Autor Wątek: Bigos Litewski  (Przeczytany 2213 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Bigos Litewski
« dnia: 07 Sty, 2009, 21:53:20 »
Bigos Litewski-

Składniki :-Główka białej kapusty [ok.1 1/2 kg.];500g winnych jabłek ;łyżka soku z cytryny;100g cebuli;250 g wołowej pieczeni;250gtłustej wieprzowiny ;2 przodki z zająca ;60g smalcu;120g kiełbasy;pęczek włoszczyzny;2 listki laurowe;po 2-3 ziarenek angielskiego ziela i jałowca;8-10 ziarenek pieprzu;sól;pieprz mielony.

Przygotowanie:-Obraną i umytą włoszczyznę ,wieprzowinę i przodki zająca wkładamy do garnka ,dodajemy ziele ,jałowiec,pieprz i sól,zalewamy wrzątkiem ,doprowadzamy do wrzenia ,po czym gotujemy około 1 godz.na niezbyt silnym ogniu.
-Miękkie mięso wyjmujemy ,a bulion przecedzamy .
-Drobno poszatkowaną kapustę sparzamy wrzątkiem ,wkładamy do rondla,zalewamy wywarem,doprowadzamy do wrzenia ,po czym gotujemy 30-40 minut na niewielkim ogniu.
-Obrane jabłka kroimy w słupki ,skrapiamy sokiem z cytryny,dodajemy do kapusty,mieszamy i dusimy razem ok.20 minut.
-Obrane mięso z zająca ,ugotowaną wieprzowinę i pieczeń wołową kroimy w kostkę.
-Na patelni topimy smalec ,przesmażamy drobno pokrojoną cebulę ,dodajemy pokrojone w kostkę mięso i chwilę smażymy na silnym ogniu,mieszając ,po czym łączymy z kapustą ,mieszamy i dusimy razem około 1 godz.
-Pod koniec dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki  kiełbasę,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.