Śledż w smietanie A'la Kubana 6 osób.
Składniki :25dag filetów śledziowych;3 jabłka -najlepiej szara lub złota reneta;pęczek cebuli dymki;4 jajka;1/2 litra kwaśnej gęstej śmietany;3 łyżki musztardy Dijon;1 pęczek zielonej pietruszki.
Przygotowanie- Jajak ugotować na twardo,ostudzić oddzielić białka od żółtka.Białko ,cebulkę,jabłko [bez gniazd nasiennych]drobniutko posiekac i wsypać do miski.[Jabłka skropić cytryną ,aby nie zmieniły koloru].
Żółtka dokładnie rozetrzeć z musztardą ,a następnie stopniowo dodawać śmietanę.1/3 sosu wymieszaj z sałatką z jajka ,cebuli i jabłek.
Filety śledziowe pokrój na 4 części i ułóż na sałatce.Resztą sosu polej danie i obsyp posiekaną natką pietruszki.
[Wyczytałam ten przepis w gazecie i postanowiłam się z Wami podzielić ,ja sama przygotuję je na świąteczny stół. A święta już tuż,tuż.