Autor Wątek: Wybory na Prezydenta Suwałk - ankieta  (Przeczytany 15779 razy)

winter

• Gość
Odp: Wybory na Prezydenta Suwałk - ankieta
« Odpowiedź #60 dnia: 12 Lis, 2010, 22:31:34 »
kilka wątków więc kilka odpowiedzi, i tak:
- co do kiełbasy wyborczej, to się zgadzam - obłuda na maxa
- ile będzie dokładać, hmmm ciężkie pytanie, bo to zależy od tego jak na to spojrzeć, wg budżetu miasta na najbliższy rok min 46 mnl, ale to kwota nie do końca pełna - bo należałoby dodać jeszcze kwestie długu spółek miejskich. Żeby nie było - wiem, bo potrudziłem się i przeczytałem budżet naszego miasta (ale od razu prośba, niech ktoś mi wyjaśni co znaczy inne przy każdej pozycji, bo te inne to ok. 1/4 budżetu)
- nie, inwestycje są kontrolowane, nawet na kilku szczeblach. I jeszcze raz podkreślam, że jestem za, tylko troszkę bardziej racjonalnie do tematu trzeba podejść. Moim idolem jest prezydent Wrocławia. Gość jest bezpartyjny i jest menadżerem, a nie prezydentem. Kieruje rozwojem miasta, a nie rządzi.
- żeby za mocno się nie rozwodzić, to ostatni wątek, ul. Kościuszki jest sercem miasta, ma być jego centrum kultury, a nie bank, bank, bank, monopol, bank, monopol, bank itd - i o to mi chodzi.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #61 dnia: 12 Lis, 2010, 22:49:53 »
Moim idolem jest prezydent Wrocławia. Gość jest bezpartyjny i jest menadżerem, a nie prezydentem
Prezydent nie jest prezydentem? Dziwne to trochę  :D  

Spok, chyba wiem co masz na myśli, tylko nie wiem po co te rozróżnienia skoro "menedżerowanie" i "prezydentowanie" w tym wypadku jest tożsame.  

Odnośnie Kościuszki jako centra kultury - problem polega na tym, że nie wszystko co na Kościuszki jest komunalne, więc nie bardzo wiem jakbyś wprowadził w czyn swoje postulaty. Bo chyba nie za pomocą wywłaszczenia.

winter

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 12 Lis, 2010, 22:58:36 »
widzisz nie do końca manadżerowanie i siedzenie w fotelu prezydenta to to samo. Dudkiewicz działa jak szef holdingu, a nie automat do robienia podpisów.A jak wiadomo w korporacji najważniejszy jest rachunek zysków i strat. I dzięki temu bezrobocie we Wrocławiu jest ok 3%.
A co do banków na Kościuszki, wystarczy uchwała o układzie gospodarczym centrum miasta - coś jak zakaz monopoli w ścisłym centrum albo starówce. I nie chodzi mi o zamykanie tego co już jest, tylko zatrzymanie otwierania kolejnych. Noniewicza, Waryńskiego, Sejneńska, Hamerszmita, miejsc jest wiele i nie musi być to koniecznie Kościuszki  :)
« Ostatnia zmiana: 12 Lis, 2010, 23:04:01 wysłana przez winter »

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #63 dnia: 12 Lis, 2010, 23:09:55 »
I dzięki temu bezrobocie we Wrocławiu jest ok 3%.
Z całym szacunkiem, ale na pewno nie dzięki "menedżerowaniu" prezydenta. Nie chcę wnikać w szczegóły, bo to jakby nie wątek o Wrocławiu (i nie o przyczynach bezrobocia), ale potencjał tego miasta nie jest zasługą jednej czy nawet wąskiej grupy osób.

... co do banków na Kościuszki, wystarczy uchwała o układzie gospodarczym centrum miasta.
Pomijając cel i sens takiej uchwały, wydaje mi się, że nie można takim aktem pozbawić prywatnych podmiotów prowadzenia określonej działalności gospodarczej. Sprzedaż alkoholu jest nieco inną sprawą, bo sama w sobie jest koncesjonowana przez miasto.

