztopione masło.Wyrobić ciasto i pozostawić na około
30 min.do ponownego wyrośnicia.
- Na patelni rozgrzać tluszcz,a następnie za pomocą łyżki nakładać ciasto formując placuszki o średnicy 10 cm.
i grubości 0,5 cm. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone bliny podawać gorące ,polane stopionym masłem,kwaśną śmietaną lub sosem pieczarkowym.
Czas wykonania =2 godz. 25 min.; samo smażenie =35 min.