Autor Wątek: Wybory na Prezydenta Suwałk - ankieta  (Przeczytany 15986 razy)

winter

• Gość
Odp: Wybory na Prezydenta Suwałk - ankieta
« Odpowiedź #75 dnia: 14 Lis, 2010, 12:05:23 »
jeśli już poruszono temat firmy w której pracuje kandydatka, to taka moja mała riposta - p. Agnieszka nie jest szefem w tej firmie, a menadżerem produktu - więc mówić, że zły szef to i w ratuszu sobie nie poradzi nijak do sytuacji nie psuje

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #76 dnia: 14 Lis, 2010, 12:33:46 »
Jakie działania P. Renkiewicza możecie opisać i pokazać?
Odpowiadając pytaniem na pytanie: Jakie działania pozostałych kandydatów możesz opisać i pokazać?

Jedyną zasługą jest to, że współpracował z śp. Józefem Gajewskim.
Dlaczego ówczesny prezydent wziął na swego zastępcę (czyli do współrządzenia miastem) właśnie tą osobę, a nie np. któregoś z pozostałych kandydatów?

Wątpię by pan Renkiewicz bez drogowskazu ustawionego przez śp. Gajewskiego udzwignął sam ten wielki obowiązek kierowania naszym miastem.
Rozumiem, że pozostali kandydaci, kompletnie bez jakiegokolwiek doświadczenia w sprawach zarządzania miastem poradzą sobie bez problemu?

Ja z kolei po przeczytaniu niektórych postów odnoszę wrażenie takiego rozumowania, że kandydat X jest dobrym wyborem, bo kandydat Y jest złym.

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << MŁODSZY ASP. >>
« Odpowiedź #77 dnia: 14 Lis, 2010, 12:41:41 »
Polska mentalność "zagłosuję na tego, żeby tamten nie wygrał"

diabełek

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 14 Lis, 2010, 14:03:32 »
Nie o to chodzi by jednego kandydata wybielić , a innego zgnoić- bo nie na tym rzecz polega. Chodzi o to by postawić pewne kryteria oceny i wybrać najwłaściwszego kandydata. Więc może spróbójmy najpierw określić jakie kryteria powinien spełniać nasz reprezentat i" dowódca" urzędu miejskiego.
Zacznę pierwsza moim zdaniem osoba prezydenta powinna mieć charyzmę, umieć współpracować z różnymi środowiskami, umieć prowadzić negocjacje( bo tylko wtedy będziemy mieli szansę na pieniądze z zewnątrz), mieć prezencję co jeszcze?

Offline PIKASON

• MPS S-ki
  • Weteran
« Odpowiedź #79 dnia: 14 Lis, 2010, 15:44:43 »
p. Agnieszka nie jest szefem w tej firmie, a menadżerem produktu - więc mówić, że zły szef to i w ratuszu sobie nie poradzi nijak do sytuacji nie psuje

Teoretycznie tak....
Ale, zakładamy że pracuję w firmie X gdzie pracuje na kierowniczym stanowisku osoba Y która kandyduje na najważniejszy urząd w mieście . Na wypłatę czekam 2-3 miesiące. Jeśli osoba Y bardziej dba o firmę niż o ludzi to ja dziękuję  ;D
Ok, jest menadżerem produktu .... czyli ? jak człowiek w firmie ma problem z wypłatą to niech se radzi sam....  jestem managerem produktu i to nie moja sprawa. W urzędzie miasta  też może powiedzieć " radźcie sobie sami , nie mój problem  ;D ".

Nie mam nic do Pani Agnieszki, nie znam jej i może jest super inteligentna . Ale... 29 lat,  3 lata po szkole..... no sorry ... doświadczenia to za wielkiego nie ma. A Prezydentem powinien być ktoś, kto ma i zaplecze polityczne i doświadczenie . To jest nasze miasto, które ostatnio bardzo ładnie się rozwinęło i niech to będzie kontynuowane a nie stało się sposobem na dorobienie do wypłaty.
Może się mylę, dlatego podkreślam.... to jest tylko moje zdanie i nikogo nie przekonuję, bo możliwe że pani Agnieszka to jest najlepszy wybór .
A że mam zdanie jakie mam to już inna sprawa   ;D

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #80 dnia: 14 Lis, 2010, 16:13:11 »
... mieć charyzmę, umieć współpracować z różnymi środowiskami, umieć prowadzić negocjacje () mieć prezencję

Te cechy raczej ustawiłbym na końcu kolejki.  Jak już wielokrotnie podkreślałem, dla mnie najważniejsze są: wiedza i doświadczenie, bo wprost odpowiadają za jakość podejmowanych decyzji, czyli zarządzanie. I wg mnie tylko jeden kandydat posiada te cechy na poziomie adekwatnym do pretendowanego stanowiska - dlatego właśnie on dostanie mój głos.