Offline Szymon

• Weteran
« Odpowiedź #64 dnia: 12 Lis, 2010, 23:13:32 »
Rozumiem, że powstaną kolejne banki na Kościuszki i do tego parę hoteli? Jakoś bezpośredniego pożytku z tego, dla siebie nie widzę. A tak to na stadion się przejdę mecz obejrzeć, do Aquaparku w zimę popływać, itp
A skąd miasto ma pieniądze ? Z podatków. Skąd podatki? Z tych hoteli banków itp.
 podatki + dofinansowania(które mogą się skończyć)= inwestycje-> rozwój-> napływ inwestorów ->inwestycje ->podatki ->inwestycje... i się kręci

A bezpośrednia korzyść to: konkurencyjność rynku(niższe ceny, lepsza jakość świadczonych usług, masz wybór itp)

winter

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 12 Lis, 2010, 23:21:06 »
noka kończąc ten temat największy rozwój Wrocławia jest właśnie w okresie ostatnich 8 lat - czyli za rządów Dudkiewicza. Udało się mu - I JEGO LUDZIOM przekonać inwestorów do zostawienia swojej kasy właśnie w tym mieście (przykład to przeniesieni central kilku banków właśnie do Wrocka np. z Poznania). I jeszcze jedno, żaden prezydent miasta sam nic nie zrobi, to oczywiste że ma sztab ludzi do działania. Tylko tu wracamy do sedna sprawy - muszą to być ludzie znający się na rzeczy, a nie koledzy i koledzy kolegów.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #66 dnia: 12 Lis, 2010, 23:33:09 »
I jeszcze jedno, żaden prezydent miasta sam nic nie zrobi, to oczywiste ...
I mając nawet sztab wybitnych fachowców nie zrobi wszystkiego - to też oczywiste. Bo rozwój miasta i tego co w nim się dzieje jest wypadkową bardzo wielu czynników, a tylko na część z nich ma wpływ obsada ratusza.

Dlatego przypisywanie zasług jak. np. ograniczenie bezrobocia jednej tylko grupie osób jest zbyt dużym uproszczeniem.

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << SIERŻANT SZT. >>
« Odpowiedź #67 dnia: 13 Lis, 2010, 07:59:36 »
A bezpośrednia korzyść to: konkurencyjność rynku (niższe ceny, lepsza jakość świadczonych usług, masz wybór itp)

Z hoteli w Suwałkach nie korzystam, a z banku tylko jednego, więc po co mi tego tyle? Nie jesteśmy jakimś tam Augustowem, że turyści zjeżdżają tutaj tłumnie. A tu już 3 nowe hotele mają się budować. Myślałem, że rozwój miasta ma być dla mieszkańców, a nie dla obcokrajowców czy turystów ;/

Offline PIKASON

• MPS S-ki
  • Weteran
« Odpowiedź #68 dnia: 13 Lis, 2010, 17:16:56 »
Myślałem, że rozwój miasta ma być dla mieszkańców, a nie dla obcokrajowców czy turystów ;/

Trzeba dalej patrzeć  ;D Rozwój jest dla turystów, przyjadą - zostawią pieniądze w Suwałkach. Zostaną pieniądze w Suwałkach to więcej pieniędzy na nowe miejsca pracy  ;)  ... to tak w uproszczeniu  ;D

Ale do takiej sytuacji nie dojdzie bo zwycięży Pani Agnieszka Rzatkowska!!!!

Jak myślę, jesteś jakoś związany/na z Pania Agnieszką ... ok - spoko  ;D

Ja nic do tej kandydatki nie mam, ale ... skąd ta pewność że dzięki niej będzie lepiej ?

To na przykład proszę mi dodać nazwę firmy w której  na co dzień owa kandydatka pracuje ( bo zapomniałem )  ;)
« Ostatnia zmiana: 13 Lis, 2010, 17:22:23 wysłana przez PIKASON »

Offline TuneR

• Mega Poster
« Odpowiedź #69 dnia: 13 Lis, 2010, 18:05:25 »
To na przykład proszę mi dodać nazwę firmy w której  na co dzień owa kandydatka pracuje ( bo zapomniałem )  ;)

Lutostański spółka z.o.o

Offline PIKASON

• MPS S-ki
  • Weteran
« Odpowiedź #70 dnia: 13 Lis, 2010, 20:38:13 »
Lutostański spółka z.o.o
dzięki.

Dobra, osobiście nie znam nikogo kto tam pracuje.     
Jeśli wy znacie to mam kilka  podstawowych pytań ......

