Autor Wątek: Barszcz z uszkami  (Przeczytany 3368 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Barszcz z uszkami
« dnia: 27 Lis, 2008, 21:40:46 »
Barszcz z uszkamipotrawa wigilijna-- 14 porcji po 98 kcal.

Składniki -Ok.2.50l wody,1 kg buraków,3 dag grzybów,włoszczyzna,ząbek czosnku,ziele angielskie,liść laurowy,cukier,sól,pieprz.

Ciasto na uszka-jeżeli zdecydujecie się same zrobić ,ale można kupić gotowe w sklepie-jednak ten dzień wymaga trochę wysiłku z naszej strony.
--Jajko,2 szklanki mąki,woda,łyżeczka oleju.
Farsz do uszek-cebula,łyżka masła,posiekana natka pietruszki,łyżka bułki tartej,jajko,sól ,pieprz,6 dag grzybów suszonych.

Wykonanie- Grzyby dokładnie umyć i moczyc przez noc;
-Następnego dnia ugotować je i odcedzić;wywar zachować;odstawić grzyby,by ostygły;
-Oczyścić i umyć  włoszczyznę,ugotować z niej wywar,dodając buraki,ziele angielskie,liść laurowy.
-Przelać przez sito i połączyć z wywarem z grzybów,doprawić solą,pieprzem i cukrem do smaku,na końcu dodać przetarty ząbek czosnku.

-Cebulę posiekać i zrumienić na tłuszczu,dodać ugotowane i drobno posiekane grzyby,wymieszać i przez chwilę dusić na małym ogniu.Przestudzoną masę wymieszać z natką,jajkiem,bułką tartą ,doprawic solą i pieprzem.

-Przygotowac ciasto jak na pierogi,rozwałkować i wykrawać z niego małe kwadraty.Na środek każdego nałożyć farsz i złożyć po przekątnej na pół,skleić i polączyć przeciwległe rogi.
-Ugotować uszka we wrzącej osolonej wodzie.Podawać z barszczem

Moja prywatna uwaga ,do barszczu dodaję kilka kropel octu.