Myślę, że nie ma co robić listy "wymaganych cech" bo dla różnych osób będą one miały rożne znaczenie. Wymienione przez Ciebie uznałbym bardziej jako preferowane, niż bezwzględnie wymagane.

Offline Szymon

• Weteran
« Odpowiedź #81 dnia: 14 Lis, 2010, 16:20:34 »
Jedyną zasługą jest to, że współpracował z śp. Józefem Gajewskim.
Dlaczego ówczesny prezydent wziął na swego zastępcę (czyli do współrządzenia miastem) właśnie tą osobę, a nie np. któregoś z pozostałych kandydatów?

Bo wcześniej z Panem Renkiewiczem współpracował?
Cytat: czeslawrenkiewicz.pl
Pracę zawodową rozpoczął w 1980 roku w  Zakładach Sprzętu Oświetleniowego „Polam-Farel” w Suwałkach. Potem w latach 1983–1988 pracował w Urzędzie Miejskim w Suwałkach, gdzie współpracował z ówczesnym Prezydentem Miasta Suwałk śp. Józefem Gajewskim.

winter

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 14 Lis, 2010, 21:52:53 »
brawo pikason, w końcu zaczynamy normalnie pisać, a nie na zasadzie, że ten lepszy a ten to dno

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #83 dnia: 14 Lis, 2010, 22:10:47 »
Bo wcześniej z Panem Renkiewiczem współpracował?
... tak i widać że  dobrze mu się współpracowało  :)

Offline vena

• Super Poster
« Odpowiedź #84 dnia: 14 Lis, 2010, 22:39:27 »
Te cechy raczej ustawiłbym na końcu kolejki.  Jak już wielokrotnie podkreślałem, dla mnie najważniejsze są: wiedza i doświadczenie, bo wprost odpowiadają za jakość podejmowanych decyzji, czyli zarządzanie.

Oczywiście wg mnie jest to ważne ale dlaczego nie dać szansy osobie z charyzmą i umiejętnością współpracy z różnymi środowiskami?
Podam pewien przykład: kilka miesięcy temu mąż zmienił pracę po długich namowach obecnego szefa, dlaczego? ano właśnie przez jego charyzmę i umiejętność dostosowania się do różnych sytuacji i środowisk. Nie miał żadnego doświadczenia ani wiedzy jeśli chodzi o jego obecną pracę, a poprzednia w niczym nie była podobna do tej, którą teraz wykonuje. Szef na wstępie powiedział, że jego nie interesuje doświadczenie ani szkoły związane z pracą, którą będzie wykonywał, najważniejsze, to głowa, która potrafi ocenić i reagować odpowiednio do sytuacji - innymi słowy - logistyka w wszystkim co robi. Resztę, czyli pracę fizyczną nauczy się w firmie.
Po trzech miesiącach dostał już premię, jest szefem swojego sektoru i zarządza niewielką grupą ludzi. Został doceniony i ma szanse na kolejne awanse...

Ten przykład , moim zdaniem pokazuje, że nie powinniśmy pochopnie oceniać kogoś tylko po "zapleczu doswiadczeń" . Nie mam tu bynajmniej na myśli konkretnych osób, tak sobie tylko głośno rozważam.... ;)
Ludzie dobrej woli pouczają. Ludzie złej woli straszą.

Offline suchoc

• Stały Bywalec
  • **
Spotkanie z Czesławem Renkiewiczem oraz koncert Krzyśka Gregorkiewicza
« Odpowiedź #85 dnia: 17 Lis, 2010, 16:48:47 »
Spotkanie przedwyborcze z Czesławem Renkiewiczem, kandydatem na Prezydenta Miasta Suwałk oraz koncert Krzyśka Gregorkiewicza.

Pub Brama, środa godz. 19.00

więcej info: http://www.suwalki24.pl/index.php/201011169880/Spotkanie-z-Czeslawem-Renkiewiczem-w-Pubie-Brama-zaproszenie-na-transmije-LIVE.html

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #86 dnia: 19 Lis, 2010, 21:58:28 »
Z uwagi na zbliżającą się ciszę wyborczą wątek tymczasowo zamykam.

Ankieta została zresetowana i zamknięta. Jej wynik zostanie przypomniany po wyborach w pierwszym poście tego wątku.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #87 dnia: 21 Lis, 2010, 22:08:45 »
Ok, wątki wyborcze ponownie są otwarte, wynik ankiety znajduje się w pierwszym poście.

Offline TuneR

• Mega Poster
« Odpowiedź #88 dnia: 22 Lis, 2010, 09:11:07 »
Dużo się nie pomyliliśmy ;)
Ja jestem zadowolony z takiego obrotu sprawy.

Offline david565

• Weteran
« Odpowiedź #89 dnia: 22 Lis, 2010, 09:54:01 »
Dlaczego w sobote były kłódeczki na poście ??  Cisza wyborcza?? jakaś kpina to jest,