Te cechy raczej ustawiłbym na końcu kolejki. Jak już wielokrotnie podkreślałem, dla mnie najważniejsze są: wiedza i doświadczenie, bo wprost odpowiadają za jakość podejmowanych decyzji, czyli zarządzanie.
Oczywiście wg mnie jest to ważne ale dlaczego nie dać szansy osobie z charyzmą i umiejętnością współpracy z różnymi środowiskami?
Podam pewien przykład: kilka miesięcy temu mąż zmienił pracę po długich namowach obecnego szefa, dlaczego? ano właśnie przez jego charyzmę i umiejętność dostosowania się do różnych sytuacji i środowisk. Nie miał żadnego doświadczenia ani wiedzy jeśli chodzi o jego obecną pracę, a poprzednia w niczym nie była podobna do tej, którą teraz wykonuje. Szef na wstępie powiedział, że jego nie interesuje doświadczenie ani szkoły związane z pracą, którą będzie wykonywał, najważniejsze, to głowa, która potrafi ocenić i reagować odpowiednio do sytuacji - innymi słowy - logistyka w wszystkim co robi. Resztę, czyli pracę fizyczną nauczy się w firmie.
Po trzech miesiącach dostał już premię, jest szefem swojego sektoru i zarządza niewielką grupą ludzi. Został doceniony i ma szanse na kolejne awanse...
Ten przykład , moim zdaniem pokazuje, że nie powinniśmy pochopnie oceniać kogoś tylko po "zapleczu doswiadczeń" . Nie mam tu bynajmniej na myśli konkretnych osób, tak sobie tylko głośno rozważam....