Autor Wątek: Wybory na Prezydenta Suwałk - ankieta  (Przeczytany 15780 razy)

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << SIERŻANT SZT. >>
Odp: Wybory na Prezydenta Suwałk - ankieta
« Odpowiedź #45 dnia: 11 Lis, 2010, 20:12:31 »
Brawo biza, właśnie mi o to chodziło :) myślałem że ze mną już coś nie tak... :P

winter

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 11 Lis, 2010, 23:24:15 »
Trochę się tymi naszymi wyborami interesuję. I w sumie obiektywnie patrząc to p. Agnieszka i p. Czesław mają równe szanse. Osobiście oddam głos na przedstawicielkę płci pięknej ;) ale to już moja prywatna kwestia. A tak dla wszystkich zajefajny filmik do obejrzenia hehe

http://www.youtube.com/watch?v=ED8dtocshm0
« Ostatnia zmiana: 12 Lis, 2010, 06:56:25 wysłana przez the_mask »

Offline PIKASON

• MPS S-ki
  • Weteran
« Odpowiedź #47 dnia: 12 Lis, 2010, 10:42:13 »
Trochę się tymi naszymi wyborami interesuję. I w sumie obiektywnie patrząc to p. Agnieszka i p. Czesław mają równe szanse.

Wątpię, porównując to co oboje zrobili dla Suwałk to wychodzi że Pani Agnieszka raczej szans nie ma  ;D
A chyba nie o wygląd fizyczny tu chodzi a o dokonania  8) . Przyznaję, ładna młoda i atrakcyjna ... ale nie z tego powodu wybiera się Prezydenta  ;D

magelan

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 12 Lis, 2010, 16:49:22 »
Zgadzam się, że nie chodzi o wygląd, bo jeśli wybór Prezydenta miał by zależeć od tego to wybory nie były by potrzebne bo wynik z góry był by przesądzony  ;D

Uważam, że zasługi dla miasta są bardzo istotną kwestią - ale ważniejszą jest to co przyszły prezydent jest w stanie nam zaproponować w przyszłości. Proszę mi wybaczyć, ale Pan Renkiewicz nawet w 10% nie dorównuje dla Pana Gajewskiego. Pan Gajewski to był "Gość z jajami". Potrafił sprawnie zarządzać naszym miastem i potrafił poskromić ludzi, którzy obecnie zarządzają spółkami miejskimi. W mojej ocenie Pan Renkiewicz nie ma takiej charyzmy i to on będzie sterowany przez "krąg wzajemnej adoracji". Dlatego dla SUWAŁK jest potrzebna nowa krew, potrzebujemy osoby, która nie jest "umoczona" układami. Uważam, że te wybory wygra Pani Agnieszka Rzatkowska, ponieważ społeczeństwo ma już dosyć układów i układzików. I wbrew pozorom na Panią Agnieszkę najwięcej ludzi zagłosuje w przedziale 40 - 60 lat, ponieważ te osoby dzisiaj mają dzieci i wnuki wkraczające w dorosłe życie i widzą, że ich "pociechy" mają zamkniętą drogę w naszym mieście jeśli chodzi o pracę - bo ta jest zarezerwowana dla nielicznych.

Pozdrawiam

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #49 dnia: 12 Lis, 2010, 17:33:48 »
Proszę mi wybaczyć, ale Pan Renkiewicz nawet w 10% nie dorównuje dla Pana Gajewskiego.

Tak z ciekawości .... skąd są te wyliczenia? I skąd wiadomo, że Pani Agnieszka Rzatkowska będzie "potrafiła sprawnie zarządzać naszym miastem i potrafiła poskromić ludzi, którzy obecnie zarządzają spółkami miejskimi".

Offline TuneR

• Mega Poster
« Odpowiedź #50 dnia: 12 Lis, 2010, 17:39:20 »
Dołączam się do pytania noki :D

Ale zauważyłem ciekawą rzecz - działacze Platformy gloryfikują ś.p Gajewskiego i przeciwstawiają mu Renkiewicza...bardzo brzydkie zagranie.

