Skladniki:
2 kg ziemniakow
0,75 kg mielonego miesa (moze byc wieprzowe z wolowym lub z cielecina)
2 cebule
olej (smalec)
2 lyzki maki
2 jajka
sol,pieprz
Ziemniaki obrac i starkowac (odstawic niech scieknie woda)
na oleju zeszklic pokrojona w drobna kostke cebule
do ziemniakow dodac podsmazona cebule,2 jajka, 2 lyzki maki, sol i pieprz do smaku.
Do naczynia (blachy do pieczenia)dobrze nasmarowanego olejem(tluszczem) wylozyc polowe starkowanych i przyprawionych ziemniakow,
na to wylozyc przyprawione mieso z cebula jajkiem, pieprzem i sola (jak na mielone kotlety)
na wierzch wylozyc reszte ziemniakow.
Polac olejem lub smalcem.
Piec w temp.200 stopni przez 30 minut, nastepnie podwyzszyc temperature i kontrolowac pieczenie(conajmniej jeszcze 40 min)
W zaleznosci o wielkosci naczynia i wysokosci potrawy czasu pieczenia nie mozna sprecyzowac.
Potrawa jest gotowa,kiedy wierzch babki jest brazowy.(nalezy sprawdzic czy mieso jest upieczone).W razie potrzeby dopiec.
Podawac z surowka z kiszonej kapusty lub kiszonym ogorkiem.
