Autor Wątek: Bigos Staropolski  (Przeczytany 1495 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5521
  • Płeć: Kobieta
Bigos Staropolski
« dnia: 21 Gru, 2008, 00:45:46 »
Bigos staropolski- 500g kapusty kwaszonej;500g kapusty słodkiej;200g upieczonej wieprzowiny;200g upieczonej cielęciny;500g różnych wędlin [m.innymi boczek wędzony];2 duże cebule;30g suszonych grzybów;50g suszonych śliwek;50g koncentratu pomidorowego;przyprawy[liść laurowy,ziele angielskie,owoce jałowca,pieprz ziarnisty,majeranek,sól];1/2 szklanka czerwonego wina.

Sposób przyrządzenia: -Kapustę kiszoną pokroić ,zalać niewielką ilością wrzącej wody i gotować do miękkości ok.1 godz.
-Grzyby opłukać i namoczyć w wodzie [najlepiej poprzedniego dnia].Rozdrobnione dodać wraz z wodą ,[w której się moczyły] do poszatkowanej słodkiej kapusty.Ugotować.
- Wędliny pokrojone w kostkę przesmażyć w rondlu,dodając posiekaną cebulę.Pieczone mięso pokroić w kostkę.
-Połączyć w jednym garnku ugotowaną słodką kapustę ,kapustę kiszoną,wędliny i mięso.Dodać suszone śliwki ,koncentrat pomidorowy,czerwone wino i przyprawy.
- Wszystko trzymać na mniejszym ogniu ,mieszając od czasu do czasu.W razie potrzeby odrobinę podlać.Bigos kilka razy podgrzewany robi się smaczniejszy.