winter

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 12 Lis, 2010, 20:02:11 »
noka i TuneR mam do was pytanie - czy którykolwiek z waszych znajomych albo wy kiedykolwiek startowaliście w konkursie na jakieś stanowisko w budżetówce (czyt. spółki miejskie, UM i inne) ??? Miałem taką sytuację, złożyłem dokumenty i dowiedziałem się, że po zamknięciu konkursu było 11 ofert. Jakie było moje zdziwienie, że na rozmowach jest 18 kandydatów. Więc prosta sprawa - konkurs był ustawiony, z resztą jak prawie wszystkie. I o to w tym wszystkim chodzi - jeśli komuś pasuje, że zap... za najniższą krajową i nie ma co nawet starać się zatrudnić w jakiejś spółce zarządzanej centralnie przez układ z UM no to niech głosuje na Renkiewicza. Mam nadzieję (bo pewności nigdy mieć nie można), że zmieni się to jak prezydentem zostanie p. Agnieszka - i dlatego na mój głos może liczyć.

magelan

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 12 Lis, 2010, 20:55:43 »
Dokładnie!!

Proszę złożyć aplikacje na dowolne stanowisko w konkursie z UM jeśli ktoś chce się przekonać!! To mnie najbardziej "wpienia" w tym mieście!! Układy!! Układy!! i Układziki!! I niech mi ktoś powie, że nie mam racji. I nie interesuje mnie to, że ktoś powie że wszędzie tak jest!! Będę walczył z tym!! I mimo iż mam poglądy Platformowe to jeśli miałbym wybierać między kandydatem pisu a wizji to wolę Mackiewicza od Renkiewicza - bo tu już nie chodzi o to kto jest za jaką opcją polityczną - tu chodzi o przyszłość naszego miasta. Ale do takiej sytuacji nie dojdzie bo zwycięży Pani Agnieszka Rzatkowska!!!!

BUDUJMY PRZYSZŁOŚĆ SUWAŁK

Offline Rockers

• Mega Poster
« Odpowiedź #53 dnia: 12 Lis, 2010, 20:58:04 »
Fanatyzm nie jest mile widziany.

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << SIERŻANT SZT. >>
« Odpowiedź #54 dnia: 12 Lis, 2010, 21:19:44 »
Chętnie zobaczylibyśmy pana magelan'a w postowaniu w także innych tematach...

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #55 dnia: 12 Lis, 2010, 21:36:34 »
Odpowiadając na pytanie wintera - nie, nie startowałem w żadnych konkursach (ani moi znajomi)

Odnośnie opisanej sytuacji nie będę się wypowiadał bo jej po prostu nie znam. Może źle się dowiedziałeś, a może konkurs był ustawiony. Jak dla mnie obie opcje są równie prawdopodobne. Swoją teorię na temat układów przedstawiłem już na początku wątku:
... tak samo wierzę w "układy" jak nie wierzę w nie-układy.

Żyję parę latek na tym świecie i doświadczenie mówi mi jedno. Każda nowa władza to nowy układ. Każda zmiana u sterów to zmiana układu, a nie jego eliminacja. Kto twierdzi inaczej to chyba żyje w innej rzeczywistości niż ja.  Byłbym przeszczęśliwy jakby wygrała Pani Agnieszka i w nasze miasto byłoby synonimem sprawowania władzy idealnej. Ale nie będę, bo w to nie wierzę (mam na myśli sprawowanie władzy idealnej, a nie w wygraną kandydatki - bo to jest jak najbardziej możliwe).

Samo negowanie Cz. Renkiewicza  (działań, kompetencji itp.) nie jest dla mnie żadnym argumentem. Nie jest dlatego, że żaden kandydat nie piastował nigdy tak wysokich funkcji i nie ma do kogo robić porównań. Mamy więc jednego kandydata pewną historią, którą możemy analizować, oceniać i wnioskować oraz pozostałych -  w stosunku do których możemy tylko oczekiwać lub mieć nadzieję.

Dla mnie po prostu pozostałe osoby były dotychczas prawie nieznane, zarówno z nazwisk jak i z czynów, więc nie wiem czego mógłbym się po nich spodziewać jako po gospodarzach miasta. Staram się oceniać ludzi właśnie po czynach, a nie po zamiarach i intencjach, a jako że czynów większości kandydatów nie znam, więc mam tylko jeden wybór.
« Ostatnia zmiana: 12 Lis, 2010, 21:39:27 wysłana przez noka »