1 - jak tam jest w firmie z szacunkiem do pracownika ...
2 - jak tam w firmie jest z wypłatami
3 - nie chce mi się wymyślać i możecie dopisać pytania  ;D

diabełek

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 14 Lis, 2010, 08:52:16 »
Witajcie!!!:):) czytam te wasze posty i cały czas się zastanawiam. Jakie działania P. Renkiewicza możecie opisać i pokazać? Jedyną zasługą jest to, że współpracował z śp. Józefem Gajewskim. Oczywiście to jest moje prywatne zdanie, ale jak zawsze staram się obiektywnie patrzeć na sprawę i moja opinia jest następująca: P.Renkiewicz w tej chwili jedynie co to podpiera się zasługami i chwałą zdobytą przez byłego Prezydenta. Bo nie oszukujmy się bliski współpracownik to nie znaczy następny Józef Gajewski. To nie ten typ osoby:(. Róznie bywało za rządów śp. Gajewskiego jedni mówili stary komuch inni wspaniały gospodarz.Jednak jak zmarł wszyscy dostrzegli w nim wielkiego człowieka. Ale dlaczego? Zastanówcie się? Była to osoba( i tego mu odebrać nie można) z pewną charyzmą. Przede wszystkim chcąca coś zrobić, otwarta do ludzi, potrafiąca rozmawiać ponad podziałami i politycznymi przynależnościami, silna osobowość, pewność w działaniu, zdecydowanie- to był sukces jego działań. Była to osoba która kierowała wszystkim a swoim najbliższym współpracownikom wskazywała tor działania i kierunek. Wątpię by pan Renkiewicz bez drogowskazu ustawionego przez śp. Gajewskiego udzwignął sam ten wielki obowiązek kierowania naszym miastem. Wystarczy spojrzeć na niego wydaje się osobą przestraszoną i wycofaną.Tak na zakończenie spuścizna jaką pozostawił śp. Józef Gajewski jest dobrem naszym wspólnym- czyli suwalczan, a nie grupki ludzi z nim związanych- bo to był nasz prezydent.

Offline biza

• Mega Poster
« Odpowiedź #72 dnia: 14 Lis, 2010, 09:53:06 »
2 - jak tam w firmie jest z wypłatami
z wypłatami jest kiepsko... ludzie nie dostają kasy po 2-3 m-ce, także nie chciałabym aby taki manager zarządzał Suwałkami..
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline Jobo

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 14 Lis, 2010, 10:30:19 »
Jakie działania P. Renkiewicza możecie opisać i pokazać? Jedyną zasługą jest to, że współpracował z śp. Józefem Gajewskim.

... imo właśnie dlatego zna stan planowanych przedsięwzięć inwestycyjnych, nie planuje likwidacji i tworzenia szpitala nie chce eksperymentować na żywym organizmie miasta i jego mieszkańców... btw, swego czasu prawa strona miała jak zwykle "dziwne stanowisko" w sprawie zaciąganych przez zarząd miasta kredytów - fakt mamy (jako miasto) zadłużenie, ale widzimy też otaczającą nas rzeczywistość - Suwałki zaczynają tętnić życiem.
Jeżeli zapełnimy magistrat Jarkami (Co obiecywał w debacie p. Mackiewicz), to zatrzymamy rozwój miasta - Jarki muszą się nachapać - wina za konsekwencje z tego wynikające spadnie na poprzednią ekipę - bo przecież Jarki są nieomylni...

Offline PIKASON

• MPS S-ki
  • Weteran
« Odpowiedź #74 dnia: 14 Lis, 2010, 12:00:04 »
z wypłatami jest kiepsko... ludzie nie dostają kasy po 2-3 m-ce, także nie chciałabym aby taki manager zarządzał Suwałkami..

Widzisz? Ja osobiście nic nie wiem o tej firmie....   Nawet nic o wypłatach nie wiedziałem  :o
Generalnie teraz jest wszystko jasne  :-\ słaby manager i słabe wyniki  ;)
Jeśli ktoś nie umie pokierować firmą, to jakim cudem da radę kierować miastem?  8)
Wiem, praca i kondycja firmy nie zależy od jednej osoby... ale tak samo jest z UM .

Najlepszym kandydatem byłby ktoś, kto osobiście dorobił się majątku , rozwinął firmę , dał ludziom godnie zarabiać...
A pracę Prezydenta traktował by jako nowe wyzwanie...
Gorzej jak ktoś po prostu chce się dorobić jako prezydent.
I zaznaczam nikogo nie mam tu na myśli i to tylko moje prywatne zdanie  ;D
« Ostatnia zmiana: 14 Lis, 2010, 12:22:49 wysłana przez the_mask »