winter

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 12 Lis, 2010, 21:47:21 »
noka, gdzieś ktoś napisał po czynach ich poznacie. Prawda, jeszcze ktoś inny powiedział Igrzysk i chleba. I jak patrzę na otaczające nas Suwałki - masz rację, Renkewicz jest dobry w budowaniu Suwałk, ale tych społecznych. Co nam z tego, że wybudują salę koncertowo-teatralną, fakt, będzie kolejna atrakcja. Oczywiście są one potrzebne, ale dlaczego nikt nie mówi, ile będziemy do tego dokładać. My jako podatnicy naszego miasta.
Piszę o tym nie dlatego, że jakiś fanatyzm ze mnie bije hhe (wolę napisać, żeby mnie ktoś zaraz o to nie posądził  ;D), ale dlatego, że zaskoczyła mnie dzisiejsza debata prezydencka w TVP Białystok (na ich stronie można sobie obejrzeć, trwa ok. 50 min ale warto). Spodobała mi się reakcja p. Renkiewicza na trudne pytanie, czyli finansowanie aquaparku, teatru i stadionu. Ta wściekłość p. Czesława - bezcenne  :D. Ale oprócz tego pojawiło się coś jeszcze - kwota na utrzymanie stadionu 400mln zł (taką przynajmniej podał Renkiewicz).
Renkiewicz byłby ok, gdyby nie jedna kwestia - dba o wizerunek - i to są jego igrzyska, a ten chleb to inwestycje na zasadzie nie ważne skąd kasa, ważne żeby było.
P. Agnieszka mówi o inwestycjach, ale tych dla nas ważniejszych, czyli firmy, inwestorzy i rozwój. I zgadzam się z nią - jak to będzie to i będzie z czego budować obiekty kulturalne i społeczne.

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << SIERŻANT SZT. >>
« Odpowiedź #57 dnia: 12 Lis, 2010, 22:01:19 »
P. Agnieszka mówi o inwestycjach, ale tych dla nas ważniejszych, czyli firmy, inwestorzy i rozwój. I zgadzam się z nią - jak to będzie to i będzie z czego budować obiekty kulturalne i społeczne.

Rozumiem, że powstaną kolejne banki na Kościuszki i do tego parę hoteli? Jakoś bezpośredniego pożytku z tego, dla siebie nie widzę. A tak to na stadion się przejdę mecz obejrzeć, do Aquaparku w zimę popływać, itp

winter

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 12 Lis, 2010, 22:06:37 »
akurat jeślibym mógł, to bym zabronił otwierania kolejnych banków na Kościuszki, bo już niedługo będzie można jak tak dalej pójdzie zmienić nazwę na Plac Bankowy hhhhe. Kolejne fajne bary i puby ok, nowe banki - nie

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #59 dnia: 12 Lis, 2010, 22:17:52 »
Pani Agnieszka o tym mówi - Pan Czesław to robił. Czujesz różnicę ?

Dbanie o wizerunek i igrzyska to przecież istota kampanii przedwyborczych. Jeden z kandydatów na radnego zaczął nawet podwozić Suwalczan w deszczowy dzień, żeby nie zmokli. Dla jednych to będzie przejaw troski o mieszkańców, a dla mnie - obłuda. Jak ktoś słusznie zauważył, gdyby było lato to na każdym rogu ulicy kandydaci paliliby grila i rozdawali kiełbaski z piwem.  :)  

Oczywiście są one potrzebne, ale dlaczego nikt nie mówi, ile będziemy do tego dokładać. My jako podatnicy naszego miasta.
Zatem ile będziemy dokładać?

... inwestycje na zasadzie nie ważne skąd kasa, ważne żeby było.
Naprawdę sądzisz, że nikt nie kontroluje finansów miasta i wszystko odbywa się na zasadzie "jakoś to będzie" ?

Inwestycje mają to do siebie, że służą pomnażaniu kapitału, a nie jego rozdawaniu. Prędzej czy później ponoszone nakłady się zwracają i co ważne przynoszą dochód. W przypadku miasta - oczywiście nie wszystkie, bo trudno żeby budowa nowego chodnika dawała finansowe korzyści.
Po drugie inwestycje to rozwój, a nam tego rozwoju jest właśnie potrzeba. Po trzecie - pozyskiwanie funduszy unijnych, teraz są , ale kiedyś juz może ich nie być, więc to jest idealny czas na planowanie i realizowanie inwestycji.

Nie znam tak dobrze finansów miasta tak jak Ty (bo nie robię tam audytów), ale chętnie bym się dowiedział, które inwestycje są przejawem marnotrawienia publicznych pieniędzy i jak jest źródło tej wiedzy.

... akurat jeślibym mógł, to bym zabronił otwierania kolejnych banków na Kościuszki,
Bo miasto się za bardzo rozwinie? Bo ludzie będą mieli pracę? Bo klienci będą mieli większy wybór ofert? Czy nie bo nie?